Amenzi uriaşe date unei firme germane pentru imensa poluare cu amoniac a râului Bicaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de ciment Taşca, Neamţ. FOTo HeidelbergCement Romania
Fabrica de ciment Taşca, Neamţ. FOTo HeidelbergCement Romania

Amenzi care totalizează 360.000 de lei au fost date companiei Heidelberg Cement România după ce, în 3 mai 2021, un şofer bulgar a deversat amonic într-un canal pluvial de la fabrica de ciment Taşca, judeţul Neamţ

Substanţa toxică deversată a poluat râul Bicaz şi a decimat tone întregi de peşte de la câteva păstrăvării, în acest caz fiind întocmite şi trei dosare penale. La finalul săptămânii trecute, Garda de Mediu Neamţ anunţa că a aplicat o contravenţie în valoare de 100.000 de lei pentru nerespectarea condiţiilor impuse în autorizaţia integrată de mediu şi tot atât pentru deversarea de substanţe periculoase în cursul de apă Bicaz. 

Într-un comunicat, instituţia arăta că a depus şi o plângere penală la Parchetul Bicaz. În aceasta se solicita efectuarea de cercetări pentru „evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafaţă şi subterane (...) de ape uzate, deşeuri, reziduuri, sau produse de orice fel (...) care pot schimba caracteristicile apei, punând în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a persoanelor, viaţa animalelor, mediul, producţia agricolă ori industrială sau fondul piscicol“. 

Verificări în ceea ce priveşte poluarea au efectuat şi reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor, sancţiunea dată fiind de 160.000 de lei. S-a considerat că au fost încălcate dispoziţii din Legea Apelor, între care folosirea, transportul, mânuirea şi depozitarea de reziduuri sau de substanţe chimice, fără asigurarea condiţiilor de evitare a poluării, neanunţarea unităţilor de gospodărire a apelor cu privire la producerea unei poluări accidentale şi neluarea de măsuri operative, pentru înlăturarea cauzelor şi efectelor. 

HeidelbergCement - Fabrica Taşca a primit o notificare prealabilă suspendării autorizaţiei de mediu, prin care responsabilii firmei vor trebui să remedieze neconformităţile descoperite de către Garda de Mediu. În caz contrar, autorizaţia de mediu emisă de către APM va fi suspendată iar activitatea fabricii sistată. 

Cinci tone de apă amoniacală ar fi fost deversate într-un canal pluvial 

Despre cele petrecute la Taşca s-au sesizat din oficiu şi poliţiştii, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul Poliţiei Neamţ, anunţând că au fost întocmite alte două dosare penale. Unul priveşte poluarea din interiorul fabricii, iar al doilea vizează faptul că la o păstrăvărie din zonă s-a servit peşte clienţilor a doua zi după incidentul care a dus la mortalitatea de sută la sută a păstrăvilor din bazine. 

Se fac cercetări pentru comercializarea produselor alterate şi falsificare sau substituire de alimente, dar faţă de acest aspect, patronul Păstrăvăriei Cheiţa a susţinut că peştele preparat clienţilor provenea de la o altă crescătorie, având şi facturile cu care ar fi achiziţionat marfa. Mai sunt şi alte semne de întrebare privind poluarea, care s-a petrecut în jurul orei 19.00. 

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Iulian Jugan, a afirmat că a aflat despre situaţie de la cunoştinţe, care i-au spus că în râul Bicaz sunt peşti morţi. La fel de ciudat e şi faptul că incicentul de mediu nu a fost raportat în momentul când a fost constatat. Pe 4 mai, conducerea HeidelbergCement România, a emis un comunicat de presă în care se arată: „În data de 3 mai, orele 18.55, am luat cunoştinţă, prin responsabilul de mediul al fabricii Taşca, despre deversarea de apă cu miros de amoniac în incinta fabricii noastre. (...) Pentru HeidelbergCement România protejarea mediului este o prioritate. Vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că un asemenea eveniment nu se mai repetă şi vom depune toate eforturile pentru a remedia consecinţele“. 

Din primele cercetări efectuate de către autorităţi în acest caz, a reieşit că un şofer bulgar a efectuat un transport la combinatul de la Taşca, a descărcat o parte din apa amoniacală la fabrică, dar nu toată cantitatea din cisternă a încăput în bazinul firmei, rămânând aproximativ cinci tone, pe care le-a deversat într-un canal pluvial din curtea fabricii, de unde amoniacul a ajuns în apa pârâului Bicaz, iar de aici la păstrăvăriile din zona Cheiţa. Analizele aveau să arate că depăşirea la indicatorul amoniac era de 1.200 de ori mai mare decât normele admise. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Tradiţii în Săptămâna Neagră. Când e Paştele Blajinilor sau al Rohmanilor, o sărbătoare cu origini păgâne

Poveşti de pe frontul din Afganistan. Cazul unic al celor patru fraţi militari din Forţa Jderii Neamţ

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite