Tone de carne livrate în România de la ferme din Ungaria aflate în carantină din cauza virusului gripei aviare. Autorităţile refuză să dea informaţii detaliate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tone de carne şi organe de curcan provenind din ferme de păsări din Ungaria aflate în carantină din cauza gripei aviare au ajuns la trei depozite din Bihor, iar de acolo au fost distribuite în 26 de judeţe din România, autorităţile sanitar-veterinare refuzând să facă publice brandurile ori denumirea comercială a produselor.

Autorităţile din România au fost notificate de Comisia Europeană că, în perioada 4-11 ianuarie 2020, prin activităţile de comerţ intracomunitar, trei unităţi autorizate din judeţul Bihor au achiziţionat 17.065 de kg carne şi organe de curcan (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), cu termenul de valabilitate cuprins între 9 şi 20 ianuarie, provenite din ferme aflate în zona de restricţie în Ungaria, din cauza gripei aviare.

Conform unei informări a Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, în Bihor s-a vândut aproximativ 7% din produsele importate, restul fiind trimis în alte zone ale ţării, reprezentanţii instituţiei refuzând, însă, să comunice branduri, denumirea comercială a produselor ori numele depozitelor în care s-au găsit acestea.

Cert este că, potrivit unui comunicat al ANSVSA, carnea şi organele din fermele aflate în carantină au fost distribuite în 26 de judeţe, respectiv Bacău, Galaţi, Hunedoara, Dolj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Timiş, Gorj, Neamţ, Arad, Harghita, Mureş, Sălaj, Vaslui, Bucureşti, Vrancea, Brăila, Covasna, Iaşi, Prahova, Dâmboviţa, Călăraşi, Argeş, Giurgiu, Ilfov şi Bihor, unde "autorităţile sanitare veterinare au fost alertate, iniţiindu-se procedura de retragere de la comercializare a acestora".

Două focare în Ungaria

Virusul gripei aviare (H5N8) a fost descoperit în Ungaria la două ferme: o crescătorie de gâşte din apropierea oraşului Letavertes, din estul Ungariei, la aproximativ 35 de kilometri de Oradea respectiv mare fermă de curcani din judeţul Komarom – Esztergom, nord-vestul Ungariei.
 

Potrivit haon.hu, autorităţile din Ungaria au început deja lichidarea efectivelor infestate, iar în jurul exploataţiilor a fost desemnată o zonă de protecţie de 3 km şi o zonă de supraveghere de 10 km, iar ziariştii de la dehir.hu, au şi imortalizat pe camerele video o parte din acţiune.

Spălaţi-vă pe mâini

Contactată de corespondentul Adevarul.ro, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr Daniela Rahotă, a explicat că persoanele care intră în contact cu carnea infestată sunt expuşi contaminării. “Când carnea este tăiată, manipulată, persoanele sunt expuse contaminării. Ca măsură preventivă, persoanele care au achiziţionat produse din locuri neautorizată, este bine să se spele pe mâini după contactul cu acestea”, a spus Rahotă.

Şefa DSP Bihor recomandă totodată spălarea cu atenţie a cuţitelor sau instrumentelor de tăiat pentru pregătirea cărnii crude. “Aceste instrumente nu se folosesc pentru a gusta alimente gata preparate, carnea prelucrată termic nu se pune pe aceeaşi farfurie ori suprafaţă pe care anterior a fost aşezată carne crudă”, spune Rahotă. 

De asemenea, înainte de a fi preparate, ouăle trebuie spălate cu apă şi săpun, nefiind recomandată ingerarea de ouă fierte mo, virusul este distrus prin procesare termică la o temperatură mai mare de 70°C.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite