Universitatea din Oradea, în topul ruşinii. Cine sunt profesorii orădeni care au coordonat lucrări scrise de deţinuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Dodescu-Valentin Mirisan-Vasile Cret
Anca Dodescu-Valentin Mirisan-Vasile Cret

Ministerul Justiţiei a făcut publică lista integrală a titlurilor scrise de puscăriaşi în ultimii ani, iar Oradea ocupă un ruşinos loc 9. Fostul decan al facultăţii de Ştiinţe Economice, prof.univ.dr. Anca Dodescu, actualul decan al Facultăţii de Drept, prof.univ. Valentin Mirişan, şi conf. univ. dr. Vasile Creţ, din cadrul Universităţii „Agora” din Oradea, sunt profesorii orădeni care au coordonat lucrările ştiinţifice ale mai multor deţinuţi.

Printre cei care au scris cărţi importante dincolo de gratii se află  fostul director al OPC, Nicolae Secoşan, un fost director din cadrul AJOFM, un poliţist de frontieră şi un fost comisar al Gărzii Financiare.

Majoritatea universităţilor care au girat lucrările puşcăriaşilor sunt instituţii de stat (38 de stat şi 24 private). Potrivit portalului http://www.romaniacurata.ro/, din cele 426 de titluri la care există numele universităţii, 293 de lucrări au fost girate de către universităţile de stat, iar 133 de cele private.

Topul ruşinii este condus de departe de Universitatea din Craiova, ai cărei profesori au girat 59 de lucrări, adică 13,85% din toate publicaţiile recenzate. La distanţă mare, cu 33 de lucrări coordonate (7,75%), se situează pe locul doi al clasamentului Academia de Studii Economice din Bucureşti. Pe locul trei se află foarte aproape, cu 31 de lucrări coordonate, Universitatea Hyperion din Bucureşti, prima clasată într-un top al universităţilor private. Următoarele locuri sunt ocupate cu cinstea cuvenită de cinci universităţi de stat: Universitatea Transilvania din Braşov (20 lucrări), Universitatea Politehnică din Bucureşti (17), Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti (17), Universitatea din Piteşti (14) şi Universitatea Ovidius din Constanţa (14). Urmează, potrivit romaniacurata.ro Universitatea din Oradea, tot o instituţie de stat.

Potrivit listelor făcute publice de Ministerul Justiţiei, în 2007, prof.univ.dr. Anca Dodescu, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice din Oradea a coordonat lucrarea „Cercetări şi politici de marketing internaţional”, elaborată de doi deţinuţi, Alin Horea Silaghi şi Petru Sorin Matei. Silaghi, fost director de buget al AJOFM Bihor, dar şi fost cadru didactic al Universităţii orădene a fost condamant alături de alţi directori ai AJOFM după ce au luat o mită de 2,2 miliarde lei de la patroana unui restaturant din Oradea pe care urmau să-l cumpere în scopul amenajării unui nou sediu al agenţiei. Silaghi a fost condamnat în 2004, la şase ani de închisoare, şi a fost eliberat în 2009.

Petru Sorin Matei, fost comisar la Garda Financiară şi lider al organizaţiei de tineret a PSD Bihor, a fost condamnat pentru luare de mită, fiind prins în timp ce primea un plic cu 1.000 de dolari de la patroana unei firme căreia îi ceruse în total 25.000 de dolari pentru a-i „ierta” neregulile contabile. Matei a fost condamant la patru ani şi şase luni. A intrat după gratii în 2005 şi a fost eliberat în 2009. În 2009, tot prof. univ. dr. Anca Dodescu împreună cu conf. univ. dr. Ioana Pop Cohuţ a mai girat două lucrări, semnate de Alin Horea Silaghi, respectiv „Revoluţia internet, economia şi webmarketingul” şi „Marketing electoral”.

În anul 2015, conf. univ. dr. Vasile Creţ, din cadrul Universităţii „Agora” din Oradea a coordonat lucrarea lui Sebastian Secoşan, „Comportamentul organizaţional”. Secoşan a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată, după ce, în perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, în calitate de comisar şef la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor, a pretins şi a primit în cinci rânduri mită de la reprezentantul unei unităţi profilate pe comercializarea substanţelor etnobotanice, în total suma încasată de şeful CJPC Bihor ridicându-se la 1.400 de euro. Secoşan a stat după gratii din 2013 până în 2015.

O altă lucrare ştiinţifică a fost coordonată, tot în 2015, de către prof.univ. Valentin Mirişan, profesor de drept penal în cadrul Facultăţii de Drept din Oradea. Este vorba despre titlul „Arestul preventiv în legislaţia românească”, autorul fiind Adrian Cristian Marchiş, fost poliţist de frontieră. Agentul a fost condamnat, în 2014, la patru ani de închisoare fiind suspectat că ar fi intervenit pe lângă vameşi maghiari pentru a facilita trecerea prin vamă a unor transporturi cu produse de contrabandă, parfumuri. Cu excepţia lucrării coordonate de Valentin Mirişan, publicată de Editura „Accent” din Cluj-Napoca, toate celelalte titluri au apărut la Editura Universităţii din Oradea.

Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, s-a declarat surprins atât de faptul că Universitatea este implicată în acest scandal, cât şi de cadrele didactice care au semnat lucrările.

„Nu ştiam. Este pentru prima dată când aud aşa ceva. Dacă Editura Universităţii nu a respectat procedurile, atunci este grav”, a spus Constantin Bungău, citat de cotidianul Crişana.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a spus că responsabilitatea cu privire la profesorii care au semnat aşa-zisele lucrări ştiinţifice revine universităţilor şi că ministerul va urmări ce măsuri iau în fiecare caz în parte.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite