Venituri mai mici pentru Primăria Oradea, în 2009, față de anul precedent

Venituri mai mici pentru Primăria Oradea, în 2009, față de anul precedent

Biro Rozalia

În 2010 Primăria Oradea plănuiește că crească cheltuielile cu investițiile și să reducă cheltuielile. Viceprimarul Biro Rozalia a prezentat astăzi o analiză a situației economice a primăriei, în 2009.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit viceprimarului Biro Rozalia se observă o uşoară scădere a veniturilor proprii ale municipalității în anul 2009 faţă de anul 2008. Au crescut în schimb finanţările nerambursabile şi prelevările de la bugetul de stat. În cazul impozitului pe clădiri, care a scăzut în acest an (1,2 %) faţă de anii precedenţi, încasările sunt mai mari la persoanele juridice. „Ne confruntăm cu problema reevaluării sau nereevaluării patrimoniului clădirilor, ceea ce înseamnă pentru noi o valoare destul de mare pe care nu o putem încasa", a declarat viceprimarul.

Cu privire la cheltuielile bugetului local, edilul a precizat că obiectivul municipalităţii în acest an este de a creşte cheltuielile cu investiţiile în dauna celor curente. Analiza prezentată cuprinde date cu privire la principalele investiţii finanţate din bugetul local, astfel că cea mai mare investiţie din anul trecut a fost făcută de RA OTL, în reabilitarea liniilor mijloacelor de transport în comun şi achiziţia de autobuze, respectiv 67,8 milioane de lei.

În ceea ce priveşte gradul de îndatorare a municipiului, viceprimarul Biro Rozalia a precizat că acesta nu este mare având în vedere că limita maximă de îndatorare poate fi de 30 % din media aritmetică a veniturilor proprii pe ultimii 3 ani și în prezent este de doar 8,9 %.

"Municipiul Oradea stă bine la capitolul proiecte cu finanţare nerambursabilă, depunând anul trecut un număr de 23 de proiecte în valoare totală de 288 milioane de lei, din care 4 au fost câştigate iar restul fiind în proces de evaluare, a subliniat edilul.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările