VIDEO Descoperirea fabuloasă de sub o podgorie italiană. Cum arată superba podea din mozaic perfect conservată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook Negrar di Valpolicella
FOTO: Facebook Negrar di Valpolicella

O superbă podea din mozaic, perfect conservată, a fost descoperită săptămâna trecută sub o podgorie italiană după reluarea săpăturilor pe un şantier arheologic abandonat în urmă cu aproape un secol.

Descoperirea s-a făcut în comuna Negrar di Valpolicella, în apropiere de Verona.

Primele săpături s-au făcut în zonă în 1922 după descoperirea unei vile datând din secolul al III-lea. Ulterior, şantierul a fost abandonat.

Toamna trecută, o echipă a Departamentului de Arheologie, Arte Plastice şi Peisagistică din Verona a reluat săpăturile, însă au lucrat doar până în februarie, când au fost obligaţi să abandoneze situl, din nou, din cauza pandemiei şi instalării stării de urgenţă.

 

mozaic

În urmă cu două săptămâni, odată cu ridicarea restricţiilor, arheologii au reînceput săpăturile, găsind în scurt timp frumoasa podea sub un şir de viţă de vie.

mozaic

Echipa continuă şi în prezent lucrările, dar au postat pe pagina de Facebook a oraşului fotografii cu uimitoarea descoperire, promiţând totodată că vor căuta soluţii împreună cu proprietarii viei şi cu autorităţile locale, pentru a găsi soluţii ca această comoară arheologică să fie accesibilă şi disponibilă vizitatorilor. 

 Istoricul Myko Clelland, unul dintre membrii echipei de arheologi, a postat fotografiile şi pe contul propriu de Twitter:

mozaic

„O podea din mozaic, dintr-o vilă romană aproape intactă! Ar putea fi cea mai mare descoperire din acest an”, a scris Clelland în postarea care a devenit în scurt timp virală, strângând peste 389.000 de aprecieri şi 78.900 de retweet-uri.

mozaic

Când oamenii l-au întrebat cum a putut ajunge îngropat ceva atât de frumos, el a explicat: „Există atât de multe exemple similare! În fosta Mesopotamie există dealuri în zone care, în trecut, au fost în întregime plane. Sunt, de fapt, rămăşiţe din oraşe întregi, locuitorii au construit strat peste strat. Este uimitor cum umanitatea şi-a format un obicei de a construi peste imobile anterioare. Roma este un exemplu fascinant, acolo se fac în mod regulat astfel de descoperiri", le-a răspuns istoricul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite