Bărbat ucis de gripă. Ce măsuri au luat autorităţile şi ce recomandări au

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virusul gripal a mai facut o victima
Virusul gripal a mai facut o victima

A fost înregistrat un nou caz de deces provocat de gripă. Un bărbat în vârstă de 67 de ani a murit la Spitalul Judeţean din Oradea, pacientul nu fusese vaccinat cu vaccinul antigripal şi avea ca factor de risc asociat obezitatea.

La sfârşitul lunii ianuarie unbărbat din localitatea  Viişoara a decedat din cauza altor afecţiuni cărora li s-a asociat gripa. La începutul acestei săptămâni, un alt pacient, în vârstă de 67 de ani, a murit cauza  virusului gripal, iar alte trei persoane sunt cu suspiciuni, şi se aşteaptă rezultatele.

Al 19-lea deces confirmat cu virus gripal în sezonul 2017-2018 în România este cel al unui bihorean de 67 de ani.

„Bărbatul a fost internat pe 2 februarie cu pneumonie interstiţială. S-au recoltat probe şi s-au trimis prin Direcţia de Sănătate Publică la Institutul Cantacuzino, care a confirmat, pe 8 februarie, diagnosticul de gripă de tip A H1. Pacientul a decedat pe 10 februarie după ce a dezvoltat o insuficienţă respiratorie acută. Am mai avut un caz care nu s-a confirmat, pacientul fiind externat. În acest moment sunt trei cazuri suspecte de la care au fost recoltate probe şi aşteptăm rezultatele”, a precizat dr. Lucia Daina, managerul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Bărbatul care a decedat avea ca factor de risc asociat obezitatea, şi nu fusese vaccinat cu vaccinul antigripal

„Debutul bolii a fost pe 20 ianuarie cu febră de 39 grade C, mialgii, dispnee, cefalee, frisoane şi astenie, iar în data de 2 februarie a fost internat. Pe 8 februarie s-a confirmat de către IN „C. Cantacuzino” Bucureşti infecţia cu virusul gripal tip AH1 pdm09”, au precizat reprezentanţii DSP Bihor.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea a fost limitat accesul vizitatorilor în cadrul unităţilor sanitare, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi s-a a redus programul de vizită la secţiile şi compartimentele cu paturi la două ore (15.00-17.00) şi s-a limitat accesul vizitatorilor (un vizitator la un pacient). 

Pe secţiile ATI I şi II şi Unitatea de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici (USTACC), programul de vizită s-a redus la o oră (15.00-16.00 ATI I şi II) şi 14.00-15.00 (USTACC). Pacienţii pot fi vizitaţi de o singură persoană, iar vizita nu poate dura mai mult de 10 minute. La cazurile de suspiciune sau cele confirmate de gripă, vizitele sunt interzise.

Recomandări

Pentru a preveni infecţiile respiratorii acute se recomandă autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală precum: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât şi să anunţe telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultaţie.

În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

Se recomandă şi evitarea automedicaţiei în caz de apariţie a simptomelor de infecţii respiratorii  acute (în special cu antibiotice), a aglomeraţiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole, discoteci, alte manifestări), spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice (locul de muncă, şcoală, unităţi de alimentaţie publică), folosirea batistelor de hârtie de unică folosinţă în caz de strănut, optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume – consumul de citrice aduce un aport de vitamina C care contribuie la creştereaa rezistenţei organismului), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola).

În unităţile de învăţământ se recomandă efectuarea curăţeniei şi dezinfecţiei curente a suprafeţelor, aerisirea sălilor de clasă pe timpul pauzelor şi efectuarea triajului epidemiologic zilnic de către personalul cu atribuţii de medicină şcolară.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite