VIDEO Oraşul din Islanda în care toate trecerile de pietoni sunt pictate în 3D. În România sunt la nivel de încercări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria unui oraş islandez a luat măsuri speciale pentru a reduce numărul accidentelor rutiere, înlocuind banalele dungi ale trecerilor de pietoni cu altele, "plutitoare", realizate de pictori profesionişti. Câteva încercări similare există şi în România.

În micul oraş Ísafjörður, unde numărul accidentelor rutiere a crescut alarmant şi constant după 2008, edilii oraşului au ales o metodă creativă de a atrage atenţia pietonilor şi şoferilor deopotrivă.

Trecerile de pietoni din zonele cele mai expuse ale oraşului au fost vopsite prin tehnici 3D, care au devenit atracţii ale oraşului, oferind pietonilor senzaţia că plutesc şi obligându-i pe şoferi să încetinească.

Imagine indisponibilă

Autorităţile oraşului au "copiat" modelul după cele văzute în New Delhi, India, picturile fiind realizate de artistul Ágúst G. Atlason dde la compania Gústi Productions. 

Imagine indisponibilă

 În România, primul oraş în care s-au realizat treceri de pietoni cu efect tridimensional a fost Buzău, în 2017, picturile fiind realizate de elevi din cadrul Liceului de Artă Margareta Sterian. Modelul a fost preluat, apoi, de administraţia locală din Ploieşti, iar în acest an de cele din Bucureşti şi Cluj.

În Cluj, implementarea proiectului s-a realizat cu sprijinul Festivalului Untold si cu ajutorul artiştilor Kero şi Ocu - artişti care s-au implicat şi în realizarea proiectul Arta în curtea şcolii.

Municipalitatea are în vedere extinderea proiectului şi în alte zone din oraţ dacă măsura se dovedeşte a avea un impact pozitiv în ceea ce priveste acordarea priorităţii de trecere a pietonilor", a scris pe Facebook Emil Boc.

Edilul a postat şi cîteva fotografii cu acest marcaj 3D:

Imagine indisponibilă
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite