Şpăgi uriaşe la Hidrocentrale Bistriţa. Cum lua directorul milioane de lei mită pe lucrări-fantomă la digurile râului Siret

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Grigoriu, prezentându-i, cu ani în urmă, premierului Emil Boc investiţiile pe Siret. FOTO: D.S.
Directorul Grigoriu, prezentându-i, cu ani în urmă, premierului Emil Boc investiţiile pe Siret. FOTO: D.S.

Procurorii DNA îl acuză pe Romică Grigoriu, fost director la Hidrocentrale Bistriţa SA Piatra Neamţ, de comiterea a 18 acte materiale de luare de mită, iar pe doi oameni de afaceri de complicitate la nouă. Sumele totalizează milioane în euro.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Romică Grigoriu, fost director la Hidrocentrale Bistriţa SA Piatra Neamţ, sucursală din cadrul Companiei Hidroelectrica SA. 

În dosarul înregistrat la Tribunalul Neamţ joi, 12 decembrie, Grigoriu este acuzat de 18 acte materiale de luare de mită,

iar doi oameni de afaceri, Sorin Grigore şi Constantin Lazăr, de nouă acte de complicitate la luare de mită. 

Dacă se vor stabili vinovăţii, acestea probează nivelul atins de corupţie în societăţile statului, sumele imense vehiculate cu titlu de şpagă şi că lucrări care priveau siguranţa populaţiei - diguri de protecţie, nu erau efectuate, dar banii se plăteau doar pentru a se încasa mita. 

Procurorii au stabilit că primele nouă acte de luare de mită ale directorului Romică Grigoriu au constat în următoarele: „Pentru a-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile de serviciu privitoare la derularea contractului privind obiectivul Acumularea Paşcani pe râul Siret în judeţele Iaşi şi Suceava încheiat cu SC CH SA Iaşi a pretins şi obţinut în mod repetat şi la diferite intervale de la reprezentanţii acestei societăţi decontarea sumei totale de 4.638.468,92 lei fără TVA către SC C SRL R, pentru lucrări care în realitate nu au fost executate“. 

La alte şase acte de mită, directorul a obţinut de la reprezentanţii unei societăţi decontarea sumei

de 1.880.140 lei fără TVA către SC I SRL Piatra Neamţ, tot pentru lucrări fictive. 

Procurorii DNA mai arată că, în perioada august 2010 - septembrie 2011, prin intermediul SC I SRL Piatra Neamţ şi în baza a trei contracte, Romică Grigoriu a pretins şi primit suma de 1.718.817 de euro şi 2.541.280,60 lei pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu.

„Inculpatul şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu privitoare la respectarea dispoziţiilor OUG nr. 34/2006 în calitatea sa de preşedinte al Comisiei de evaluare în cadrul procedurii de atribuire a contractului de lucrări «Acumulare Galbeni. Realizarea etanşării şi consolidării digului mal drept pe zona km 0 - km 3. Lucrări de intervenţii» precum şi cele de director al SH Bistriţa SA Piatra Neamţ referitoare la încheierea de acte juridice, în numele şi pe seama Hidroelectrica SA“, arată anchetatorii. 

În ce-l priveşte pe Sorin Grigore s-a arătat că, în calitate de administrator al SC I SRL Piatra Neamţ, a

încheiat pe 30 octombrie 2010 un contract cu SC CH SA Iaşi în baza căruia a emis şase facturi fiscale de 1.880.140 lei fără TVA, deşi firma nu executase lucrările. 

Afaceristul Constantin Lazăr a fost acuzat că, în calitate de administrator al firmei C SRL R Suceava, a încheiat contracte cu SC CH SA Iaşi în baza cărora a emis nouă facturi fiscale de 4.638.468,92 lei fără TVA, deşi ştia că emiterea şi efectuarea plăţilor s-au realizat urmare a solicitării directorului şi au reprezentat obiectul infracţiunii de luare de mită.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite