Alt mod de şmen la pensionari: bancnota pierdută sau uitată în bancomat. Cum acţiona un escroc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acuzatul a fost arestat preventiv pentru înşelăciune şi furt FOTO Adevărul.ro
Acuzatul a fost arestat preventiv pentru înşelăciune şi furt FOTO Adevărul.ro

Mai mulţi pensionari au fost înşelaţi de un individ care le şmenuia banii, păcălindu-i că au pierdut sau uitat în bancomat o bancnotă

Poliţiştii de la Inspectoratul Judeţean Neamţ au reuşit să probeze activitatea infracţională a unui individ din municipilul Roman, Mihai Constantin, în vârstă de 46 de ani. Acesta a fost arestat preventiv zilele trecute, pentru că a înşelat mai mulţi bătrâni prin cunoscuta metodă şmen, dar pusă în practică prin intermedul a două noi „scenarii“. 

El nu acţiona în oraşul natal, ci venea la Piatra Neamţ, de regulă în zilele când se achitau pensiile. Se posta în preajma bancomatelor stradale, urmărind persoanele în vârstă, care

scoteau lichidităţi. Când nu era nimeni prin preajmă acosta bătrânii,  spunându-le că au uitat o bancnotă în aparat sau că le-acăzut una din buzunar. 

Îi convingea să le numere el banii, pentru a vedea dacă este

toată suma, dar când le remitea bancnotele subtiliza câteva sute de lei, lucru care i-a reuşit de câteva ori. În cazul în care era refuzat nu dezarma, urmărea potenţiala victimă şi după o mică îmbrâncitură le sustrăgea pensia din buzunar. 

O primă infracţiune a avut loc la Piatra Neamţ la jumătatea lunii decembrie 2020, după cum se arată  într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ, victimă fiind o bătrână în vârstă de 80 de ani. 

„La data de 14 decembrie 2020, profitând de vârsta înaintată a unei femei de 80 de ani, din Piatra

Neamţ, acesta ar fi indus-o în eroare, prezentându-i în mod nereal faptul că şi-ar fi uitat o bancnotă de 50 de lei în fanta bancomatului de unde ridicase o sumă de bani şi sub acest pretext ar fi determinat-o

să-i remită 1.900 de lei, pentru a verifica prin numărare suma. La restituire, prin distragerea atenţiei, acesta ar fi sustras 900 de lei“, a transmis IJP Neamţ. 

O altă faptă a avut loc în aceeaşi zi. Mihai Constantin a supravegheat un bărbat, în vârsta de 73 ani, când a ridicat de la bancomat lichidităţi. Apoi l-a urmărit pe drumul spre domiciliu şi când nu erau prea multe persoane în zonă i-a subtilizat din buzunar suma de 1.500 de lei. 

Suspiciuni că sunt mai multe victime 

Cum primele două infracţiuni i-au reuşit, „profitul“ fiind de 2.400 de lei, a perseverat, urmând şi a treia fărădelege pe data de 14 decembrie 2020. Acuzatul a procedat la fel cu un bătrân de 84 de ani, căruia i-a furat dintr-un buzunar 2.000 de lei, bani pe care îi scosese de la un bancomat. Ultima faptă care este reţinută a fi comisă de Mihai Constantin s-a petrecut la data de 15 martie 2021. 

În timp ce afla pe o stradă din reşedinţa judeţului  Neamţ ar „abordat“ un bărbat de 79 de ani şi sub pretextul că i-ar fi căzut din haină o bancnotă de 50 de lei, profitând de un moment de neatenţie al victimei, i-a sustras din geacă 1.600 de lei. Poliţiştii nemţeni au suspiciuni că sunt mai multe

persoane care au fost înşelate de Mihai Constantin. În aceste condiţii au făcut un apel la cei care în data de 15 martie 2021 au fost victimele unor astfel de infracţiuni în zona adiacentă străzii Mihai Eminescu să se prezinte la sediul Poliţiei Piatra Neamţ, pentru a formula plângere penală. 

Pentru a evita astfel de infracţiuni, oamenii legii atrag atenţia asupra faptului că metoda şmen se bazează pe inducerea în eroare, pe moment, a victimei. Autorul solicită schimbarea unor bancnote sau

numărarea unei sume de bani, după care distrage atenţia victimei şi în acelaşi timp subtilizează o parte din banii primiţi în schimb, restituind doar o parte din ei. 

Pentru a nu deveni victime ale infractiunilor de înşelăciune prin metoda şmen, anchetatorii recomandă să număraţi cu atenţie banii de mai multe ori înainte de încheierea oricărei tranzacţii; în caz de suspiciune, vă recomandăm să reţineţi cât mai multe amănunte referitoare la persoanele care vă abordează (vârsta aproximativă, detalii legate de fizionomie, vestimentaţie, etc.), pentru a le comunica de îndată poliţiştilor.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Bătrân, în boxa acuzaţilor pentru o glumă sinistră. O brichetă s-a aprins exact când nu trebuia

Şantaj sexual cu repetiţie, făcut de un tânăr de 19 ani. O adolescentă şi o femeie, victime ale escrocului

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite