VIDEO Ce alcoolemie ai după ce te dezinfectezi cu spirt şi sufli în etilotest. Experimentul unui poliţist rutier

VIDEO Ce alcoolemie ai după ce te dezinfectezi cu spirt şi sufli în etilotest. Experimentul unui poliţist rutier

Subcomisarul Octavian Perţea a postat întregul experiment pe canalul său de Youtube. FOTO: captură

Dezinfectantul folosit în maşină poate să vă lase fără permis. O spune un poliţist orădean care aduce şi dovada: un experiment video, în care s-a şters pe mâini cu un dezinfectant pe bază de spirt, în timp ce era în autoturism, după care a suflat în etilotest.

Ştiri pe aceeaşi temă

Subcomisarul Octavian Perţea, fostul adjunct al Poliţiei Municipiului Beiuş, acum ofiţer în cadrul Biroului Rutier din Oradea şi proaspăt vlogger, a făcut experimentul la cererea fanilor care îi urmăresc postările.

Înainte de a se urca în autoturism, a suflat în etilotest care a indicat "0", după care, urcat deja la volan, s-a şters pe mână cu dezinfectat cu spirt medicinal şi i-a cerut unui coleg să-l testeze. 

Pentru realizarea testului, Perţea a făcut atât testare pasivă, suflând spre aparat, dar şi testarea activă, suflând efectiv în etilotest. Rezultatul a fost o surpriză pentru ambii poliţişti, care nu au crezut că aparatul poate indica astfel de valori în situaţii de acest fel: la primul test activ, etilotestul indica o alcoolemie în aer de 0,26, ca şi când "şoferul" ar fi băut în timp ce la al doilea test a fost de 0,16. 
 
Sancţiunea pentru încălcarea Codului rutier în cazul şoferilor găsiţi cu alcoolemie sub 0,4 la mie (contravenţii) vine şi cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.  "Nu este o eroare a aparatului, pur şi simplu spirtul medicinal are 70% alcool şi e normal ca etilotestul să detecteze vapori", a explicat Perţea pentru Adevarul.ro, atrăgând atenţia şoferilor să se dezinfecteze pe mâini înainte de a se urca în maşină ori să folosească dezinfectanţi fără alcool, altmiteri riscă să facă nevinovaţi drumuri la Poliţie.
 
"Eu recomand celor care au păţit aşa ceva să solicite recoltarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei în sânge. Noi suntem oricum obligaţi să luăm în calcul această valoare, chiar dacă ne arătaţi sticluţa cu spirt, că tocmai v-aţi dezinfectat, şi dacă sunteţi sigur că nu aţi consumat alcool, vă conducem la cea mai apropiată unitate spitalicească, pentru recoltarea de probe biologice. Dar ar fi mai bine pentru toţi să nu ajungem la spital cu oameni de bună credinţă", a explicat ofiţerul.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările