VIDEO Topul făcut de un poliţist-vlogger cu scuzele şoferilor. Un avocat vrea să schimbe legea pentru consumul de alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Acum am pornit, şefu'" e una din explicaţiile cu care şoferii prinşi fără centura pusă încearcă să scape de amendă.
"Acum am pornit, şefu'" e una din explicaţiile cu care şoferii prinşi fără centura pusă încearcă să scape de amendă.

Un bihorean care s-a urcat fără permis la volan a pretins că se grăbea la spital pentru că l-a înţepat o viespe. Un altul, care băuse, s-a jurat că a mâncat corn cu şampanie. Un ofiţer rutier are un top al explicaţiilor cu care şoferii încearcă sp scape de amenzi sau dosare penale.

Un bihorean care s-a urcat fără permis la volan şi a pretins că s-a grăbit la spital că l-a înţepat un viespe şi i s-a făcut rău. Florin Marian Cazan a fost tras pe dreapta în seara zilei de 20 septembrie 2018, în Oradea, iar agenţii rutieri au descoperit că avea interdicţie de a conduce din 2016, pentru o perioadă de 3 ani, tot ca urmare a unei condamnări, însă pentru alcool la volan.

Luat la întrebări, Cazan a venit atunci cu o explicaţie de-a dreptul "înţepătoare": cum că ar fi fost muşcat de o viespe şi i s-a făcut rău, aşa că s-a urcat la volan ca să ajungă repede la spital.

Explicaţia n-a ţinut, căci viespea de fapt "lovise" pe la prânz, iar el a fost prins seara, aşa că luna trecută s-a ales cu 9 luni de închisoare, fiind încarcerat deja, pentru executarea pedepsei. 

Alcool, castraveţi muraţi, apă de gură

În cazul celor prinşi cu alcool la volan, poliţiştii s-au întâlnit tot soiul de bizarerii. Un orădean a fost amendat pentru că aparatul a indicat o alcoolemie de 0,05 în aer desi, zicea el, mâncase doar câteva bomboane cu lichior, alţii au rămas fără permis după ce au consumat sirop medicinal, castraveţi muraţi sau cornuri cu ciocolată. Un şofer care s-a clătit cu apă de gură era cât pe ce să se aleagă cu dosar penal, etilotestul indicând o alcoolemie peste limita de 0,4. La salvat analiza de sânge, după cum spun chiar poliţiştii care l-au dus la Medicină Legală pentru prelevarea probelor biologice.

Sunt şoferi rămaşi fără permis pentru alcoolemii de 0,003 sau chiar 0,001 în aerul expirat. Motivul? "Legea spune zero alcool. Nu există nicio toleranţă. Alcoolul afectează reacţiile, încetineşte reflexele şi îl face pe şofer să subestimeze pericolele", explică şeful Biroului Rutier Oradea, comisarul şef Alin Gherman. 

Doar în acest an, zic statisticile Poliţiei Bihor, 414 conducători auto au fost prinşi băuţi la volan, dintre care 184 s-au ales cu dosare penale. Nu există date care să arate câţi din ceilalţi 230, contravenienţi, au consumat alcool. Până şi poliţiştii recunosc, însă, că sunt cazuri în care cifra indicată de etilotest are alte motive.

Cu alcoolul la CCR

Potrivit avocatului Ionuţ Iştoc, desi multe din explicaţii par bizare, unele sunt chiar adevărate, iar legea nu face nicio diferenţă, motiv pentru care a sesizat Curtea Constituţională, susţinând că legea trebuie să diferenţieze între o persoană care a băut înainte de a şofa şi una care a băut înainte cu o zi, dar al cărei organism n-a eliminat complet alcoolul.

"Din cauza modului defectuos de redactare a normelor juridice, orice persoană testată cu un aparat etilotest, pozitiv, se află sub influenţa băuturilor alcoolice. Se deschide calea unor abuzuri", spune Iştoc.

Topul scuzelor

Exemplele cu scuzele şoferilor nu se opresc aici, iar poliţiştii rutieri spun că unele sunt chiar amuzante. De altfel, unul dintre ei, subcomisarul Octavian Perţea, în timpul liber vlogger, a întocmit şi un top al celor mai dese justificări ale şoferilor prinşi cu probleme, pe care le-a prezentat pe canalul său de Youtube

"Acum am pornit, şefu' şi mă duc până la magazin", e una dintre cele mai des folosite scuze ale şoferilor prinşi fără centură.

"Ei cred că regulile de circulaţie nu se aplică dacă conduci sub 100 de metri", spune ofiţerul.

"O bere, şefu" e cea mai folosită explicaţie a celor găsiţi băuţi la volan. "Observaţi că apare, din nou, apelativul "şeful". Înseamnă că şi-a dat seama că e în încurcătură, iar, de obicei, alcoolemia e de la 3 coniace, un litru de vin şi câteva shot-uri". 

Cei cu alcoolemie sub 0,40 spun, de obicei, că "n-am băut nimic, şefu', o fi de la salata de castraveţi sau de la apa de gură".

"Da', ce-am făcut şefu?" reprezintă mirarea şoferilor care nu opresc la semnalul poliţiştilor rutieri şi sunt prinşi după o urmărire de câţiva kilometri şi 5-6 maşini avariate. Sunt cei cunoscuţi online pentru sintagma "Ami pare rău la domni poliţişti", zice Perţea, iar uimirea lor reprezintă, de fapt, nedumerirea conducătorului auto care se întreabă "cum dracu m-a prins poliţia pe mine cu BMW-ul, când ăştia au un Logan de 1,4 benzină din 2006", explică ofiţerul-vlogger de la Rutieră. 

Cum vă numiţi?

Sunt şi unii care vor să scape de amenzi, apelând la pile iar în acest caz, vin cu întrebarea notorie adresată poliţiştilor: "Cum aţi spus că vă numiţi?"

Expresia, zice Perţea, înlocuieşte variantele arhaice "Bă, tu ştii cine sunt eu" - atunci când poliţiştii îl opresc "pe ăla bătrânu'" şi "Bă, tu ştii cine e tata" - când îl opreşti pe ăla micu.

"Această expresie îşi mai are originea la un şpriţ, atunci când persoane care au un pic de influenţă încearcă să-şi adune adepţi cu promisiuni de genul "Dacă te opreşte poliţia, sună-mă pe mine"". 

Iar ei o şi fac, zice poliţistul, de obicei în momentul în care se întocmeşte procesul verbal de amendă. "Vine conducătorul cu telefonul la ureche să spună, "Vă rog, nu scrieţi, aşteptaţi puţin, aşteptaţi puţin. Cum aţi spus că vă numiţi?". Doar că  la răspunsul "subcomisarul Perţea", apelantul închide imediat telefonul, afirmă poliţistul Octavian Perţea.  

Citiţi şi:

Poliţia Română: Aproape toate accidentele din România în care sunt implicate maşinile cu volan pe dreapta, produse din vina şoferilor

Internele au cumpărat mii de bodycamuri pentru poliţie. Sindicat: Nu vor mai fi dubii legat de sancţiunile date unor deputaţi când li se face poftă de shaorma

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite