VIDEO Mascaţii au descins în Bihor. 11 percheziţii de amploare la un afacerist orădean care este bănuit de o fraudă fiscală de peste 6 milioane de lei

VIDEO Mascaţii au descins în Bihor. 11 percheziţii de amploare la un afacerist orădean care este bănuit de o fraudă fiscală de peste 6 milioane de lei

Perchezitii de amploare în Bihor

11 percheziţii de amploare au avut loc la domiciliul şi sediul unor societăţi comerciale de pe raza judeţului Bihor, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit procurorilor DIICOT, există suspiciunea că, în perioada 2010 – 2013, doi suspecţi au constituit un grup infracţional organizat la care ulterior au aderat şi alţi suspecţi, în vederea săvârşirii mai multor infracţiuni de evaziune fiscală constând în sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat de către societăţi comerciale având ca obiect de activitate lucrări de construcţii.

“Modul de operare consta în evidenţierea, în actele contabile, a unor operaţiuni de achiziţie (în special servicii) de la diverse societăţi comerciale, operaţiuni comerciale care nu au avut corespondent în realitate”, se arată în comunicatul DIICOT.

În cadrul acestor circuite, perfectate în contextul derulării contractelor de lucrări publice, unele societăţi au avut rolul de “tampon” în relaţia cu alte societăţi de acelaşi tip sau cu societăţi de tip „fantomă”, prin intermediul cărora au fost retrase din circuitele economice sumele reprezentând obligaţiile fiscale aferente operaţiunilor comerciale sau contravaloarea unor prestări de servicii ori achiziţii de bunuri care nu au existat faptic şi prin care au fost supradimensionate artificial costurile de execuţie.

“S-a reţinut că în perioada 2010 – 2013 grupul de societăţi (în prezent în procedură de insolvenţă) a înregistrat facturi fiscale de achiziţie fără conţinut economic (fictive) de la trei societăţi comeriale de tip „tampon (buffer)”.Rolul acestor societăţi a fost acela de a crea o aparenţă de veridicitate relaţiilor comerciale declarate în relaţiile cu beneficiarul final (grupul de societăţi comerciale). În realitate, reprezentanţii grupului de firme au controlat activitatea societăţilor comerciale „tampon”, acestea fiind administrate de către angajaţi sau colaboratori ai grupului, printre care au fost identificaţi trei suspecţi”, mai susţin procurorii DIICOT.

La rândul lor societăţile de tip „tampon (buffer)” au înregistrat achiziţii de la alte trei societăţi de tip „fantomă (missing traders)”a căror rol era acela de a asigura un circuit „în lanţ”  al facturilor cu scopul de a supradimensiona costurile, în aşa fel încât beneficiarii acestui circuit să înregistreze cheltuieli artificiale, prin adăugarea unui adaos comercial corespunzător de către fiecare societate cu comportament  „fantomă” implicată în circuit.

Activitatea grupului de societăţi comerciale s-a concentrat pe adjudecarea unor contracte de lucrări finanţate cu fonduri publice, sens în care au participat la o serie de licitaţii efectuate prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Printre unităţile administrativ teritoriale beneficiare ale contractelor de achiziţie adjudecate de către grupul de societăţi comerciale au fost identificate mai multe primării de pe raza judeţului Bihor”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Valoarea prejudiciului estimat este în sumă de 6.000.000 lei. La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Oradea urmează a fi aduse, în vederea audierii,  un număr de 7 persoane.

Cauza a fost instrumentată împreună cu Direcţia Generală Antifraudă. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul I.P.J.Bihor.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările