Tribunalul Braşov l-a „albit“ pe Ioan Lascău, fostul şef al fiscului bihorean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul șef al Finanțelor bihorene, Ioan Lascău
Fostul șef al Finanțelor bihorene, Ioan Lascău

Fostul director al Direcţiei Finanţelor Publice (DFP) Bihor Ioan Lascău a fost achitat de cele mai grave acuzaţii de corupţie din dosarul întocmit de DNA Oradea în urma vânzării către o bancă a unui spaţiu supraevaluat de patru ori, sentinţa nefiind definitivă.

Potrivit informaţiilor de pe portalul instanţelor de judecată, Tribunalul Braşov l-a achitat, marţi, pe Ioan Lascău, în primă instanţă, de cele mai multe acuzaţii în dosarul în care fostul director al Direcţiei Finanţelor Publice Bihor era acuzat de DNA că ar fi cumpărat la o licitaţie un spaţiu comercial de 250.000 de lei, pe numele surorii şi al cumnatului său, pe care l-a vândut apoi unei bănci, pentru un milion de lei.

DNA Oradea dispusese trimiterea în judecată a lui Lascău şi a omului de afaceri Ranyak Ambro-Zoltan în 2005, pentru efectuare a unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi utilizarea unor informaţii deţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu, luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, participaţie improprie la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani şi bancrută frauduloasă.

În sarcina şefului de la Finanţe s-a reţinut, printre altele, că i-ar fi pretins lui Podilă Jan, administrator al hotelului President, în anul 2003, să-i plătească contravaloarea unor materiale de construcţie de 30.000 de lei, precum şi a altor foloase, în valoare de circa 10.000 de lei, pentru a-i aproba, în regim de urgenţă, cererile de rambursare, precum şi pentru a nu fi controlat.

De asemenea, Lascău a fost acuzat că, în anul 2001, sub acoperirea firmei La Piovra S.R.L, ar fi cumpărat un spaţiu comercial din Oradea (asupra căruia era instituit un sechestru de către DFP Bihor), de la AVAS, la preţul de 250.000 de lei, iar după realizarea mai multor transferuri, nedeclarate la organele fiscale, l-a revândut Băncii Transilvania, cu un milion de lei.

În fine, procurorii i-au imputat lui Lascău că, în primăvara anului 2003, a împiedicat urmărirea unei creanţe de 100.000 lei de către lichidatorul firmei Antol Oil S.R.L., pe care aceasta o avea faţă de Austrian Invest S.R.L., determinându-l pe administratorul Antol Oil, Ranyak Ambro-Zoltan, să emită o chitanţă falsă, prin care să ateste că suma i-ar fi fost restituită în anul 2002.

Doar cea din urmă faptă a fost reţinută de Tribunalul Braşov în sarcina celor doi inculpaţi. Judecătorii l-au condamnat pe Ranyak la 15.000 de lei amendă penală pentru bancrudă frauduloasă şi pe Lascău la 30.000 de lei amendă penală, pentru instigare la bancrudă frauduloasă.

Cei doi au mai fost condamnaţi şi la plata cheltuielilor judiciare.

Instanţa a dispus achitarea lui Ioan Lascău, apreciind că fiecărei fapte de corupţie îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii. Totodată, judecătorii braşoveni au dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor lui Lascău, respectiv restituirea către acesta a sumelor indisponibilizate de procurori în urma percheziţiilor, şi anume 8.000 de euro şi 20.000 de dolari.Sentinţa Tribunalului Braşov nu este defintivă.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite