Viaţă de profesor la Facultatea de Medicină. Şpagă de la 50 la 200 de euro, de la studenţii de azi, medicii de mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Constantin Romanul
Dr. Constantin Romanul

Un renumit medic orădean, Constantin Romanul (foto), prodecanul Facultăţii de Medicină din Oradea şi şeful secţiei de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială de la Spitalul Judeţean din Oradea, a fost prins în flagrant delict, în timp ce lua mită de la două studente. Taxa pe care viitorii medici o aveau de achitat pentru a promova examenele era între 50 şi 200 de euro.

Pe 28 iunie, studenţii din anul IV aveau programat examenul cu medicul Romanul. Astfel, pe  25 respectiv 26 iunie, studenţii erau aşteptaţi să treacă, cu bani puşi în plic, pe la cabinetul medicului, în acest mod fiindu-le asigurată trecerea la examenul ce urma să aibă loc în 28 iunie.

Două studente au sesizat poliţiştii de la Serviciul de Investigarea Fraudelor care, la rândul lor, au sesizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Astfel, cele două tinere au luat parte la un flagrant şi au dus cu ele bani marcaţi.

Pe 26 iunie a fost organizat flagrantul. Astfel, 4 bancnote a câte 100 de euro fiecare au fost tratate cu praf flourescent şi însemnate pe o parte cu menţiunea “MITĂ EXAMEN”, iar pe cealaltă parte cu menţiunea 26.06.2014. Bancnotele au fost înmânate martorilor denunţători, puse în două plicuri de culoare albă, tratate cu acelaşi praf, după care s-a procedat la montarea aparaturii tehnice de înregistrare audio video asupra aceloraşi martori denunţători.

Bani marcaţi

În jurul orei 07.45, martorii denunţători au intrat pe rând în cabinetul medical al Dr. Romanul,  situat în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, la etajul 6, au înmânat plicurile pregătite care conţineau bancnotele marcate criminalistic, câte două sute de euro fiecare, cu scopul de a obţine promovarea la examenul din 28 iunie.

Romanul a primit cele două plicuri cu bani, după a întrebat denunţătorii cum se numesc, din ce an şi din ce grupă fac parte, după care a făcut menţiunea pe tabelul aflat pe biroul său.   

“Imediat după consumarea faptelor, un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, însoţit de ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Bihor – Serviciul de Investigare a Fraudelor, delegaţi în cauză, au pătruns în locaţia arătată, unde l-au găsit pe inculpat. Acesta a fost întrebat de procuror dacă are asupra sa ori în incinta cabinetului sume de bani, iar răspunsul a fost că are asupra sa doar suma de 283 de lei, fără să aibă alţi bani în cabine”, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.  

Totodată, Romanul a scos din buzunarul halatului său un plic în interiorul căruia se afla o bancnotă cu cupiura de 5 euro ruptă în mai multe bucăţi, despre care a declarat că nu are cunoştinţă de provenienţa plicului şi a bancnotei.

Au fost efectuate percheziţii în cabinetul medicului, ocazie cu care, în holul încăperii, pe fundul unui dulap a fost găsit un plic din hârtie de culoare albă, care conţinea suma totală de 1595 euro, compusă din 4 bancnote a câte 100 euro fiecare, 23 bancnote a câte 50 euro fiecare, două bancnote a câte 20 euro fiecare şi o bancnotă de 5 euro.

“Referitor la această sumă de bani, inculpatul a declarata că nu îi aparţine şi că nu are cunoştinţă de existenţa ei. Procedându-se la examinarea criminalistică a bancnotelor găsite, s-a constatat că cele 4 cu cupiura de 100 euro conţin menţiunea “MITĂ EXAMEN, 26.06.2014”, fiind primite de inculpat, cu titlu de mită, de la martorii denunţători”, se mai arată în referatul Parchetului.

Plicuri rupte, găsite în coşul de gunoi

Totodată, pe biroul doctorului, au fost găsite tabele cu studenţii care urmau să fie examinaţi, iar la analiza acestora s-a constatat că există menţiuni în dreptul unor nume de studenţi, despre care inculpatul a declarat că îi aparţin.

În coşul de gunoi de sub birou au fost găsite mai multe plicuri rupte, pe unele dintre bucăţile acestora, examinate cu lampa cu raza UV, s-au descoperit urme de praf fluorescent, dovedindu-se că provin din plicurile tratate chimic de specialistul criminalist.

“În continuare s-a solicitat inculpatului să prezinte mâinile pentru punerea în evidenţă eventualelor urme de pulbere galben fluorescentă cu care au fost marcate cele două plicuri şi cele 4 bancnote cu cupiura de 100 euro date denunţătorilor pentru prinderea în flagrant, iar ca urmare a examinării cu lampa cu raze ultraviolete, pe degetele de la mâinile inculpatului s-au evidenţiat urme de pulbere fluorescentă”, mai susţin procurorii

Întreaga operaţiune de prindere în flagrant a fost înregistrată audio-video, iar pe imaginile surprinse apare fără nici un dubiu momentul în care Constantin Romanul a primit de la denunţători plicurile cu bani marcaţi criminalistic, cu scopul de a-i promova la examenul care urma a fi susţinut.

În declaraţia de suspect dată în prezenţa apărătorului ales la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, medicul a declarat faptul că recunoaşte că, în dimineaţa zilei de 26.06.2014, între orele 07:30 şi 08:00, în cabinetul său de la spital, a primit vizita a două studente, cu care a discutat pe rând, şi de la care a primit suma de câte 200 euro, în plic, pentru a le promova examenele la specialitatea Chirurgie Orală şi Maxilo – Facială.

Au fost identificaţi mai mulţi studenţi ai Facultăţi de Medicină şi Farmacie Oradea, care au declarat că, pentru a promova examenele la materiile predate de inculpat i-au dat acestuia, cu titlu de mită, sume de bani în euro, puse în plic, pe care acesta le-a primit, activităţi care s-au desfăşurat în aceeaşi locaţie din cadrul spitalului, şi care urmează a fi instrumentate în cursul urmăririi penale.

Medicul a fost audiat la Parchet, unde s-a dispus reţinerea lui pentru 24 de ore. La intrarea în arest, i s-a făcut rău, el suferind de diabet şi fiind operat pe cord. După ce a fost examinat de o comisie medicală care a decis că necesită să fie ţinut sub observaţie medicală, magistraţii au decis ca medicul Constantin Romanul să fie arestat la domiciliu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite