FOTO Unul dintre cele mai valoroase edificii în stil baroc din România a intrat în proces amplu de reabilitare. Cât costă lucrările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 27 de milioane de lei vor costa lucrările de reabilitare ale Palatului Baroc, unul din cele mai valoroase edificii construite în stil baroc pe teritoriul României.Lucrările se vor finaliza în 2020.

„Am deschis lucrările în urmă cu două luni, pe 15 decembrie. Pe parcursul Sărbătorilor de iarnă, nu s-a lucrat, dar, în rest, a fost o activitate intensă. Vom vedea ce faze s-au atacat până în prezent, în sensul proiectului pe care îl derulăm. Când am pornit acest proiect, am conştientizat că va fi o călătorie în timp şi, până acum, încep să apară urme ale trecutului. Sunt multe asemenea urme, pe care vom vedea cum vom putea să le păstrăm pentru viitor”, a spus Böcskei László, episcopul romano-catolic de Oradea

După demararea, pe 15 decembrie 2017, a lucrărilor de restaurare la Palatul Baroc, Episcopia Romano-Catolică de Oradea a transmis, în luna ianuarie, o comunicare scrisă, cu privire la stadiul acestora. La două luni de la demararea lucrărilor, episcopul Bocskei i-a invitat pe jurnalişti la o vizită în incinta Palatului Baroc, pentru a vedea exact ce s-a făcut până acum în diferite sectoare ale imobilului.

„Nu e doar o lucrare tehnică, ci şi una a artiştilor. Vedem, deja, că această clădire, care e reprezentativă pentru Oradea, ne rezervă încă multe alte surprize, aşa că vom adopta măsuri concrete care să asigure conservarea ei”, a mai spus episcopul.

Lucrări executate

Reabilitarea monumentului a început în decembrie 2017, iar până în prezent, pe parcursul a două luni, au fost executate următoarele lucrări: în subsol (descongestionarea subsolului, demontarea construcţiilor parazitare, îndepărtarea instalaţiilor învechite, îndepărtarea tencuielii nerespirante, injectarea fisurilor cu mortar din var hidraulic, înlocuirea cărămizilor macerate din zidărie, pregătirea spaţiului pentru puţul liftului); la aripa sudică a clădirii (montarea de schele, demolări la nivelul şarpantelor, îndepărtarea învelitorii din ţiglă şi înlocuirea pieselor degradate); în exterior (realizarea reţelei de incendiu). De asemenea, s-au demarat lucrările de restaurare a componentelor artistice (sondaje de parament la ancadramentele de piatră ale ferestrelor, lucrări de cercetare, conservare şi restaurare a picturilor murale în mai multe săli de la etajul I.).

Un element care modifică puţin proiectul iniţial este faptul că va fi înlesnită circulaţia pe verticală. În acest sens, a fost proiectat un lift, care să permită accesul persoanelor cu dizabilităţi la fiecare palier al clădirii.

Picturi

„Cercetarea care a avut loc în 2015 a identificat, deja, două încăperi, în care s-au conservat picturi murale baroce importante şi pe care, în mod evident, vom fi obligaţi să le punem în valoare. Aşa ne cere şi avizul dat de Ministerul Culturii, însă ele, deocamdată, nu au fost părăsite de muzeu (n.r. – Muzeul Ţării Crişurilor). Probabil că, în săptămânile care urmează, unul dintre cele două spaţii va fi eliberat. În schimb, la alte două dintre spaţiile care au fost supuse din nou cercetării de parament, s-au identificat câteva suprafeţe pictate, şi sperăm să mai apară şi altele. Pe noi, acestea ne complică puţin, deoarece ne umflă devizul. O lucrare de restaurare este foarte costisitoare, însă, primordial pentru noi, este punerea în valoare a tot ce este aici”, a punctat arhitectul Emodi Tamas.

Acesta a menţionat că, în ţară, nu există o altă clădire care să aibă un subsol atât de mare, ca suprafaţa construită şi ca volum. 

„Nu intenţionăm să închidem clădirea, ci, dimpotrivă, vrem să o deschidem în faţa oamenilor. Vor fi spaţii dedicate evenimentelor, într-un cadru mai „istoric-baroc”, care să poată fi accesibil nu doar anumitor tipuri de evenimente sau activităţi cu profil cultural sau religios, ci trecând peste acestea”, a precizat episcopul.

La rândul său, Matuz Zsolt, manager de proiect, a menţionat că aceste spaţii vor deservi întregul Complex muzeal.

„Aşadar, vom avea, probabil, o parte unde se va merge pe latură gastronomică, o mică parte muzeală, dar şi a culturii, în general. Spaţiile pe care le-am văzut vor avea aceste meniri”, a adăugat Matuz Zsolt.

Potrivit acestuia, anumite spaţii din Palatul Baroc s-ar preta pentru organizarea de concerte, în măsura în care acustica lor va permite.

„În legătură cu acest lucru, sperăm că, până în luna mai a acestui an, să putem să le pregătim şi o surpriză orădenilor legat de acest spaţiu. Prin urmare, nu vrem să închidem acest spaţiu, ci dorim să fie abordabil, pentru că merită cunoscut şi explorat”, a subliniat episcopul Bocskei. 

Executarea lucrărilor a fost încredinţată unor specialişti din Târgu Mureş. Întregul perimetru al şantierului a fost asigurat printr-un sistem de supraveghere video, care permite monitorizarea întregii suprafeţe pe durata lucrărilor.

Potrivit reprezentanţilor Episcopiei Romano-Catolice, execuţia lucrărilor de reabilitare totală se va extinde pe o durată de trei ani, în cursul acestui an fiind planificată reabilitarea integrală a faţadelor clădirii.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite