11 motive pentru care e bine să fii român în străinătate. „Dacă erai chinez sau indian, ai fi măsurat în kilometri cozile la ambasadă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Marinescu, la Osaka, Japonia, în timpul călătoriei în jurul lumii FOTO: calatorcutricolor.ro
Ştefan Marinescu, la Osaka, Japonia, în timpul călătoriei în jurul lumii FOTO: calatorcutricolor.ro

După o expediţie în jurul lumii care a durat mai bine de un an, Ştefan Marinescu a rezumat în 11 exemple de ce românii nu trebuie să se simtă stânjeniţi atunci când merg în străinătate.

Ştefan Marinescu (32 de ani), un tânăr originar din Piatra Neamţ care a făcut ocolul Pământului într-un an şi trei luni, elimină cu umor mitul românului jenat de cetăţenia sa când ajunge în străinătate. 

„Ştiu, sunt mulţi care se ruşinează cu cetăţenia lor românească atunci când merg în străinătate. Călătorind în jurul lumii, mi-am dat însă seama că nu-i deloc rău să fii român. Ba dimpotrivă. Relaxează-te şi bucură-te de originile tale, oriunde mergi”, este sfatul tânărului din experienţa împărtăşită prin jurnalul electronic ţinut pe pagina „Călător cu tricolor”, aşa cum s-a numit proiectul susţinut împreună cu soţia sa, Mihaela Noroc.

„Ai un paşaport bun pe care scrie U.E. şi n-ai probleme cu viza, aproape nicăieri. Dacă erai unul dintre cei 2,5 miliarde de chinezi sau indieni de pe pământ, ai fi măsurat cozile la ambasadă în kilometri”.  

FOTO calatorcutricolor.ro 

stefan marinescu

„Dacă într-o expediţie prin junglă vei fi înconjurat de lighioane, o să te descurci, cu calm. Eşti pregătit de mic pentru astfel de situaţii, de când te alergau câinii prin cartier. Colegul tau japonez de expediţie o să clacheze emoţional”, sunt primele două exemple oferite de Ştefan.

Te poţi mândri cu muzica românească pretutindeni în lume  

Un al treilea argument adus de Ştefan Marinescu în susţinea ideii că nu e chiar rău să fii român atunci când mergi în alte ţări este că „te adaptezi uşor şi în locurile călduroase, şi în alea friguroase”

„Călătoreşti ca turist, backpacker, explorator sau afacerist. Dacă ai fi fost somalez sau nord-coreean, ai fi călătorit doar ca refugiat”.

FOTO calatorcutricolor.ro 

stefan

„Vorbeşti binişor engleza şi asta te ajută peste tot în lume. Chiar dacă n-ai fost studios la şcoală, ai prins limba lui Brad Pitt şi Clint Eastwood din filme. Dacă ai fi fost spaniol sau italian, i-ai fi auzit pe baieţii ăştia vorbind doar în limba ta”, mai spune tânărul. 

Pornind de la constatarea că mulţi occidentali superficiali au o părere atât de proastă despre România, Ştefan susţine că nu ai cum să-i dezamăgeşti.

„Aproape orice vei face, le vei depăşi aşteptările. Dacă ai fi fost neamţ şi n-ai fi avut chiloţii aranjati pe culori, erai deja o dezamăgire”.

„Şi într-un taxi din Argentina, şi într-o cârciumă din Franţa, şi într-o discotecă din Thailanda vei putea spune des <This song is from my country>. Dacă ai fi fost rus, n-ai fi ştiut să spui asta.”

„Poţi înjura temeinic pe oricine, pe limba ta”

„Dacă te enervezi tare, poţi să înjuri temeinic pe oricine, pe limba ta. Dacă ai fi fost englez, ai fi încasat-o de la a doua silabă…Fuck y…”, continuă, cu umor, enumerarea Ştefan Marinescu.    

Un atu este că atunci când te întoarci acasă, „mama te va aştepta cu masa plină de bunătăţi”. 

„În Orientul Mijlociu localnicii te invită amabili la ei acasă, auzind că vii din România, o ţară pe care o respectă. Dacă ai fi fost american, te-ar fi invitat oricum la ei acasă, dar nu-ţi mai dădeau drumul decât pe recompensă”. 

„Dacă un dubios vrea sa-ţi dea curs mai bun ca la bancă, te prinzi repede că-i hoţ. Dacă ai fi fost scandinav, aveai deja buzunarele goale”, sunt alte două atuuri remarcate de călătorul român.  

„Acum, dacă tu eşti supărat că te-ai născut român, nu cred c-o să te conving să-ţi schimbi părerea. Lamentează-te puţin, aşteaptă viaţa viitoare şi poate, cine ştie, vei fi neamţ. Sau poate congolez. Eu unul cred că doar o viaţă am, şi-n aia sunt român. Şi nu e rău deloc”, este concluzia lui Ştefan la cele 11 motive pentru care e fain să fii român când călătoreşti.

Ştefan Marinescu în expediţia făcută în jurul lumii FOTO calatorcutricolor.ro

marinescu la osaka

Ştefan Marinescu şi soţia sa, Mihaela Noroc, au vizitat în cadrul proiectului „Călător cu tricolor” un număr de 33 de ţări în decurs de 448 de zile (august 2013-noiembrie 2014) folosind mijloace de transport dintre cele mai diverse: autobuze, trenuri, vapoare, avioane, scootere, dubiţe închiriate. Din Bucureşti şi până la Tokyo, cei doi au călătorit fără să ia avionul, traversând 15 ţări.

Pe aceeaşi temă:

Lumea prin ochii românilor plecaţi în aventura mondială „Călător cu tricolor”

FOTO „Călător cu tricolor”, primele impresii ale celor doi tineri care fac ocolul Pământului şi promovează România

FOTO Ocolul Pământului cu tricolorul. Povestea celor doi tineri care vor să promoveze imaginea României în 25 de ţări

Ocolul Pământului cu tricolorul. Povestea celor doi tineri care vor să promoveze imaginea României în 25 de ţări

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite