Topul instituţiilor de cultură din Vest cu cele mai multe bilete vândute. Oradea este pe primul loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorii orădeni știu cum să atragă spectatorii
Actorii orădeni știu cum să atragă spectatorii

Criza a încercat să-şi ia bilet în primul rând la piesele jucate în 2010 pe scenele din Vest, dar de cele mai multe ori, locurile erau deja ocupate. Cortinele teatrelor din regiune s-au ridicat, anul trecut, pentru aproape 100.000 de spectatori. Oradea este orașul cu cei mai mulți spectatori, din întreaga regiune.

Clasamentul instituţiilor de cultură care au vândut cele mai multe bilete în 2010 este condus de Teatrul de Stat Oradea, care a vândut bilete şi abonamente în valoare de 332.400 de lei, pentru aproape 25.300 de spectatori, din care 4.000 sunt abonaţi ai teatrului. Restructurările nu i-au ocolit însă pe angajaţii instituţiei, astfel că anul trecut, din cei 191 de salariaţi ai teatrului au fost restructuraţi 30 de oameni din personalul tehnic şi administrativ.

Copiii au vizitat Teatrul de Stat

Managerul teatrului, Lucian Silaghi, spune că numărul spectatorilor orădeni a scăzut odată cu începerea lucrărilor de renovare. „Lucrările de restaurare au început acum trei ani şi de atunci spectacolele se joacă la Casa de Cultură a Sindicatelor, sau la Studio. Acest lucru a dus la scăderea audienţei, ţinând cont de faptul că aveam 40.000 de spectatori pe an", a explicat Lucian Silaghi. „De trei ani, numărul de spectatori se menţine constant, la aproximativ 25.000", a mai spus Silaghi

În total, actorii orădeni de la secţia română şi maghiară au jucat 279 de reprezentaţii, din care 38 în deplasare. „Două dintre cele mai îndrăgite spectacole ale teatrului au fost «Desculţ în parc» şi «Maitreyi»", a mai spus Silaghi. Piesa „Desculţ în parc", deşi a avut premiera în stagiunea 2008-2009, a reuşit să aibă anul trecut 50 de reprezentaţii cu sala plină.

Teatrul de Păpuşi din Oradea ocupă şi el un loc fruntaş pe podiumul instituţiilor de cultură care au reunit un număr mare de spectatori în 2010. Peste 25.000 de spectatori au luat parte la piesele găzduite de scena Teatrului de Păpuşi din Oradea, care a marcat astfel una dintre cele mai bune performanţe din ţară. (Andreea Costea)

image

Anul 2010 a adunat în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, sediul de atunci al Teatrului de Vest Reşiţa, aproape 17.000 de spectatori, în contextul în care reprezentanţii instituţiei nu au avut posibilitatea de  atrage alte venituri decât biletele de intrare. „Au fost peste 100 de spectacole, dintre care peste 60 în Reşiţa şi restul în deplasare, iar totalul încasat depăşeşte 96.500 de lei. Începând cu acest an lucrurile se vor schimba", a spuns Dan Mirea, directorul artistic al Teatrului de Vest Reşiţa. (Mianda Mladin)

Reprezentanţii Teatrului Clasic „Ioan Slavici Arad", spun că anul trecut s-au vândut aproape 16.200 de bilete. Valoarea încasărilor obţinute din vânzarea biletelor şi abonamentelor a fost de aproape 154.600 de lei. „Anul 2010 a fost mult mai bun decât 2009. Am avut mai multe bilete vândute şi, cum era şi normal, mai mulţi spectatori. Am avut şi o campanie de promovare. S-au împărţit plinate şi chiar am mers pe modelul un bilet cumpărat, altul gratis. Avem 700 de abonamente date în acest fel", a spus directorul Teatrului Clasic Ioan Slavici, Laurian Oniga.

image

Cunoscând poate unul dintre cei mai grei ani de la înființare şi până acum, Filarmonica de Stat Arad a reușit să supraviețuiască unui an în care criza financiară a fost resimțită la maxim. În 2010, numărul spectatorilor care au deschis porțile filarmonicii a depăşit 16.000. Anul trecut, filarmonica a scos din vânzarea de bilete aproape 150.000 de lei. „În condițiile în care, în anul 2009 reușeam să ne triplăm veniturile provenite din vânzarea biletelor, adăugând aici și contextul economic prin care trecem, puțină lume ar fi crezut că vânzarea de bilete pe anul 2010 o va depăși pe cea din anul precedent", a spus Rodica Tălmaciu, directorul Filarmonicii de Stat Arad. (Claudia Untaru)

La Timişoara, instituţia culturală care a atras cei mai mulţi spectatori în 2010 este Filarmonica Banatul. Melomanii au cumpărat anul trecut aproape 15.700 de bilete la concertele susţinute de artiştii instituţiei, valoarea încasărilor din vânzarea acestor bilete fiind de aproape 82.000 de lei. „2010 a fost un an bun, iar concertele din ultima perioada a anului s-au bucurat de un succes enorm. Biletele au fost epuizate, iar lumea chiar a stat la coadă pentru a putea intra la concert. Tocmai din acest motiv, pentru 2011 introducem sistemul de rezervare şi cumpărare a biletelor prin reţeaua Eventim", a declarat Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul din Timişoara. „Un alt aspect important a fost acela că am reuşit să păstrăm preţul biletelor mic. De asemenea, am avut mii de spectatori care au umplut sala la concertele educative, în cadrul cărora ne pregătim publicul de mâine", a adăugat Gârboni.

image

Teatrul Naţional Timişoara a vândut anul trecut 14.267 de bilete, care au suplimentat bugetul instituţiei cu aproape 103.000 de lei.  La spectacolele găzduite de Teatrul German de Stat Timişoara au participat peste 8.200 de spectatori, bugetul obţinut din vânzarea de bilete fiind de peste 67.400 de lei.

Casa de Cultură „Drăgan Muntean" a trăit doar din banii de chirie luaţi de pe urma spectacolelor pe care le-a găzduit. „Am încasat circa 20.000 de lei. Suma putea fi mai mare, însă trei spectacole s-au anulat", a declarat Mlădiţa Filip, directoarea instituţiei.

Teatrul de Artă Deva s-a redeschis, după 20 de ani de absenţă, în luna decembrie a anului trecut, înainte de sărbătorile de iarnă. Au fost trei zile de spectacole, iar numărul celor care au trecut pragul instituţiei de cultură a fost de circa 1.000 de persoane. „Accesul s-a făcut pe bază de invitaţie. Prima zi a fost dedicată oficialităţilor din judeţ, iar celelalte două pentru oricine s-a arătat interesat", a declarat Nelu Ardelean, directorul instituţiei. Spectacolele bazate pe bilet de intrare au demarat abia în luna ianuarie, pe parcursul căreia gradul de ocupare al sălii a fost de circa 97 la sută.  (Iulia Tudor)

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite