Antrenor emerit răpus de COVID-19 la 64 de ani. Apelul public pentru găsirea unor donatori de plasmă a eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnicianul Dumitru Artene a decedat marţi la Spitalul Judeţean Neamţ, un apel umanitar făcut de Federaţia de lupte şi familie neavând efectul scontat.

Sportul românesc este în doliu, marţi aflându-se că un maestru emerit a decedat la Spitalul Judeţean Neamţ, moartea acestuia fiind provocată de afecţiunea care dă peste cap România şi mapamondul. 

Mai existau speranţe ca starea tehnicianului Dumitru Artene, în vârstă de 64 de ani, să aibă o evoluţie dorită de toţi cei care-l cunoşteau, Federaţia Română de Lupte şi familia făcânt un apel umanitar, pentru găsirea unui donator de plasmă de la un pacient vindecat de coronavirus. 

Din păcate, n-a fost să fie, poate şi din cauza faptului că trebuia să fie un bolnav vindecat de cel puţin o lună, dar care să aibă o grupă de sânge rară, aşa cum era cazul antrenorului de la Clubul Atletic Roman. 

„Astă noapte (7/8 septembrie -n.r.) la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ inima tatălui meu a cedat. În urmă cu două săptămâni era internat la această unitate sanitară cu diagnosticul de Covid. Corpul său nu a răspuns la tratamentul făcut şi a fost nevoie să fie internat pe Secţia

ATI. Din acest moment prognosticul medicilor a fost extrem de rezervat. S-a făcut apel la un donator de plasmă, dar nu a fost găsit“, a declarat fiul tehnicianului, Cătălin Artene. 

Înmormântarea are loc pe 9 septembrie, la Roman, cu respectarea procedurilor institutuite în cazul

deceselor provocate de această afecţiune. Sportivii pe care acesta i-a pregătit în cei 39 de ani cât a activat ca antrenor la CA Roman îl regretă nespus. 

„Nu pot să vorbesc la timpul trecut despre acest mare antrenor. Nu-mi găsesc cuvintele. M-a antrenat şi m-a sprijinit de când aveam 10 ani. A fost pentru mine nu doar antrenor, ci şi mamă, şi tată. A fost un om cu suflet mare pentru toţi sportivii săi. Dacă am fi avut în România mai mulţi antrenori ca el, sportul de performanţă ar fi fost departe“, a mărturisit, printre lacrimi, Mădălina Linguraru.

Marele „of“ al tehnicianului

Aceasta este una dintre multele campioane naţionale ale României pregătită de maestrul sportului naţionale, dar care s-a remarcat şi la competiţii internaţionale: medalia de aur la Jocurile Francofoniei din 2013, la Nisa, apoi bonz şi aur la Jocurile Francofoniei din Abidjan (Coasta de Fildeş), sau aur la Campionatele Mondiale pe plajă. 

Pentru tratamentul antrenorului ar fi fost nevoie de un donator de plasmă, cu grupa 01 sau A2 cu Rh negativ, nu a fost găsit şi pentru că sănătatea i s-a deteriorat a fost necesară internarea la Terapie

Intensivă, în stare gravă. 

„Federaţia Română de Lupte lansează un apel deschis pentru ajutorarea antrenorului emerit Dumitru Artene, de la Clubul Atletic Roman. Acesta a fost depistat pozitiv cu virusul COVID-19 şi se află internat la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Neamţ. Multă sănătate, maestre!“, se arata în mesajul transmis de forul federal joi, 27 august 2020, pe pagina de Facebook. 

Familia acestuia nu-şi putea explica de unde a fost contactat virusul, pentru că profesorul stătuse în casă mai bine de trei luni, iar după aceea a purtat mereu mască în spaţiile închise, plus că ducea, în cuida vârstei, o viaţă sportivă riguroasă. 

Luni, 24 august, familia a solicitat o ambulanţă deoarece Dumitru Artene se simţea din ce în ce mai rău, apărând simptome de coronavirus, iar ceea ce se bănuia a fost confirmat. În îndelungata carieră, antrenorul a scos pe bandă rulantă campioane naţionale la diferite categorii de vârsă, plus titluri pe

echipe, devansând cluburi mult mai puternice financiar din Bucureşti şi din ţară. 

Era supărat pentru că se ocupa de formarea campioanelor până la vârsta senioratului, iar acestea, din cauza salariilor derizorii, nu mai puteau rămâne „acasă“, la Roman, plecând la cluburi potente, în special din Capitală, cucerind lauri pentru „alţii“. 

Dar „oful“ îi trecea când afla de rezultatele fostelor eleve cu lotul naţional la diverse competiţii sau în cadrul grupărilor la care fuseseră înregimentate.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Germania a retras judeţele Gorj şi Neamţ de pe lista „zonelor de risc“. Ce se întâmplă cu Bucureştiul

Sindicatul Europol: În viziunea ministrului Vela poliţiştii nu sunt expuşi riscului în lupta cu COVIDUL, deci nu trebuie să primeasca vreun spor

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite