VIDEO Unic în Europa, lacul cu nuferi din Băile 1 Mai dispare. Radu Huza, geolog: „UE ne va obliga să închidem toate forajele”

VIDEO Unic în Europa, lacul cu nuferi din Băile 1 Mai dispare. Radu Huza, geolog: „UE ne va obliga să închidem toate forajele”

Lacul cu nuferi a atins cota cea mai mică, minus 1.70 metri

Exploatarea necontrolată a apei termale din staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai a dus la producerea unui dezastru a  lacului cu nuferi din Băile 1 Mai. Nuferii termali, unici în Europa, despre care se spune că au supravieţuit ultimei ere glaciare, sunt la un pas de dispariţie.

Existenţa unicului habitat acvatic termal din Europa este în pericol de a dispărea din cauza supraexploatării apei termale din cele două staţiuni de pe raza comunei Sânmartin. Specialiştii Ministerului Mediului şi cei ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) au fost solicitaţi să intervină pentru a fi luate măsuri urgente menite să prevină dispariţia acestui ecosistem ocrotit prin lege, situaţie în care România ar putea să fie sancţionată de către Comisia Europeană.

Conducerea Muzeului Ţării Crişurilor (MTC), custode al rezervaţiei unice în Europa cunoscută ca Lacul cu nuferi a prezentat situaţia lacului din Băile 1 Mai. Specialiştii muzeului au reuşit, prin două proiecte, să salveze, în acvarii protejate, cele două specii endemice din lacul cu nuferi – peştele roşioara lui Racoviţă şi melcul Melanopsis, precum şi nufărul termal, în mediu controlat. Mai dificil va fi, potrivit directorului MTC, Aurel Chiriac, să se refacă ecosistemul acvatic termal.

“Această rezervaţie trebuie să rămână sub controlul strict al Ministerului şi al Agenţiei de Mediu pentru că ei au pârghiile necesare de la nivel central şi au puterea prin minister să impună nişte măsuri, dacă se va ajunge la renunţarea la custodie” a declarat Aurel Chiriac, directorul MTC.

Conducerea muzeului şi-a anunţat recent, într-o şedinţă ministerială, intenţia de renunţa la custodia sitului de importanţă comunitară Lacul Peţea, având în vedere numeroasele probleme ce pot fi rezolvate la un nivel mult mai înalt decât cel local.

După ce timp de 50 de ani specialiştii muzeului au îngrijit rezervaţia, iar din anul 2010 au luat-o în custodie, în decembrie 2011 ei au fost primii care au sesizat şi anunţat scăderea apei termale în lacul cu nuferi. Concluziile specialiştilor prezentate de MTC, bazate pe studii practice şi cercetări realizate, au arătat că depăşirea debitului de refacere naturală, prin supraexploatare, duce automat la scăderea nivelului apei geotermale în lacul cu nuferi (Ochiul Mare).

“Noi ne-am asumat acest pas (intenţia de a renunţa la custodie, n.r.) tocmai pentru că vrem să salvăm această rezervaţie prin cei care pot face acest lucru. Desigur, ei îşi pot crea echipa din care şi noi vom face parte, fără îndoială, pentru că experienţa noastră trebuie să fie folosită. Dar aşa, probabil, se vor mişca mai rapid şi îşi vor da seama că suntem în momentul zero. Dacă acum nu se face nimic, lucrurile se duc pe râpă,” a spus Aurel Chiriac

Acesta a subliniat că intenţia muzeului de a renunţa la custodie nu este de a contribui la distrugerea staţiunilor balneare, ci aceea de a fi conştientizat la nivelul adecvat al factorilor de răspundere că apa geotermală trebuie folosită doar pentru tratament.

“Prima urgenţă e ca ANRM să rezolve problema apei termale. Apa termală nu ar trebui folosită în ştranduri şi schimbată zilnic, ci să se folosească metode de economisire a apei geotermale (refiltrare, încălzire etc). Se exploatează mult mai mult decât poate, în mod normal, să se refacă depozitul natural. Din acest motiv seacă lacul”, a precizat Radu Huza, responsabilul cu managementul ariilor protejate din custodia muzeului.

La întâlnirea din 13 august, secretarul de stat Anne-Rose-Marie Jugănaru din Ministerul Mediului a atenţionat că distrugerea Rezervaţiei naturale Pârâul Peţea va putea duce la penalizarea României de către Comisia Europeană, prin declanşarea procedurii de infringement, statul român urmând să suporte o amendă extrem de mare, precum şi aplicarea unor măsuri extreme, de sistare a exploatării zăcământului geotermal, cu consecinţe mult mai grave decât restricţionarea exploatării, preconizată deja de ANRM.

“Dacă România nu ia măsuri urgente pentru ca lacul să-şi revină, Uniunea Europeană ne poate taxa , iar amenzile vor fi infinit mai mari faţă de cheltuielile necesare  reabilitării lacului. U.E ne va obliga să închidem toate forajele. Măsura va fi mult mai dură”, a punctat Radu Huza.

Stoparea exploatărilor a dus, aşa cum s-a demonstrat în anul 1983, când s-a dispus de sus în jos, la refacerea rapidă a nivelului apei în lacul cu nuferi. Rezervaţia naturală Pârâul Peţea este un ecosistem ocrotit prin legea naţională încă din anul 1932

Mai puteti citi:

Prinţul moştenitor din Abu Dhabi salvează lacul cu nuferi din Băile 1 Mai

FOTO Un monument al naturii este şters  de pe hartă. Seceta, exploatarea apei geotermale şi defrişările au dus la dispariţia Lacului cu Nuferi din Băile 1 Mai

ALARMARE Seceta pune în pericol lacul cu Nuferi din Băile 1 Mai

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: