Una dintre cele mai mari fabrici de zahăr din România se închide. 215 angajaţi vor fi concediaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabrica de zahăr „Diamant” din Oradea, una dintre cele mai mari din ţară, se va închide din această primăvară. Compania germană Pfeifer&Langen a decis să renunţe la producţie din cauza preţului mare al sfeclei de zahăr. Negocierile pentru vânzarea fabricii au eşuat, iar cei 215 angajaţi au fost informaţi că vor fi disponibilizaţi.

„Nu ne-am înţeles la preţ. Suma pe care ne-au cerut-o depăşea posibilităţile noastre”, a declarat pentru Bihoreanul Dan Corbuţ, unul dintre reprezentanţii celor circa 90 de fermieri care au purtat negocieri cu patronatul german pentru preluarea fabricii. Compania Pfeifer&Langen a decis, în toamnă, să renunţe la fabrică invocând faptul că se cumpără sfectă de pe piaţa locală la un preţ de 516 de euro, în condiţiile în care preţul pe tonă în Germania şi Polonia este de 320 de euro. Singurul cumpărător interesat de preluarea fabricii de zahăr din Oradea a fost Asociaţia cultivatorilor de sfeclă din judeţele Bihor, Satu Mare, Arad şi Timişoara, care furnizau materie primă pentru germani. 

215 angajaţi rămân fără slujbe

Negocierile au eşuat, iar în prima zi lucrătoare din an, angajaţii fabricii – 215 persoane – au aflat că vor fi disponibilizaţi. Probleme vor fi şi pentru cei circa 90 de fermieri care aveau contracte de furnizare cu fabrica, aceştia trebuind să găsească alţi cumpărători sau să renunţe la cultivarea sfeclei de zahăr. Compania germană producea 400.000 de tone de zahăr pe an la Oradea, producţie care va fi relocată în Ucraina şi Polonia. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite