VIDEO Primele imagini ale sectorului de autostradă Borş-Biharia. Drumul între România şi Ungaria va fi terminat de partea maghiară mai devreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Pro Infrastructură a prezentat noi fotografii şi o filmare cu drona a Autostrăzii Transilvania, tronsonul de 5,35 kilometri Biharia-Borş, reprezentanţii asociaţiei susţinând că termenul de finalizare, stabilit pentru august 2020, ar putea fi devansat.

Potrivit analizei postate pe pagina de Facebook a Asociaţiei Pro Infrastructură, imaginile reprezintă "prima filmare aeriană completă a mini-sectorului de 5,35 km dintre Borş (noua trecere a frontierei) şi Biharia (la nord de Oradea), capătul de vest al Autostrăzii A3".

"Unele mişcări incipiente în teren au pornit în februarie, dar se lucrează cu adevărat abia din luna mai, ţinând cont că în primăvară vremea nu a fost de partea constructorilor. Avansul este încurajator, mobilizarea Asocierii Trameco-Vahostav fiind chiar impresionantă. Se munceşte foarte bine la aşternerea terasamentelor, dar şi la structurile peste calea ferată Oradea-Satu Mare şi cele ale bretelelor nodului rutier Biharia", se arată pe pagina asociaţiei. 


La minutul 5.00 se vede graniţa cu ungaria, capătul lotului, şi continuarea cu şantierul autostrăzii M4 pe care o construiesc vecinii maghiari
 

Potrivit postării, dacă se menţine sau chiar se creşte ritmul actual, "termenul contractual de finalizare (august 2020) poate fi devansat, însă lucrările trebuie certificate şi achitate în cel mai scurt timp".
 

autostrada

"Acest tronson este a doua conexiune a României cu reţeaua europeană, mai precis cu Autostrada M4 din Ungaria, vecinii noştri urmând să o inaugureze la începutul lui 2020. Mai avem de aşteptat pentru soluţionarea contestaţiilor şi semnarea contractelor de către CNAIR pe loturile dinspre Zalău/Cluj-Napoca: Biharia-Chiribiş (28,55 km) şi Chiribiş-Suplacu de Barcău (26,35 km)", mai arată reprezentanţii Asociaţiei ProInfrastructură.

Lucrările derulate până acum vizează amenajarea terenului viitoarei şosele, scop în care excavatoarele au dislocat munţi întregi de pământ fertil de sub viitoarea şosea.

Abandonate de compania Bechtel în urmă cu un deceniu, lucrările pe tronsonul din Bihor al Autostrăzii Transilvania au fost reluate, ordinul de începere a lucrărilor fiind emis pe 15 martie de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru lotul 3C3, între Borş şi Biharia, în lungime de 5,35 kilometri.

Lucrările de proiectare şi execuţie a lotului 3C3 Biharia – Borş au fost adjudecate anul trecut, în urma unei licitaţii organizate de CNAIR, de asocierea firmelor Vahostav SK (Slovacia) şi compania orădeană Trameco, parte a grupului Selina, al lui Beniamin Rus.

Asociaţii şi-au asumat finalizarea lucrărilor în 19 luni şi o perioadă de garanţie de 10 ani pentru suma de 134,2 milioane lei fără TVA, echivalentul a 28,5 milioane euro.

Licitaţia desfăşurată din februarie anul trecut de CNAIR este a doua organizată în ultimii doi ani, după ce în 2015 directorul general de atunci al Companiei, Narcis Neaga, a reziliat contractul încheiat în 2013 cu o asociere de firme spaniole condusă de Corsan-Corviam.

Anterior, lucrările fuseseră încredinţate – încă în 2004, în timpul guvernării Năstase – companiei americane Bechtel, dar contractul cu aceasta a fost reziliat în 2012 de ministrul Transporturilor Dan Şova, contra unei despăgubiri în sumă de 37,2 milioane euro.

Din Autostrada Transilvania, care trebuia să se întindă pe 415 kilometri, între Borş şi Braşov, s-au construit în ultimii 14 ani doar cei 50 de kilometri între Gilău şi Turda, aşa-numita centură a Clujului, cheltuielile statului român depăşind în urmă cu trei ani plafonul record de un miliard de euro.

În ce priveşte celelalte două sectoare ale autostrăzii în Bihor, pentru subsecţiunea 3C2, Biharia-Chiribiş, 28,55 km,atribuirea lucrărilor de proiectare şi execuţie a fost câştigată tot de Trameco, în asociere cu compania slovacă Vahostav, dar şi cu şi cu Water Drillings din Bucureşti.

Compania austriacă Strabag a contestat, însă, pentru a doua oară, rezultatul licitaţiei pentru realizarea proiectării şi execuţiei subsecţiunii dintre Chiribiş şi Biharia. 

Subsecţiunea 3C2 ar urma să aibă o lungime de 28,55 kilometri, iar asocierea câştigătoare să primească 326,515 milioane lei (plus TVA), adică echivalentul a 68,3 milioane euro (fără TVA), pentru a realiza lucrările de proiectare şi execuţie în 24 de luni.

Pentru tronsonul 3C1 Suplacu de Barcău - Chiribiş, câştigat la licitaţie de o asociere între firma autohtonă Construcţii SA şi croaţii de la Hidroelektra Mehanizacija DD, pentru echivalentul a 75,7 milioane euro (fără TVA), nu a fost depusă nicio contestaţie.

Partea maghiară, în avans

În prezent, autorităţile maghiare mai au de făcut doar 26 kilometri ca să ajungă la graniţa cu România, unde se va face legătura cu Autostrada Transilvania. Şoseaua va fi inaugurată la începutul anului 2020, lucrările fiind realizate în ritm alert, la fel ca toate lucrările de infrastructură de pe teritoriul Ungariei. 

autostrada

Doar spre estul Ungariei se construiesc două autostrăzi. Prima, M4, ar elibera traficul pe Drumul Naţional 4 Budapesta-Szolnok-Püspökladány, continuat cu DN 42 Püspökladány-Berettyóújfalu-Ártánd, principala rută folosită de transportatorii internaţionali.

Împărţită în şapte tronsoane, M4 ar urma să fie finalizată în 2025, mai puţin cei 30 km dintre Berettyóújfalu-Ártánd, care vor fi gata în 2020.

Concomitent se lucrează şi la M35 Budapesta-Ártánd, care ocoleşte M4 cu o buclă de 292 km pentru a se reconecta la aceasta lângă Berettyóújfalu, pentru a îmbunătăţi accesul la Aeroportul Internaţional Debrecen.

O parte, centura ocolitoare din sudul Debreţinului, a fost deja predată până la Mikepércs, localitate aflată la 10 kilometri de centrul oraşului. Ca atare, dacă cineva merge dinspre România spre Ungaria şi doreşte să ocolească Debreţin, poate merge spre Mikepércs, unde poate urca pe autostrada M35 şi continua pe M3 spre Budapesta, Miskolc sau chiar Nyiregyháza.

Alte două etape de execuţie a M35 au prevăzut construirea a 18,5 km de la Mikepércs la Berettyóújfalu şi joncţiunea cu M4. Şşoseaua până la Berettyóújfalu a fost terminată în decembrie 2018, iar porţiunea până la frontieră va fi predată în primul trimestru din 2020. 

În total, până în 2020 e programată finalizarea a 943 kilometri aflaţi în lucru, astfel că reţeaua din ţara vecină va avea în total peste 2.500 kilometri, surclasând-o, de pildă, pe cea din Austria, care numără 2.100 kilometri. Ca să nu mai vorbim de România, ţară de trei ori mai mare, dar rămasă codaşă a Europei cu doar 746 de kilometri.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite