FOTO Vive la France! Romii din Tinca au sărbătorit ziua Franţei pe ritm de manele şi le-au promis francezilor că se vor întoarce

FOTO Vive la France! Romii din Tinca au sărbătorit ziua Franţei pe ritm de manele şi le-au promis francezilor că se vor întoarce

Romii din Tinca au sarbatorit Ziua Frantei

Gândurile comunităţii de rromi din localitatea bihoreană Tinca au zburat, astăzi, spre Franţa. „Vive la France” a răsunat în colonia de romi şi, după cum era de aşteptat, nu au lipsit dansurile ţigăneşti ori manelele, toate cu gândul la Franţa, ţară pe care rromii au declarat că o iubesc.

Ştiri pe aceeaşi temă

De ani buni autorităţile din Franţa încearcă să scape de rromii care cerşesc la tot pasul şi îi trimit acasă.  Le dau şi bani, investesc în confortul lor,  numai să rămână în România, dar rromii nu par să fie de acord cu mai marii Franţei.

Vin acasă, stau câteva săptămâni sau luni, după care se reîntorc. Şi o fac cu mare drag, cel puţin asta susţin. “Am fost de patru- cinci ori în Franţa. Nu am mers la muncă, ci la cerşit. A fost bine. Nu făceam sub 500 de euro pe lună” ne-a spus Marius, unul dintre romii din Tinca.

La fel ca el sunt majoritatea celor care îşi duc zilele în colonia din Tinca. Câştigul pe care-l obţin din cerşit nu are cum să nu-i cheme în ţara Galilor. “Am fost cu soţul şi cu cei şase copiii, în Franţa. Cerşeam, asta făceam toată ziua. Câştigam bine, trăiam bine. Între 1500 şi 2000 de euro pe lună. Îi iubim pe francezi. Sunt darnici”, ne-a mărturisit Ana.

Susţin că odată ajunşi în Franţa nu îşi fac probleme pentru ziua de mâine. Sunt siguri că vor câştiga bani şi asta pentru că francejii sunt darnici”. “Am fost de mai multe ori în Franţa. În câteva zile mă întorc. Ar fi bine dacă francezii ne-ar crea locuri de muncă, dacă nu merge şi cu cerşitul. Important e că nu murim de foame, ca în România. Cu banii câştigaţi din cerşit mi-am făcut o casă. În România niciodată nu aş fi reuşit să adun atâţia bani” ne-a spus domnul Fekete.

În comuna bihoreană Tinca sunt peste 1400 de rromi. Mai bine de jumătate dintre ei sunt plecaţi în Franşa, în special în Lyon.

Pentru a-i convinge pe rromi să nu mai plece din Româmia, chiar ambasadorul Franţei în Romania le-a făcut o vizită, anul trecut, când a pus piatra de temelie pentru construcţia unui centru de zi. Tot francezii au fost cei care au  adus lumina în casele rromilor după ce au alocat bani pentru introducerea curentului electric. Peste 300 de mii de euro au trimis francezii spre rromii din Tinca, în speranţa că îi vor ţine acasă.

S-a introdus curent electric la 60 de familii, şi urmează alte 50 de locuinţe. Se construieşte şi o baie comunală, tot cu bani de la francezi ne-a spus Gheorghe Fechete - consilier în Tinca.

Chiar şi aşa rromii din Tinca o ţin pe a lor. Franţa e ţara în care câştigă bani frumoşi, iar francezii sunt mult mai darnici atunci când vine vorba de bani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: