Tribunalul Bihor a sesizat Parchetul în cazul volumului dispărut din dosarul afaceristului Victor Micula

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto: generic Evz/Facebook
foto: generic Evz/Facebook

Tribunalul Bihor a sesizat Parchetul cu privire la dispariţia unui volum din dosarul penal al milionarului orădean Victor Micula solicitând "identificarea persoanelor vinovate şi tragerea la răspundere a acestora".

Potrivit purtătorului de cuvânt al instanţei, judecătorul Cristian Monenci, sesizarea a fost adresată Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, dar fără indicarea unei infracţiuni, urmând ca procurorii să stabilească dacă volumul a fost sustras ori rătăcit în arhiva instanţei şi cine sunt persoanele responsabile. 

Volumul dispărut este al treilea dintr-un număr de şase, şi conţinea declaraţiile martorilor audiaţi în ancheta penală pornită pe numele milionarului orădean Victor Micula, acuzat printre altele că ar fi accesat ilegal o bază de date secretă a Ministerului Afacerilor Interne, în aceeaşi cauză fiind inculpaţi şi patru subofiţeri de poliţie inculpaţi pentru protejarea tânărului: Ovidiu Iovian Vaida, Camelia Erdei, Alin Claudiu Zanca şi Claudiu Rengle

Nou dosar penal pentru Victoraş Micula. A tras cu o armă de asalt pe un pod din Oradea VIDEO

Cele cinci persoane au fost trimise în judecată în decembrie anul trecut iar dispariţia volumului a fost constatată pe 23 iunie, în acest an, de grefierul de şedinţă, spune judecătorul Monenci. 

În aceeaşi zi, grefierul a comunicat problema şi judecătorului de caz, Veronica Ioniţă, care a dispus căutarea dosarului lipsă, atât de către grefierul de şedinţă cât şi de grefierul arhivar al Arhivei penale, fiind totodată verificat circuitul administrativ al întregului dosar. Totodată, preşedintele completului de judecată a înştiinţat verbal preşedintele instanţei. 

Deşi dosarul Micula a avut termen de judecată pe 24 iunie, părţile au fost înştiinţate despre incident abia la termenul din 9 august., când "preşedintele completului a dispus emiterea unei adrese către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pentru a comunica, în măsura în care deţine, copia în format electronic sau letric a dosarului în speţă". 

Între timp, pe 6 august, în instanţă s-a dispus efectuarea unei anchete dministrative, căutările fiind extinse şi în arhiva civilă a instanţei, care funcţionează în acelaşi spaţiu în care se află şi arhiva penală.

"În urma acţiunilor de căutare, persoanele care au efectuat acţiuni de căutare au înştiinţat conducerea instanţei prin procesele verbale întocmite că nu a fost găsit volumul. Drept urmare, preşedintele Tribunalului Bihor a constatat dispariţia volumului şi a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea", a explicat Monenci.

Procesul lui Victor Micula nu a fost suspendat, a mai arătat judecătorul, explicând că acesta continuă cu un volum "copie", transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, din dosarul "urmă" al procurorilor, până la găsirea volumului original.

Vă recomandăm şi: 

Revoltă faţă de repartitoarele pentru calorifere: orădenii cer modificarea legii

Număr record de invitaţi, cine-concerte şi filme pentru spectatori de toate vârstele, la TIFF Oradea. Cel mai nou film al lui Horaţiu Mălăele, în deschidere 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite