Păcatele „Buldogului”, omul care a stat de-a dreapta „tatălui” Băsescu. Traseul lui Vasile Blaga de la şef de Vamă, de partide şi până la „client” al DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

L-a condus pe Traian Băsescu pe culmile succesului, după care l-a abandonat şi a ales să intre în horă alături de liberali. Vasile Blaga (60 de ani) pare să-şi încheie cariera politică într-un mod cu totul neaşteptat. Ajuns din nou în faţa procurorilor anticorupţie, parlamentarul a ieşit, miercuri, pe uşa DNA Ploieşti ca suspect, fiind pus sub control judiciar pentru trafic de influenţă.

Vasile Blaga a fost pus sub control judiciar  de către procurorii DNA Ploieşti, pentru trafic de influenţă, în acest dosar fiind urmăriţi penal şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 2011-2012, Blaga a primit în trei rânduri, prin interpus, suma totală de 200.000 euro, precum şi 500.000 euro de la Pinalti. Liderul PNL şi-a anunţat demisia din fruntea partidului.

„În urma acuzaţiilor care mi s-au adus astăzi, îmi voi dovedi nevinovăţia în faţa instituţiilor abilitate.Eu însumi sunt garantul respectării Statutului PNL şi a tuturor deciziilor partidului. Nu pot să cer colegilor mei să respecte criteriile de integritate, iar eu să nu o fac. Ca atare, voi acţiona în consecinţă şi îmi depun demisia din funcţia de co-preşedinte al Partidului Naţional Liberal şi din cea de şef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an“, a anunţat Vasile Blaga, prin intermediul unui comunicat de presă.

Nu este prima dată când Vasile Blaga, cunoscut în spaţiul public şi ca “Buldogul”, ajunge în faţa procurorilor anticorupţie. A făcut-o şi la începutul săptămânii trecute, când a fost citat, ca martor, de către procurorii DNA Bucureşti. Jurnaliştilor le-a spus că are calitatea de martor în dosarul în care chestorul Liviu Popa, fostul şef al IPJ Bihor şi un apropiat de-al politicianului, a fost implicat într-un accident rutier, pe centura Braşovului, în timp ce conducea chiar maşina lui Blaga.

Politicianul a dat explicaţii procurorilor DNA de ce maşina sa, un autoturism marca BMW, a fost condusă de mai multe ori de Liviu Popa: „Au fost date legate de maşină: unde stă maşina, de când am maşina, lucruri de genul ăsta”.

Blaga a spus că este vorba mai mult de un ajutor pe care i-l dă Popa, acela de a mai plimba maşina periodic.

„Fiind în concediu domnul chestor Popa, eu l-am rugat să ia maşina - pentru că este Diesel, din 2001 şi trebuie mişcată - şi a avut un accident uşor la Braşov. S-a deschis, cum este şi normal, un dosar penal. Eu l-am rugat în permanenţă, pentru că suntem prieteni de familie, când poate, pentru că eu ştiu ce înseamnă să nu muţi maşina un an de zile, ajung de 2-3 ori pe an acolo,” a spus Blaga.

Liviu Popa

Chestorul cărăuş

Accidentul chestorului Popa a avut loc pe 6 septembrie, autoturismul BMW condus de şeful IPJ Bihor a intrat pe contrasens, încercand să depăşească un TIR şi a lovit o altă maşină, care venea din sens opus. Popa se ducea, atunci, la Bucureşti. Accidentul s-a soldat cu rănirea uşoară a unei persoane de sex feminin, în vârstă de 36 ani, aflată în autoturismul care circula din sens opus.

Pe numele lui Popa a fost deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. Cercetările privind accidentul sunt continuate de către poliţişti şi un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov.

 Procurorii braşoveni au spus că audierea de la DNA nu are nicio legătură cu ancheta privind accidentul.

Potrivit unor surse din anchetă, lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par. În urma accidentului în care a fost implicat chestorul Popa, maşina lui Blaga a fost a fost dusă cu un trailer până în curtea IPJ Braţov. Aici, lucrurile pe care chestorul Popa le avea în maşină au fost mutate într-o altă maşină, un audit alb, ce aparţine IPJ Braşov. Printre acestea s-a aflat şi geanta cu bani. Se presupune că ar fi vorba despre 700.000 de euro, care aveau ca destinaţie Bucureştiul. Chestorul Popa a plecat spre Capitală cu maşina poliţiei Braşov, însoţit de unul dintre şoferii inspectorului şef al IPJ Braşov.

Toată manevra a avut loc în curtea IPJ Braşov, sub ochii poliţiştilor de la DGA Braşov, care îşi au sediul în aceeaşi curte. Surse din achetă susţin că cei de la DGA au anunţat mai sus, astfel că procurorii anticorupţie de la Bucureşti au intrat pe fir.

În doar o săptămână, atât Blaga, cât şi chestorul Popa au ajuns să fie puşi sub control judiciar, deocamdată, în dosare diferite.

Vasile Blaga se prezintă la serviciul teritorial Ploieşti a Direcţiei Naţionale Anticorupţie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ascensiunea lui Blaga

Vasile Blaga s-a născut la 26 iulie 1956, în localitatea Petrileni din judeţul Bihor. 

Absolvent al Facultăţii de Mecanică, specialitatea maşini termice, din cadrul Institutului Politehnic ''Traian Vuia'' din Timişoara (1981); cursuri de specializare în domeniul vamal în Austria şi Germania (1994-1995). A urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare (1999).

El a lucrat ca: inginer stagiar (1981-1983), şef atelier (1983-1984), şef secţie (1984-1985), şef secţie coordonator (1985-1988), director adjunct (1989-1990) la Întreprinderea Mecanică Hyperion din oraşul Ştei, judeţul Bihor. Între 1993 şi 1996 a fost directorul Direcţiei Regionale Vamale Oradea.

În plan politic, a fost deputat de Bihor, ales pe lista FSN (18 iunie 1990 — 14 februarie 1992, când a demisionat); prefect al judeţului Bihor (21 ian. 1991 — 20 ian. 1993). A fost senator PD de Bihor în legislatura 1996 — 2000. Între 2000 şi 2004 a fost expert parlamentar. A fost ales senator PD de Bucureşti, pe listele Alianţei Dreptate şi Adevăr, la 28 noiembrie 2004.

A fost de două ori ministru de interne, decembrie 2004 - aprilie 2007 - în Guvernul Tăriceanu şi decembrie 2009 - septembrie 2010 - în Guvernul Boc 2, dar şi ministru al dezvoltării.

În septembrie 2010, Blaga şi-a dat demisia din funcţia de ministru de Interne, în urma protestului care a avut loc în faţa Palatului Cotroceni. Mii de poliţişti au protestat împotriva măsurilor de austeritate care-i vizau aruncându-şi caschetele. Un scandal care a zguduit Ministerul de Interne în mandatele lui Blaga a fost cel al achiziţionării ilegale de locuinţe de serviciu. Sute de poliţişti au completat declaraţii false că nu deţin locuinţă, pentru a achiziţiona apartamente la sume derizorii. 

Totodată, Blaga a fost parlamentar în mai multe legislaturi, secretar general al PDL, şi şef de campanie în timpul candidaturii lui Băsescu, reuşind să-şi ducă misiunea cu brio la bun sfârşit.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat în 2008 când a candidat pentru Primăria generală a Capitalei. Atunci a pierdut alegerile, iar în 2011 a pierdut şi funcţia de preşedinte al partitului, fiind înlocuit cu Emil Boc.

Pe 26 iulie 2014, PDL a format o alianţă împreună cu PNL, numintă Alianţa Creştin Liberală(ACL), iar în luna noiembrie a anului 2014, PDL a fuzionat cu PNL, Blaga ocupând funcţia de copreşedinte al PNL.

Mai puteti citi:

Blaga nu mai candidează pentru un nou mandat de senator. Cine i-ar putea lua locul în fruntea PNL din aripa PDL

Cum s-au vândut şefii Poliţiei Bihor pentru mobilă, piatră sau electrocasnice

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite