Şeful Spitalului Judeţean pleacă la muncă în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul Ciobanu e decis să lucreze în străinătate
Doctorul Ciobanu e decis să lucreze în străinătate

Până acum, doar medicii tineri din Neamţ plecau să lucreze peste hotare, pentru salarii de cinci ori mai mari decât în ţară.

Doctorul Sorin Ciobanu este medic specialist radiolog şi lucrează de peste 30 de ani în spitalele din judeţ. Debutul în cariera sa l-a avut în comuna Războieni, unde medicul Sorin Ciobanu a adus în 1979 primul aparat Roentgen pentru radioscopii pulmonare şi gastrice. Numele doctorului Ciobanu este unul sonor, dacă ţinem cont de faptul că a fost primul din judeţ şi al doilea din Moldova care a făcut în 1985 o endoscopie digestivă generală şi un an mai târziu a început ecografiile abdominale în Neamţ.

Este singurul medic radiolog din zonă care efectuează ecografii Doppler Venos. De aproape un an este şi directorul medical al Spitalului Judeţean Neamţ, însă toţi aceşti factori nu l-au împiedicat să ia o decizie tranşantă, aceea de a părăsi ţara pentru a lucra pe bani grei în Franţa. „N-ar fi prima mea tentativă de a lucra în Franţa. Am mai fost plecat tot ca medic radiolog în anii ’90, dar în perioade contractuale de câte şase luni. De atunci am tot avut oferte de a pleca. Acum am hotărât că este momentul potrivit“, a explicat doctorul Sorin Ciobanu.

Salarii de 5 ori mai mari
În sistemul sanitar românesc salariul de încadrare al unui medic radiolog este de 500 de euro. După mai bine de 30 de ani „garnisiţi“ cu gărzi de noapte şi ore suplimentare, rareori un doctor specialist poate deţine un venit de 1.000 de euro.


„Nu putem compara oferta financiară pentru că este una mult superioară. Salariile de câteva ori mai mari decât în ţară, condiţiile de lucru şi psihologia pacientului de a respecta medicii în general sunt numai câteva dintre avantajele care ar determina pe oricine să facă aceeaşi alegere“,
a completat medicul. Colegii săi nu-l condamnă şi spun că ar fi procedat şi ei la fel.„Este normal ca atunci când se iveşte şansa ca munca de medic să fie răsplătită cum se cuvine, atât din punct de vedere financiar, cât şi moral, omul care doreşte o carieră de succes să accepte oferta fără a sta pe gânduri“, a declarat Iosif Koszeghi, şeful Colegiului Medicilor.

Şi oftalmologul fuge
În acelaşi timp, un alt coleg al lui Ciobanu îşi pregăteşte bagajele pentru o şedere prelungită în Franţa. Este oftalmologul din Spitalul Judeţean Neamţ, care va pleca în luna octombrie. În ţară, un oftalmolog primeşte un salariu de încadrare de aproximativ 1.200 de lei. În Germania sau Franţa, venitul creşte de până la 11 ori mai mult.


Sistemul sanitar se confruntă cu un deficit acut de specialişti. La Unitatea de Primiri Urgenţe, în loc de 15 medici cât ar fi necesar, lucrează doar 4. În cadrul Serviciului de Ambulanţă ar fi nevoie de 12 medici, în timp ce urgenţele sunt acoperite doar de 3 specialişti. În total, Spitalul Judeţean mai are nevoie de 80 de medici pentru a funcţiona în condiţii optime.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite