Angajaţi fără bani în slujba nemţenilor părăsiţi de noroc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul beneficiu al voluntarilor este mulţumirea că au reuşit să facă un bine semenilor care au nevoie de ajutor. În Anul Voluntariatului, Robert Grigorică şi Dorina Mormocea, doi nemţeni care au ales să-şi dedice timpul liber persoanelor cu nevoi speciale, povestesc despre experienţele lor la fundaţiile „Speranţa Doraly“ şi „Luceafărul“.

Munca în folosul altora este un concept străin multor români, însă mai sunt şi nemţeni care au ales voluntariatul pentru a-şi ajuta semenii.
Chiar dacă nu dispun de fonduri suficiente pentru a face donaţii substanţiale, aceştia au ajuns la concluzia că este suficient să acorde atenţie persoanelor cu nevoi speciale.

Voluntar din curiozitate

Robert Grigorică are 20 de ani şi este student. Locuieşte în cartierul Precista, în apropiere de sediul Fundaţiei pentru persoanele cu handicap locomotor „Speranţa Doraly“, şi spune că a ajuns să fie voluntar din curiozitate.

„Anul trecut, prin octombrie, am văzut persoane în scaun cu rotile care intrau în sediu. Mi-au stârnit curiozitatea şi m-am întrebat dacă nu pot să-i ajut în vreun fel. Am ajuns să-mi petrec câteva zile pe săptămână alături de membrii de la «Speranţa Doraly». Nu ştiu cât a ţinut de mine această alegere şi cât de o forţă superioară“, povesteşte Robert.
„Speranţa Doraly“ ajută aproximativ 100 de bolnavi, dintre care 40 sunt membri activi, care participă la programele fundaţiei. Voluntarul spune că a rămas impresionat de puterea de a zâmbi a celor care au o viaţă aşa de crudă.

„Sunt tineri care ştiu să se bucure de orice moment al vieţii, chiar dacă sunt dependenţi de un scaun cu rotile. Una e să vezi astfel de oameni pe stradă sau la televizor şi alta e să ajungi să-i cunoşti. Din păcate, sunt oameni pe care societatea i-a respins“, crede Robert Grigorică.

„Am vrut să le arăt elevilor mei cât de norocoşi sunt“

Dorina Mormocea este profesor de matematică la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ. Din dorinţa de a-şi ajuta elevii să obţină finanţare pentru diferite proiecte, a înfiinţat împreună cu liceenii cărora le este diriginte ONG-ul „Eco Smile“.

Colaborarea cu Asociaţia de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale „Luceafărul“, înfiinţată în 2003 de părinţii unor copii cu handicap şi care are ca beneficiari 53 de persoane, a început la scurt timp după înfiinţarea ONG-ului. „Daniela Coman, preşedinta Asociaţiei, este o fostă elevă a şcolii noastre şi m-au impresionat puterea şi dorinţa ei de a ajuta. Prin colaborarea cu «Luceafărul» am vrut să le arăt elevilor mei cât de norocoşi sunt că sunt sănătoşi. Voluntarii mei au devenit prieteni adevăraţi ai copiilor şi acum se implică în toate proiectele“, povesteşte Dorina Moromocea. Elevii de la Informatică au promovat asociaţia la toate evenimentele la care au participat, au organizat expoziţii cu obiectele create de copiii de la „Luceafărul“, pe care le-au vândut pentru a strânge fonduri, şi au avut două proiecte majore cu finanţare europeană.

În 2010, la Salonul Naţional de Inventică pentru Tineret, Cristian Pali a câştigat premiul I cu filmul „Schimbă lumea în zâmbet“. „În România nu există site-uri sau soft-uri pentru tinerii cu Cerinţe Educative Speciale (CES) şi acesta a fost punctul de plecare al proiectului. Elevii au promovat Asociaţia pe reţelele de socializare şi au creat o platformă de e-learning pentru persoanele cu CES, dar şi un magazin on-line cu produsele realizate de membrii de la «Luceafărul». Astfel, au obţinut şi premiul special pentru antreprenoriat social din partea Junior Achievement Romania“, spune profesoara.
Cei care vor să devină voluntari la „Speranţa Doraly“ sau „Luceafărul“ o pot face adresându-se preşedinţilor celor două fundaţii, însă trebuie să ştie de dinainte că trebuie să dispună de puţin timp liber, să fie serioşi şi să-şi dorească cu adevărat să-i ajute pe ceilalţi.

Voluntariatul pentru mediu, tot mai popular

Anul 2011 este anul internaţional al voluntariatului. Oricine este binevenit în grupurile de voluntari, iar pietrenii care vor să-şi dedice timpul activităţilor de caritate pot opta pentru oricare dintre ONG-urile existente în judeţ. Tot ce trebuie să faceţi este să depuneţi un CV fie pe mail, fie direct la sediul organizaţiilor non-guvernamentale şi să dispuneţi de timp liber pentru a vă implica în proiecte.
Cei care vor să înveţe să acorde primul ajutor o pot face la Filiala Neamţ a Crucii Roşii Române, în timp ce tinerii care îşi doresc să-i ajute pe cei de-o vârstă cu ei să înţeleagă pericolul infectării cu HIV/SIDA se pot înscrie la ARAS.

La Fundaţia de Îngrijiri Comunitare „Crizantema“ puteţi aduce zâmbetul pe feţele persoanelor în vârstă, în timp ce la „Salvaţi copiii“ îi vei învăţa pe cei mici despre drepturile pe care le au, iar la „Haven – Speranţa tuturor“ veţi afla ce înseamnă copilăria unui autist şi cum îl puteţi ajuta.
Dacă vă doriţi un oraş mai curat şi vrei să faceţi ceva pentru asta, puteţi deveni voluntar la filiala Neamţ a „Let’s do it, Romania!“. Pe 25 septembrie 2010, cei peste 1.000 de voluntari au reuşit să adune aproape 10  tone de gunoi din oraşul de la poalele Pietricicăi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite