În căutarea „Buricului Pământului“. Cele opt locuri de pe mapamond care poartă aura de centrul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceramică preistorică, Muzeul din Cagliari (Italia) FOTO: Iuliu Floareş
Ceramică preistorică, Muzeul din Cagliari (Italia) FOTO: Iuliu Floareş

În afară de templul din Delphi, din Grecia, există şi alte locuri care în decursul istoriei au fost considerate „Buricul Pământului“ sau centrul lumii. În ultimii opt ani, un medic român a reuşit să ajungă în aceste locuri-simbol ale civilizaţiilor străvechi.

Doctorul Iuliu Floareş, colecţionar, montaniard şi pasionat de călătorii a avut ocazia să descopere câteva locuri din lume care poartă titulatura de „Buricul pământului”. „Ştiam că «Buricul Pământului» era socotită piatra din templul de la Delphi, Grecia. Când am avut posibilitatea să caut am descoperit o noua modă”, spune medicul pe blog-ul personal floares.ro

Cu ocazia unei vizite pe care a făcut-o în perioada 23-26 aprilie 2008, Iuliu Floareş a fotografiat megaliţii din Insula Paştelui şi a aflat că localnicii păstrează şi acum în amintire mai multe denumiri vechi ale insulei care, în traducere înseamnă Buricul Pământului.

„Insula Paştelui are o denumire improprie pentru că a fost descoperită în ziua unei sărbători religioase din 1722 a marinarilor celor 3 corăbii conduse de comandantul Rogeween. Relativ puţinii localnici au fost convinşi să adere la adevărata credinţă, dar în amintirea lor se păstrează mai multe denumiri vechi ale insulei:

Te Pito No te Henua = Buricul Pământului

Rapanui = Insula Mare

Matakiterani = Ochii care privesc cerul, Ochiul care vede raiul, Vama raiului (paradisului)”.

Vizita din Insula Paştelui FOTO: Iuliu Floareş 

floares

Un alt loc considerat de localnici a fi centrul lumii a fost vizitat de medicul Floareş în perioada 1-4 mai 2008. Este vorba de Cusco (Cuzco), un oraş din Anzi în sud-estul statului Peru. 

„Capitala imperiului. Încă era socotită centrul lumii (cunoscute lor). În limba quechua înseamnă <Buricul Lumii>”, notează Iuliu Floareş 

„După sosirea conquistadorilor spanioli, numele din limba quechua (Qosqo) a fost tradus în spaniolă drept Cusco, apărând cu acest nume pe hărţile din secolele 17 şi 18. Pe hărţile din secolul 19 şi jumătatea secolului 20 (până în 1976), numele apare drept Cuzco. Astăzi în cartografia peruană(în spaniolă) numele s-a reîntors la transliterarea originală: Cusco cu S sau cu Z”, conform ro.wikipedia.org.

Pietrele din Templul Cerului şi din Sfântul Mormânt

Un an mai târziu, pe 22 mai 2009, medicul Floareş ajunge în China unde are ocazia să fotografieze piatra din faţa Templului Cerului din Beijing socotită centrul lumii chineze. „Este o denumire onorifică deoarece capitala este situată excentric în nordul imperiului, dar având sediul Împăratului, <Oraşul Interzis> era centrul puterii”, spune Iuliu Floareş.

La finele lunii iunie 2009, el călătoreşte în Grecia unde Buricul Pământului era considerat de civilizaţia veche monumentul din Templul lui Apollo din Delphi. „Templul lui Apollo a fost construit pe locul în care acesta, copil fiind, a ucis cu săgeţi şarpele Pyton trimis să-l extermine. Locul unde a fost îngropat şarpele a fost marcat cu o piatră numită Buricul Pământului şi apoi s-a construit templul închinat lui Apollo. În naosul templului exista un spaţiu liber în pardoseală prin care apărea de jos (dintr-o încăpere subterană) o splendidă coloană de marmură ce avea drept capitel un grup statuar format de trei dansatoare (Maenade) ce susţineau un crater (vas de oficiere) de bronz pe care se afla piatra sculptată numită Buricul Pământului. Se estimează că monumentul a avut 13 metri înălţime”, explică Iuliu Floareş. 

„Buricul Pământului” de la Templul lui Apollo (Delphi, Grecia) FOTO: iuliu Floareş

floares

Un alt loc considerat Buricul Pământului este la Ierusalim, unde există o piatră ornamentală în Biserica Sfântului Mormânt, iar „credincioşii creştini se înghesuie să se <încarce energetic> conform modei actuale”, notează medicul Floareş 

„Buricul Lumii” căutat în Mexic şi în Turcia

La începutul lunii martie 2010, Iuliu Floareş a ajuns la Ciudat de Mexico şi notează că în limba aztecilor, Mexico însemna „Buricul Lumii”: 

„Zeul Huitzilopochtli a frecat cu răşina urechile şi fruntea strămoşilor aztecilor pentru a fi recunoscuţi ca <poporul ales>. Tot zeul le-a arătat mai târziu <Pământul Făgăduinţei> pe malul lacului Texcoco, unde şi-au întemeiat capitala Tenochtitlan. Zeul Huitzilopochtli mai era numit şi Mexitli şi aşa şi oraşul Tenochtitlan a devenit Mexico, care în limba aztecilor însemna <Buricul Lumii>” 

image

În urmă cu patru ani, în septembrie 2012, medicul Floareş a vizitat Turcia şi a fotografiat Dealul Buricului (Gobeklitepe) situat în sud-estul ţării (Anatolia), la altitudinea de 800 de metri. 

„S-a păstrat vag denumirea străveche: <Dealul Buricului>. Acum este un mare şantier arheologic şi binenţeles (!) că totul este interpretat ca loc de cult!”, spune medicul Floareş.  

„Gobekli Tepe este un sanctuar Neolitic ridicat pe o creastă de munte din sud-estul Anatoliei, aflat la circa 15 km, nord-est, de oraşul Şanlıurfa. Acesta este cea mai veche structură religioasă cunoscută realizată vreodată de om. Cel mai probabil, sanctuarul a fost construit de către vânători-culegători în cursul mileniului al X-lea î.Hr., situl fiind excavat de către arheologi turci şi germani încă din anul 1994”, conform ro.wikipedia.org.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite