Trei reţete rapide şi ieftine de post: cum să preparăm minuni gastronomice cu ingrediente sănătoase şi ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorba de fasole cu ciolan-sursa foto-www.maitre.ro
Ciorba de fasole cu ciolan-sursa foto-www.maitre.ro

Postul Crăciunului este un prilej de reflecţie şi căinţă pentru iertarea păcatelor. Gospodinele pot depăşi provocarea destul de uşor dacă ştiu cum să combine alimentele. Ele pot opta pentru reţetele tradiţionale, dar şi pentru mâncăruri mai exotice.

Chiar şi fără lapte, carne şi ouă, în cele 40 de zile de post  se pot pregăti mâncăruri delicioase. Bucătarii susţin că legumele, fructele şi substitutele pentru carne şi ouă oferă posibilităţi nenumărate pentru alcătuirea unor meniuri sănătoase şi ieftine.

Meniurile vegetariene pot fi gătite astfel încât să substituie cu succes şi gustul cărnii şi proprietăţile produselor de origine animalieră. Unii nutriţioniţii sunt de părere că zilele de post sunt chiar binevenite pentru detoxifierea organismului.

Vă prezentăm trei reţete delicioase care pot fi pregătite în această perioadă şi care vor face ca perioada postului să treacă mai uşor.

Ciorbă de fasole cu tarhon

Este un preparat des întâlnit în Ardeal, fiind perfectă pentru a deschide pofta de mâncare.

Ingrediente:

200 g fasole uscată,

1 ceapă,

1 morcov,

1 /2 ţelină,

1 ardei,

100 ml pastă de tomate,

2-3 linguri ulei, sare,

1 l borş, tarhon după gust.

Fasolea se spală în mai multe ape, după care se pune la fiert. După ce a dat câteva clocote, se schimbă apa şi se pune din nou la fiert cu apă şi sare. Se lasă totul la fiert, iar când fasolea începe să să înmoaie, se pun legumele tocate. După ce au fiert se adaugă  borşul, uleiul şi pasta de tomate. Tarhonul tocat mărunţit se adaugă în ciorbă când aceasta este aproape gata.

Pastă de avocado cu castraveţi şi ceapă

Este o reţetă uşoară, la îndemana oricui.

Ingrediente:

1 avocado mare

5 castraveţi decojiţi

1 ceapă mică

1 vârf de lingură chimen măcinat

sucul de la o lămâie

Avocadoul se curăţă de coajă şi se pune în blender. Castraveţii şi ceapa se dau pe răzătoarea mare, apoi se adaugă peste avocado şi chimen. La final se stoarce zeama unei lămâi. Se mixează până rezultă un piure de consistenţa dorită.

Prăjitură cu mere

Chiar dacă este post, un desert este un deliciu. Astfel, gospodinele pot pregăti o prăjitură cu mere delicioasă într-un timp scurt.

Ingrediente:

6 mere potrivit de mari, rase 

6 ouă

6 linguri zahăr

3 linguri pesmet

2 linguri faină

1 păhărel rom

sirop din 2-3 linguri zahăr şi puţin rom

unt şi pesmet pentru formă

Se freacă spumă gălbenuşurile cu zahărul, se pune puţin câte puţin faină, apoi romul şi pesmetul. După ce se amestecă bine totul, se adăugă merele curăţate de coajă şi râse, se mai amestecă şi apoi se pune spuma de la cele 6 albuşuri.

Se toarnă compoziţia într-o formă unsă cu puţin ulei (sau un strat subţire de unt sau margarină) şi presărată cu pesmet şi se coace la foc potrivit. Când este gata, se pune pe o farfurie şi se siropează cât este încă fierbinte.

Va mai recomandam:

Chiftele de orez cu sos Marinara

Covrigii româneşti figurează pe lista celor mai gustoase preparate europene de mâncat „pe fugă”

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite