Turiștii vor frământa și vor coace singuri pâine, după rețete tradiționale, în Cetate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea va fi transformată într-o zonă de interes turistic major, cu muzee interactive și locuri de relaxare. La finalizarea lucrărilor de reabilitare, turiștii vor avea posibilitatea să facă singuri pâine, după vechile rețete, în Muzeul Pâinii.

CITEȘTE AICI DESPRE ISTORIA CETĂȚII ORADEA

În jur de 12.000 de vizitatori, români și străini, vin anual la Cetatea Oradea, în condițiile în care monumentul nu este amenajat. "În contextul actual, când o mare parte a Cetății Oradea este un șantier, vin aproximativ 12.000 de vizitatori. Se estimează o triplare a numărului acestora în 3 ani de la sfărșitul implementării proiectului de reabilitare", a spus în această dimineață Dumitru Sim, manager de proiect.

Până în 2015, municipalitatea și-a propus să reintroducă cel mai important monument istoric din zonă în circuitul turistic internațional și să-l transforme în centru regional de patrimoniu cultural și turism. Asta după ce zeci de ani, cetatea a fost lăsată în paragină. "Proiectul are ca obiectiv transformarea Cetății Oradea într-o zonă de interes turistic major, poartă culturală și de patrimoniu de intrare sau ieșire în circuitele culturale din regiune", a mai spus Dumitru Sim.

Muzee și restaurante în cetate

Municipalitatea a reușit să atragă fonduri europene, pentru a reface monumentul. Pentru prima etapă de reabilitare, finanțarea se ridică la peste 36 de milioane de lei. În final, cetatea se va autosusține financiar, iar turiștii vor avea nu doar locuri de vizitat ci și activități de experimentat. "La Muzeul Pâinii, spre exemplu, vizitatorii vor putea face pâine, în vechile cuptoare, care vor fi reabilitate. Pe Strada Breslelor, vizitatorii vor putea învăța meșteșuguri de la fierari, olari", explică Dumitru Sim. 

Printre planurile autorităților se mai numără realizarea Muzeului Cetății, Lapidarum, Biblioteca Cetății, un multiplex cultural, spații expoziționale,centre de degustare a produselor tradiţionale, centre de promovare a meșteșugurilor și artei tradiționale. "Ne aflăm în fața unui memorabil moment, ce cu siguranţă va deveni filă de istorie locală şi regională, "renaşterea punctului zero" a existenţei sale, a nucleului ce a sta la baza formării oraşului de pe malurile Crişului Repede", a explicat managerul de proiect.

Ne aflăm în faţa unei recuperării a memoriei şi identităţii locale

Dumitru Sim, manager de proiect

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite