Întâmplarea care i-a marcat destinul regretatei actriţe Draga Olteanu Matei. Casa cu clematite care a chemat-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Draga Olteanu Matei, alături de soţ, Ionel, în anul 2008 FOTO Dan Sofronia
Draga Olteanu Matei, alături de soţ, Ionel, în anul 2008 FOTO Dan Sofronia

Marea actriţă Draga Olteanu Matei a relatat într-un vechi interviu întâmplarea care a impresionat-o profund atunci când şi-a legat destinul de cel de-al treilea soţ, un medic din Piatra Neamţ.

Draga Olteanu Matei, după pensionarea de la Teatrul Naţional s-a retras, în 2007, la Piatra Neamţ, oraş de care s-a îndrăgostit, după cum chiar ea declara, încă de tânără, când făcea primii paşi în lumea actoriei şi mai ales după căsătoria cu doctorul Ionel Matei, pietrean de loc. 

Actriţa, care a decedat la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, în

noaptea de 18/19 noiembrie 2020, la vârsta de 87 de ani şi a fost înmormântată duminica trecută, cu onoruri militare, în oraşul care a adoptat-o, avea şi o poveste fabuloasă despre cum viaţa îţi oferă surprize uluitoare. Una legată tot de urbea străjuită de Culmea Pietricica. 

După ce a părăsit Capitala, Draga Olteanu „musai Matei“, aşa cum îi corecta pe cei care i se adresau fără a pronunţa

numele soţului, a avut numeroase intervenţii la evenimente locale şi naţionale sau apariţii TV, în care mulţumea că i-a fost dat să fie „pietreancă“. Nu uita să menţioneze că a fost onorată aici, că era ceva normal să se implicat necondiţionat în manifestări de anvergură, la fel de normal fiind să promoveze oraşul, ori de câte ori i-a fost la îndemână, devenind chiar ambasadoarea Ţinutului Neamţului. 

Despre Piatra Neamţ, Draga Olteanu Matei povestea o întâmplare din tinereţe, pe care nu mulţi o ştiu, în fapt un amănunt căruia nu i-a dat importanţă pe moment, dar care avea s-o lase mască peste ani. Este legat de soţul său, Ionel, cu care s-a căsătorit în 1970. 

Avea 25 de ani în vara anului 1958 şi a ajuns cu colegii la Piatra Neamţ, cu spectacolul „Reţeta fericirii“. După o astfel de reprezentaţie, târziu în noapte, actorii se îndreptau, manifestându-se zgomotos, pe strada 9 Mai, către vagoanele de dormit, aflate în gară. 

După 12 ani, revederea căsuţei cu clematite

„Ne-am dus la o cîrciumioară după spectacol, am mâncat, şi-am stat şi ne-am simţit bine. Am plecat toată trupa spre gară. La un moment dat, la o răspântie mi s-a părut mie că e atâta linişte în aer, erau căsuţele adormite şi era foarte plăcut. Şi le-am făcut semn colegilor: «Tăceţi, măi, că ia uite ce linişte e aici!». Şi s-a lăsat tăcere, că aveam putere de convingere. M-am uitat la o căsuţă care avea clematite multe, era acoperită de clematite. Superbă casă. Şi m-am uitat aşa mai mult la ea“, rememora actriţa. 

draga olteanu sotul

Draga Olteanu Matei, omagiată la Piatra Neamţ, la împlinirea vârstei de 85 de ani FOTO Dan Sofronia

Legat de această întâmplare, Draga Olteanu Matei continua povestea cu ce avea să se petreacă peste 12 ani, înainte de căsătoria cu medicul din Piatra Neamţ: 

„Şi-au trecut anii, mi-am văzut de treabă, apoi a apărut doctorul Matei care m-a luat de nevastă. Şi zice: «Haide acasă, te duc la mama!». Şi m-a dus! Unde credeţi? Am rămas interzisă când am ajuns pe strada 9 Mai şi Ionel mi-a arătat casa unde locuiau părinţii lui. Era căsuţa cochetă care-mi rămăsese în memorie din noaptea aceea în care făceam tărăboi pe stradă“. 

Pentru că s-a implicat în viaţa oraşului, Draga Olteanu Matei a primit titlul de Cetăţean de Onoare, distincţia fiindu-i oferită pe 24 octombrie 2008, în cadrul unei gale de a avut loc la Teatrul Tineretului

din Piatra Neamţ, exact în zua de naştere a „Doamnei teatrului românesc“. 

Prilej cu care declara: „Sunt foarte bucuroasă că am venit la Piatra Neamţ. Sunt foarte bucuroasă că m-a luat soţul de nevastă. Când plecam din Piatra plângeam ca o mireasă pe lada de zestre, când veneam în Piatra plângeam la fel, dar de bucurie. A fost visul meu cel mai puternic să vin în Piatra Neamţ, definitiv şi irevocabil“.

Ambasadorul oraşului şi al Neamţului

După stabilirea la Piatra Neamţ, Draga Olteanu Matei s-a alăturat unor proiecte ale primăriei sau consiliului judeţean, promovând urbea şi ţinutul Neamţului la diverse manifestări, graţie „numelui“ său. 

A fost ani la rând personalitatea care a dat „greutate“ standului de prezentare a judeţului şi oraşului la Târgurile de Turism ale României, atrăgând ca un magnet vizitatorii cărora le povestea, deschis şi convingător, despre cât este de frumos la Piatra şi în Neamţ: 

draga olteanu sot

Draga Olteanu Matei, la o premieră a Teatrului Vostru FOTO Dan Sofronia

„Dacă nu aţi fost la Piatra Neamţ, să veniţi degrabă. Veţi vedea un oraş superb, cu troturare roz, curate, veţi vedea ceva excepţional. Eu sunt bucureşteancă din moşi-strămoşi, iar de câţiva ani m-a adoptat Piatra Neamţ. Am bătut ţara asta în lung şi în lat. Nu laud pe nimeni şi nici nu fac politică. (...) Eu nu sînt demagogă. Mă cunoaşte toată lumea pentru gura mea mare, dar acum spun adevărul“. 

Oarecum firesc, actriţa nu a putut sta departe de fenomenul care i-a marcat cea mai mare parte din viaţă, chiar dacă la un nivel mai mic faţă de ceea ce era Naţionalul bucureştean. Aşa că s-a apucat să facă ceea ce ştie mai bine, iar în noiembrie 2007 înfiinţa primul teatru privat din ţară - Compania de

Teatru, cu o trupă formată din neprofesionişti, una ca re a primit numele Teatrul Vostru. 

Activitatea s-a materializat prin punerea în scenă pieselor „Visul unei nopti de iarnă“, cu reprezentaţii nenumărate în diverse oraşe, „Omul care a văzut moartea“, sau „Titanic Vals“. Alt proiect generos a constat în susţinerea unor cursuri preuniversitare de dicţie, mişcare scenică, impostaţie, dans sau muzică, beneficiari fiind tinerii care se pregăteau pentru o carieră în actorie. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Draga Olteanu Matei l-a cunoscut pe Nicolae Ceauşescu, a mers chiar şi cu maşina dictatorului. Viaţa actriţei pe timpul regimului comunist

Spitalul în care a murit actriţa Draga Olteanu Matei a arborat steagul de doliu

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite