FOTO - Un fotograf a surprins în imagini femeile bolnave de cancer în timpul chimioterapiei. „Am încercat să le facem să se simtă frumoase şi fără perucă“

FOTO - Un fotograf a surprins în imagini femeile bolnave de cancer în timpul chimioterapiei. „Am încercat să le facem să se simtă frumoase şi fără perucă“

Foto: Remus Toderici

O expoziţie inedită cu imagini ale unor femei diagnosticate cu cancer şi aflate în timpul tratamentului de chimioterapie va fi deschisă la Oradea, fotografiile fiind realizate de Remus Toderici, care a urmărit să demonstreze că pacienţii oncologici pot fi frumoşi şi optimişti, iar boala nu trebuie să îi impiedice să îşi trăiască viaţa.

„Imaginile care vor fi expuse la Muzeul Oraşului Oradea din Cetatea oraşului sunt rezultatul a cinci luni de muncă, au fost realizate ca urmare a unei colaborări cu oncologul Ioana Puşcaş şi psihologul Cosmina Vidican de la Asociaţia <Luptătorii pentru viaţă>”, a declarat fotograful pentru adevărul.ro.

Ideea expoziţiei a pornit în timpul unui alt proiect comun, cea de a realiza un spectacol caritabil pentru achiziţionarea unor peruci care să fie donate bolnavelor de cancer. „Dar o perucă nu ajută întotdeauna la ridicarea moralului pacientelor. Trecând prin mai multe schimbări fizice în perioada tratamentului anti-cancer, aceste femei ajung să-şi piardă încrederea în sine, optimismul şi speranţa. Prin proiectul nostru, am încercat să le încurajăm să se simtă bine în pielea lor, să se simtă frumoase chiar şi fără perucă sau batic, să uite de boală”, a povestit Remus Toderici (foto jos).

Dintre cele peste 80 de femei abordate în cele 5 luni de pregătire a proiectului, doar 4 au acceptat să fie fotografiate. Au fost, însă,  şi cazuri în care femei care iniţial au acceptat să fie pozate, ulterior au renunţat iar asta pentru că, după cum spune fotograful, femeile s-au temut să-şi expună public problema. „Din păcate, încă lumea se fereşte să vorbească deschis despre astfel de probleme. Poate şi pentru că lumea din jurul lor îi priveşte ciudat, îi stigmatizează”, a mai declarat fotograful.

Remus a pregătit pentru expoziţie şi un panou gol, pe care vizitatorii vor putea lăsa un mesaj de încurajare. „Lipsa unui portret din expozitie poate fi la fel de importantă ca prezenţa lui. Sper ca acel panou gol sa fie umplut de mesaje”, a mai spus fotograful.

Remus Toderici este fotograf de aproximativ 9 ani şi încă de la început s-a remarcat prin portrete şi instantanee inedite surprinse pe strada sau în timpul unor evenimente. „Fac fotografii în fiecare zi, mai ales la evenimente, pe stradă, în parc, oriunde mă aflu, nu contează împrejurările. Am imortalizat tot felul de situaţii şi oameni, de la accidente, incendii, dezastre naturale, la cerşetorii de pe stradă, personalităţi cunoscute din oraş sau peisaje”, susţine Remus.

Anul trecut, fotograful  a avut o expozitie cu imagini surprinse în Cuba, iar în acest an a mai realizat o expoziţie  despre viaţa unor copii din comunitatea de romi din Tinca.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: