În baza NASA din Olanda. Ce-au văzut patru elevi români de geniu pe staţia spaţială internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Finala concursului Zero Robotics are loc pe Staţia Spaţială Internaţională FOTO: mit.edu
Finala concursului Zero Robotics are loc pe Staţia Spaţială Internaţională FOTO: mit.edu

Echipa Colegiului Naţional de Informatică Piatra Neamţ a ajuns în finala concursului organizat de NASA în Olanda. Chiar dacă nu s-au clasat pe podium, elevii care au reprezentat România au intrat în vederile specialiştilor de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, USA.

Patru liceeni de la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ, însoţiţi de doi profesori coordonatori au participat vineri, 16 ianuarie la finala concursului Zero Robotics, o competiţie a elitelor din domeniul cercetării spaţiale. 

Întrecerea a avut loc la Centrul Agenţiei Spaţiale Europene din Olanda, în organizarea Administraţiei Americane Naţionale de Spaţiu şi Aeronautică (NASA), în colaborare cu Centrul European de Tehnologie şi Cercetare a Spaţiului (ESTEC) al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), USA.

Echipa CODE::SPACE, compusă din Andrei Gavrilă(16 ani), Claudiu Nohai (16 ani), Bogdan Ciurezu (16 ani) şi Adrian Crăciun (18 ani), elevi de clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a, a format o alianţă cu alte două echipe ce reprezentau colegii din Statele Unite ale Americii.

De la stânga la dreapta: Adrian Crăciun, Andrei Gavrilă, Claudiu Nohai, Bogdan Ciurezu şi Diana Bejan:

elevii Info

„Au fost 14 alianţe, în total 42 de echipe, calificate în urma etapelor concursului care a început în toamna anului trecut. În marea finală s-au organizat meciuri eliminatorii pe staţia spaţială internaţională, pe care le urmăream live din sală. Codurile informatice la care au lucrat copiii erau introduse în calculator pentru ca minisateliţii de pe staţie, să execute misiunile impuse. În cazul nostru, codurile nu s-au comportat aşa cum trebuie, deşi la simulări au mers foarte bine”, a precizat profesoara Diana Bejan, una din coordonatoarele echipei.

Dincolo de dezamăgirea rezultatului, elevii au avut satiosfacţia să-l cunoască pe Matt Taylor, invitat la finală de către organizatori, unul din cercetătorii care au făcut parte din proiectul sondei spaţiale Rosetta. 

„Înainte de finală copiii au fost antrenaţi într-un concurs în care trebuiau să programeze alături de cercetători nişte roboţei. Misiunea roboţilor era de a se deplasa pe o planetă asemănătoare cu Marte, şi să ia probe de temperatură. A fost şi întîlnirea cu Matt Taylor, care le-a povestit despre misiunea Rosetta, am vizitat şi o facultate din Amsterdam care avea programate Zilele Porţilor Deschise. Nu în ultimul rând, toţi participanţii au primit aprecierile celor de MIT, şi nu e un lucru puţin având în vedere că e vorba de specialişti americani cu ochii pe tinerii cu potenţial în domeniul informaticii”, a mai spus Diana Bejan.

Pe aceeşi temă:

Elevi români de geniu în finala unui concurs NASA, unde combat asteroizii care ameninţă viaţa de pe Terra

VIDEO Locul II pentru liceenii din Piatra Neamţ în concursul organizat de NASA pe Staţia Spaţială Internaţională

Cinci elevi din Piatra Neamţ luptă cu lasere în Războiul Stelelor, la un experiment mondial supervizat de NASA

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite