Trei persoane au făcut toxinfecție alimentară după ce au consumat prăjituri din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Gelu Budău, director DSVSA Bihor
Mircea Gelu Budău, director DSVSA Bihor

Trei persoane din Suplacu de Barcău au ajuns de 1 iunie la spitalul de boli infecțioase din Oradea, după ce au consumat produse de patiserie din Ungaria. Potrivit informațiilor transmise de către Direcția Sanitară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor, tot din aceeași localitate, o femeie a ajuns la spital cu enterocolită, alimentul suspect consumat fiind cașul de oaie.

Cele trei persoane din localitatea Suplacu de Barcău manifestau simptomatologie caracteristică toxiinfecţiei alimentare ( greaţă, vărsături, febră, diaree, ameţeli). Ca urmare o echipă din cadrul DSVSA Bihor a demarat ancheta epidemiologică. „S-a depistat că membrii familiei respective au efectuat o deplasare în Republica Ungară, ocazie cu care au consumat mai multe alimente precum cremeş, doboş, îngheţată, pogăci cu jumări. După reîntoarcerea în ţară şi până la apariţia primelor simptome nu au mai consumat alte alimente. Având în vedere că au consumat  alimente suspecte în altă ţară, DSVSA Bihor a notificat pe calea Sistemului Rapid de alertă situaţia apărută către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară, pentru a înştiinţa autoritatea competentă din Republica Ungară. Pe de altă parte specialiştii din cadrul DSVSA Bihor continuă investigaţiile la nivel local pentru a depista alte posibile surse suspecte", a relatat Mircea Gelu Budău, directorul coordonator al DSVSA Bihor.

De la caș

În aceeași zi, la spitalul de boli infecţioase s-a prezentat şi o femeie din Suplacu de Barcău, cu simptome de enterocolită. În urma investigaţiilor efectuate, s-a constatat că aceasta a consumat produse alimentare (legume, ouă, şi caş) achiziţionate din piaţa agroalimentară din Suplacul de Barcău. „Această piaţă nu este autorizată şi orice produse de origine animală comercializate acolo nu sunt supuse supravegherii sanitare veterinare. Credem că alimentul suspect ar fi caşul de oaie, care provine dintr-o gospodărie privată din judeţul Sălaj, motiv pentru care situaţia a fost notificată către ANSVSA şi către DSVSA Sălaj", a explicat Mircea Gelu Budău.

În stare bună

Cei patru pacienți din Suplacu de Barcău se simt mai bine, răspunzând pozitiv la terapie recomandată. Ei rămân sub supraveghere medicală.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite