Nouă morţi în Neamţ după ce o dubă a căzut în râul Bistriţa UPDATE FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă persoane au decedat şi una singură a scăpat cu viaţă după ce o dubă de marfă care transporta călători a căzut în râul Bistriţa, în zona localităţii Viişoara din judeţul Neamţ. Autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie în acest caz.

IMAGINI DE LA LOCUL ACCIDENTULUI

UPDATE Potrivit autorităţilor, „un microbuz care se deplasa pe D.N. 15, pe Podul de la Vaduri, de la Alba Iulia spre comuna Săvineşti, judeţul Neamţ, în care se aflau 10 bărbaţi, a căzut de pe pod, în canalul de aducţiune. Din primele cercetări efectuate la faţa locului, s-a stabilit faptul că, în timp ce un bărbat de 25 de ani, din Săvineşti conducea o autoutilitară având direcţia de mers Bicaz-Piatra Neamţ, în localitatea Vaduri, înainte de podul ce traversează canalul râului Bistriţa, a pătruns pe sensul opus, a părăsit partea carosabilă şi a căzut în albia râului”, se arată într-un comunicat. 

„În urma accidentului autoutilitara s-a scufundat, fiind scoasă de echipajele I.S.U. Neamţ, după activarea planului rosu de intervenţie. După scoaterea autoutilitarei din apă, au fost identificate în interior 7 persoane decedate, bărbaţi cu vârste cuprinse între 17 şi 45 de ani, din Săvineşti, Podoleni, Făurei, Bârgăoani şi Deleni, judeţul Iaşi, ulterior fiind găsite şi celelate 2 persoane, decedate. Un singur tânăr dintre cele 10 persoane aflate în autoutilitară a reuşit să se salveze, acesta fiind pasager pe locul dreapta faţă. A fost preluat ulterior de un echipaj SMURD şi transportat la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, unde a fost diagnosticat cu TCC acut şi contuzie toraco-abdominală, rămânând internat la Secţia Chirurgie”, notează comunicatul. 

image

„Din cercetările preliminare a rezultat ca accidentul s-ar fi produs ca urmare a unei defecţiuni la roata stânga spate, aceasta desprinzându-se de autovehicul în momentele premergătoare accidentului. Autoutilitara este proprietatea conducătorului auto şi are inspecţia tehnica periodică valabilă pana la data de 23.08.2018. În urma examinării acesteia s-a constatat ca dintre cele 6 locuri pe scaune, autoutilitara avea montate doar 3 scaune omologate în partea din faţă, iar în spaţiul destinat transportului de marfă, erau transportate, atât bagaje, cât şi 7 pasageri, pe bănci din lemn, improvizate. În cauză a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, cercetările fiind desfăşurate sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ”, susţin autorităţile.

„Pentru reducerea victimizării prin accidente rutiere care au ca principală cauză de producere defecţiunile tehnice, structurile teritoriale de poliţie rutieră, au organizat, în primele 2 luni ale anului curent, 524 de acţiuni pentru control tehnic în trafic, la care au participat şi specialişti din cadrul Registrului Auto Român. În cadrul acestora, au fost aplicate 7.358 de sancţiuni contravenţionale, pentru defecţiuni tehnice”, mai spun autorităţile.

    

UPDATE ORA 9.34 A fost recuperată şi cea de-a noua persoană căutată în canalul de aducţiune al râului Bistriţa. Recuperarea s-a făcut de un echipaj de căutare cu barca, cu ajutorul căngii. 

Confom bilanţului final prezentat de ISU, în microbuz se aflau 10 persoane. Una a reuşit să iasă singură din apă, în prezent aflându-se la spital, conştientă. 

Celelalte nouă persoane au fost recuperate prin acţiunile pompierilor scafandrii, însă au fost declarate decedate.

UPDATE ORA 9.23 Singurul supravieţuitor al accidentului din Neamţ este un tânăr, în vârstă de 22 de ani, din comuna Podoleni. El se numeşte Ionuţ Vîrlan şi în momentul în care microbuzul a căzut în canalul de aduncţiune al râului Bistriţa, se afla pe locul din dreapta, lângă şofer. Ionuţ a fost preluat de Ambulanţă şi în prezent se află în îngrijirea medicilor la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ.

"În microbuz erau doi fraţi: Ionuţ, de 22 de ani şi Ştefan Vîrlan, de 26 de ani. Ionuţ a scăpat din accident. Chiar acum merg la familia lui. Mama băieţilor e sărmană, trăieşte din ajutorul social. Încercăm să o ajutăm", a declarat Cristian Croitoriu, primarul comunei Podoleni.   

Conform site-ului de ştiri zch.ro, ceilalţi pasageri din microbuzul care a plonjat în apă sunt:

Ştefan Vîrlan, de 26 de ani, din Podoleni (Neamţ)

Dan Bleambă, de 45 de ani, din Făurei (Neamţ)

Denis Bleambă, de 19 ani, din Făurei (Neamţ)

Ionuţ Tănase, de 26 de ani, din Făurei (Neamţ)

Ionuţ Nechifor, de 17 ani, din Făurei (Neamţ)

Constantin Lupu, de 19 ani, din Deleni (Iaşi)

Ştefan Vrabie, de 45 de ani, din Bîrgăuani (Neamţ)

image

A noua victimă e adusă la morga din Neamţ FOTO Florin Jbanca

UPDATE ORA 8.53 "Victimele accidentului locuiesc în comuna Săvineşti. Oamenii se ocupau cu munca la pădure. Vara mergeau la cules de ciuperci, de fructe de pădure, primăvara mergeau la activităţi de plantări, replantări. Microbuzul cu care se întorceau acasă era al unuia din familia acestor oameni. Ştiu maşina, am mai văzut-o prin comună şi acum am recunoscut-o după imagini", a declarat Daniel Horciu, primarul comunei Săvineşti.

UPDATE ORA 8.40 Echipajele de pompieri au recuperat din ape una din cele două persoane date dispărute în urma accidentului din această dimineaţă, de la Viişoara, comuna Alexandru cel Bun. Este vorba despre o persoană sub 30 de ani.

"Recuperarea s-a făcut de către un echipaj de căutare cu barca, cu ajutorul căngii", au precizat reprezentzanţii ISU Neamţ. 

UPDATE ORA 8.30 „A fost un accident groaznic, în urma unei explozii a unui cauciuc. Nu s-a mai putut ţine sub control autoturismul. Operaţiunea de căutare se derulează pe 100 de metri la val, apa e tulbure, e greu, e rece, dar scafandrii îşi fac datoria. Parapetul era din cornier de metal, la impactul respectiv s-a rupt“, a declarat pentru Digi 24 Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun, pe raza căreia s-a produs accidentul.

UPDATE ORA 08.27 Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ nu a declanşat până în prezent o anchetă în cazul accidentului de la Viişoara, soldat cu şapte morţi şi cu alte posibile două victime.

 „În astfel de cazuri, primele cercetări sunt făcute de Poliţia Rutieră şi dacă vom fi sesizaţi vom deschide şi noi o anchetă. Din ce am auzit, maşina de transport era proprietatea unei persoane fizice. Am auzit, tot neoficial, că acele persoane din micobuz veneau din Arad unde lucrau ca zilieri, dar aşteptăm confirmări de la Poliţie", a declarat Ioan Popescu, inspector şef al ITM Neamţ.

Conform unor surse, şoferul microbuzului care a plonjat în canalul râului Bistriţa era frate cu şoferul microbuzului care circula în spate.  

UPDATE ORA 8.07 „Au căzut de pe pod şi din păcate asta e deznodământul, e o tragedie. Două persoane sunt încă dispărute”, a declarat şi Raed Arafat.

UPDATE 7.30 Potrivit prefectului judeţului Neamţ, Daniela Soroceanu, citat de News.ro, şoferul - un tânăr de 25 de ani din localitatea Săvineşti - ar fi pierdut controlul volanului în urma exploziei unui pneu al maşinii. „Anvelopa din spate-stânga a explodat. Autoutilitara era una privată, în care se aflau muncitori care lucrau în zona Aradului şi care se întorceau acasă de sărbători", a declarat prefectul de Neamţ.

Autoutilitara nu era destinată transportului de persoane, fiind improvizate banchete. Singurul supravieţuitor al accidentului este un tânăr de 22 de ani, din localitatea Podoleni, care se afla pe locul din dreapta-faţă şi care a reuşit să iasă singur din autoutilitara căzută în apă.

În zonă, adâncimea apei este de aproximativ şapte metri, iar cele două persoane date dispărute sunt căutate de pompieri cu bărci pneumatice, la operaţiuni participând şi scafandri de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din Neamţ şi Bacău.

UPDATE 6.40 La cinci ore după producerea accidentului, forţele de intervenţie de la ISU Neamţ efectuau căutări cu ajutorul scafandrilor pentru recuperarea din apă a încă două victime.   

În microbuz se aflau zece persoane, dintre care autorităţile au scos iniţial trei persoane decedate, una care a fost transportată la spital şi alte patru cărora le-au fost oferite manevre de resuscitare. Autorităţile au revenit ulterior şi au declarat că acestea din urmă au decedat.

În prezent, scafandrii caută alte două persoane în râul Bistriţa. Una dintre acestea este un minor de 17 ani, potrivit Digi 24.


Accidentul s-a produs la ora 00.53, după care, în urma apelului la 112, a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Alerta a fost dată de către şoferul unui alt microbuz care circula în spatele celui implicat în accident. Cele două se întorceau de la Arad, cu mai mulţi muncitori forestieri, şi urmau să ajungă în Săvineşti, conform stiri-neamt.ro.

Însă, la 20 de kilometri înainte de ajunge la destinaţie, şoferul primului microbuz a pierdut controlul, iar autovehiculul a trecut prin parapet, plonjând în canalul de aducţiune al râului Bistriţa. Acesta din urmă a declarat că ar fi văzut o scânteie la una dintre roţi şi că ar fi posibil să se fi produs o explozie.

Autorităţile s-au chinuit două ore până au reuşit să scoată microbuzul din râu.

„Din păcate, asistăm la un moment nu tocmai fericit. În urma unei sesizări la „112”, în jur de ora 00.48, s-a declanşat această operaţiune. Iniţial, inspectorul general de la ISU m-a anunţat, iar fiind vorba de numărul victimelor, am considerat oportun să declarăm Cod Roşu. În aproximativ 10 minute s-au deplasat aici foarte multe forţe: scafandri, reprezentanţi ISU, ofiţeri, subofiţeri, poliţişti şi comandantul adjunct al IPJ, avem oameni şi personal specializat de la Spital, Ambulanţă, Colegiul Psihologilor (pentru familiile victimelor). Se va proceda la identificarea victimelor. Din ce a declarat supravieţuitorul ar fi vorba de 10 persoane. Până acum s-au identificat 8. Urmează să vedem exact situaţia, informaţiile fiind uşor contradictorii”, a declarat prefectul judeţului Neamţ, Daniela Soroceanu, pentru Monitorul de Neamţ

Ştire în curs de actualizare

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite