TIMP LIBER Kayaking şi rafting pe Crişul Repede, în mijlocul iernii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vacanţele de iarnă nu trebuie să se rezume la chefuri în cabană, cu jocuri de cărţi sau table, lângă un pahar de vin cald. Iubitorii sporturilor în aer liber pot profita şi de acest anotimp pentru o porţie de mişcare în aerul curat de munte şi puţină adrenalină. Anul 2010 a adus în Bihor şi mai mulţi practicanţi ai acestor sporturi, majoritatea unguri.

Vremea rece şi ploile din această perioadă a anului nu-i sperie pe pasionaţii celor două sporturi extreme. "Mi-a plăcut foarte mult. Data viitoare aş vrea să încerc un traseu mai lung. Şi mi-ar plăcea să experimentez şi kayaking", a mărturisit Sanda Casian, un medic orădean care sâmbătă a făcut pentru prima oară o tură cu raftingul, în Defileul Crişului, pe traseul cuprins între Peştera Vânturilor şi Vadu Crişului. Este cel mai scurt traseu care trece prin Defileu. "Mai sunt două trasee, Bratca -Vadu Crişului şi Bulz - Vadu Crişului, care e cel mai lung", spune Adrian Iuhas, organizatorul turelor de rafting. Cel mai lung traseu durează, de regulă, între trei şi patru ore, dacă debitul râului e mare şi mai bine de şase ore, dacă debitul este mai mic.

image

La rafting se merge de regulă în grup de şase persoane, plus ghidul. Sportul poate fi practicat de oricine şi este unul de echipă. "Este foarte important să dai mare atenţie instructajului făcut de ghid, înainte de pornirea pe traseu şi să faci exact ce-ţi spune el", precizează Adrian Iuhas. Pe un traseu mai uşor, cum e cel din Defileul Crişului, şansele ca barca să se răstoarne sunt destul de mici. Practicanţii îşi cresc aceste şanse dacă ignoră indicaţiile ghidului.
În ture nu se porneşte însă fără echipament, care acum, pe timp de iarnă, este completat de hainele de neopren. "Echipamentul este format din vesta de salvare, cască şi hainele de neopren, care te ajută să înfunţi frigul şi să te bucuri de o tură de rafting sau kayaking, chiar şi în această perioadă, când apa e rece", spune Adrian Iuhas, managerul Master Adventure. Asta, deoarece chiar dacă se udă, neoprenul nu lasă căldura degajată de corp să iasă la suprafaţă. Echipamentul este asigurat de firmele care organizează turele, practicanţii trebuie să-şi aducă de acasă un costum de baie, care se îmbracă pe sub neopren, un polar şi haine de schimb. Iarna, o tură de rafting costă 60 de lei, pe persoană."Iarna nu organizăm ture de kayaking decât cu persoane care au mai practicat deja acest sport", spune Iuhas.

Ungurii vin la rafting în Bihor

Reprezentantul firmei care organizează ture pe Crişul Repede a spus că în 2010 numărul practicanţilor a crescut simţitor în Bihor. "Majoritatea celor care vin aici sunt maghiari", mărturiseşte Adrian Iuhas.
Orădeanul organizează ture de rafting şi kayaking şi pe Valea Drăganului, pe Crişul Pietros dar şi în Slovacia. El a precizat că cei care vor să practice aceste sporturi trebuie să ştie că Crişul Repede este un râu cu grad de dificultate 1+ şi 2 +, excelent pentru cai care vor să se iniţieze în aceste sporturi. Crişul Pietros şi Valea Drăganului au un grad mai mare de dificultate.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite