Înalţi ierarhi ortodocşi acuzaţi că au violat seminarişti, greu de judecat. Scandalul sexual e vechi de patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
barladeanu

Cel mai mare scandal sexual care a zguduit BOR şi care l-a avut în prim plan pe fostul episcop al Huşilor Corneliu Bârlădeanu este departe de a se fi terminat

Imensul scandal sexual de la vârful Bisericii Ortodoxe Române a izbucnit în 2017, când episcopul de atunci al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost şantajat de arhimandritul Episcopiei Huşilor, Sebastian Cristi Jitaru, şi de alţi doi preoţi. Ei intraseră în posesia unui film în care înaltul prelat apărea în ipostaze intime cu un tânăr. 

Procesul de şantaj s-a sfârşit în 2019, prin condamnarea celor trei făptaşi, însă acest caz a fost punctul de plecare al altui dosar penal, episcopul şi arhimandritul fiind trimişi în judecată la finalul anului trecut. Ei sunt acuzaţi că au violat trei elevi de la Seminarul Teologic Huşi, însă procesul este departe de a avea un deznodământ. 

Recent, dosarul de viol al lui Corneliu Bârlădeanu, pe  numele de mirean Cornel Onilă, retras acum la Neamţ, în „liniştea“ Mănăstirii Văratec şi al fostului arhimandrit al Episcopiei Huşilor, nemţeanul Cristi Jitaru, a luat o întorsătură neaşteptată în procedura de Cameră preliminară. 

La cererea episcopului, speţa a fost strămutată de pe rolul Curţii de Apel Iaşi pe cel al Curţii de Apel Galaţi. Magistraţii acestei instanţe au conchis că sunt nereguli în actul de inculpare, „acesta nefiind apt să investească instanţa de judecată“. „S-a constatat nulitatea unor declaraţii a unei părţi vătămate, precum şi a unor rapoarte de expertiză psihologică. În aceste condiţii, procurorii care au instrumentat dosarul trebuie să rezolve aceste probleme, ori pot solicita restituirea cauzei. „(...) Exclude actele de urmărire penală şi probatoriile invocate mai sus, în privinţa cărora s-a constat existenţa nulităţii relative“, se precizează în decizia instanţei.

Condamnări cu executare pentru şantaj

Curtea de Apel Galaţi a mai dispus „comunicarea prezentei încheieri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, cu solicitarea ca procurorul să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să precizeze dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a celor doi inculpaţi sau dacă solicită restituirea cauzei“. 

Date fiind aceste noi aspecte intervenite în caz, procedura de Cameră preliminară mai durează. Această etapă a procesului penal ar trebui să fie de circa două luni, însă dosarul a ajuns la instanţă de mai bine de şapte luni, preoţii fiind trimişi în judecată la finele lunii decembrie 2020. Foştii prelaţi au fost inculpaţi pentru agresiune sexuală şi viol, victimele solicitând daune de 400.000 de euro. 

În mai 2020, anchetatorii au cerut şi obţinut arestarea preventivă a celor doi, dar primul a fost eliberat de instanţa supremă, iar Jitaru a rămas după gratii, unde execută o pedeapsă privativă de libertate după ce l-a şantajat pe episcop. În 2017, arhimandritul Jitaru, împreună cu alţi doi preoţi, Gheorghe Damian şi Mihail Bumbu, l-au şantajat pe episcop cu un film cu ipostaze intime şi nişte fotografii, cerând funcţii în ierahia bisericească, dar şi bani. 

După ce fapta a fost reclamată, procesul s-a încheiat în martie 2019, arhimandritul având de executat 3 ani şi 6 luni de detenţie, iar ceilalţi câte 3 ani. Filmul folosit în şantaj avea să le dea altă lovitură de graţie episcopului şi arhimandritului. Cauza a reintrat în atenţia procurorilor, care iniţial au dat o soluţie de clasare, motivat de lipsa de probe, dar urmărirea penală a fost redeschisă, fiind emis rechizitoriul pentru agresiune sexuală şi viol. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Justiţie electronică, neverosimil caz. A fost arestat pentru evadare, după ce a plecat de acasă

Poveste de iubire, cutremurător mesaj de adio. „Sunt supărată! Să mă ţineţi minte frumos. Bucuraţi-vă de viaţă!“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite