Vizită oficială în România a preşedintelui Ungariei. Pe 15 martie, se sărbătoreşte Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Vizită oficială în România a preşedintelui Ungariei. Pe 15 martie, se sărbătoreşte Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Áder János

Áder János, preşedintele Ungariei, şi-a anunţat vizita în România. El este aşteptat miercuri, 14 martie, în oraşul bihorean Salonta.

Ştiri pe aceeaşi temă

Update

După intonarea celor două imnuri de stat, la festivitatea de inaugurare au luat cuvântul în limba maghiară László Török, primarul municipiului Salonta, Gergely Prőhle, directorul Muzeului de Literatură Petőfi din Budapesta şi criticul literar Pál S. Varga, membru al Academiei Maghiare de Ştiinţe.

Aceştia au vorbit despre omul Arany Janos, născut la Salonta, cel supranumit „Shakespeare al baladelor” – cu 102 balade scrise, traduse în peste 50 de limbi, printre care şi trilogia „Toldi”. De altfel, baladele lui Arany au fost cântate în cadrul evenimentului.

La festivitate au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, directorul Filarmonicii de Stat din Oradea, Meleg Vilmos şi muzicianul Csorsz Rumen Istvan au asigurat momentele artistice ale festivităţii.

Turnul Ciunt 

Turnul Ciunt are o valoare simbolică pentru Salonta, oraş care a dispărut impreună cu cetatea după invaziile otomane din secolul XVI. A rămas în picioare doar Turnul Ciunt. Salonta a fost repopulată abia la începutul secolului următor de grupuri de militari, aşezaţi în acest loc de către Ştefan Bocskai, principele Transilvaniei. Cetatea Salontei din care azi a rămas în picioare doar un singur turn de pază, a fost construită începând din anii 1620. În 1635 era în stare funcţională, dar la scurt timp, în 1659, la porunca principelui Gheorghe Rákóczi II a fost demolată de locuitorii târgului care se aflau în retragere în faţa armetei Otomane.

Turnul de pază care astăzi se află în centrul oraşului repopulat după 1692 a fost renovată la sfârşitul secolului XIX. Din această vreme funcţionează ca sediu al Muzeului Memorial Arany János.

Preşedintele Ungariei s-a aflat şi anul trecut la Salonta, la manifestările dedicate celebrării a 200 de ani de la naşterea lui Arany Janos. Turnul Ciunt a fost renovat cu bani de la Guvernul maghiar.


Astăzi, 14 Martie 2018, de la ora 12.00, preşedintele Ungariei a luat parte la  o serie de evenimente culturale ce au loc în Salonta.

Áder János participă la festivitatea de inaugurare a Turnului Ciunt, precum şi la vernisajul expoziţiei comemorative dedicate poetului Arany János

"În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul László Török, primarul municipiului Salonta şi Gergely Prőhle, directorul Muzeului de Literatură Petőfi din Budapesta. În continuarea manifestării, criticul literar Pál S. Varga va suţine o prelegere festivă. În cadrul vernisajului expoziţiei intitulate «De unde şi încotro?» va lua cuvântul preşedintele Ungariei, Áder János", se arată în comunicatul transmis de către agenţia de PR Salt Communications.

Pe data de 15 martie, se sărbătoreşte, inclusiv în România Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

 

citeste totul despre: