Te dor sau nu dinţii dacă stai în curent? Cât de mult ajută tratamentele „băbeşti“: părerea stomatologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De multe ori, pacienţii ajung la stomatolog cu dureri dentare, convinşii fiind de faptul că au stat în curent şi tocmai de aceea au dureri. „Adevărul“ vă prezintă părerile stomatologilor în legătură cu această problemă.

„Curentul la dinţi se manifestă doar în momentul în care cineva îşi introduce degetele în priza. «Curentul la dinţi» este un efect al unei afecţiuni a dintelui: carie, defect de smalţ, pulpiţă, tartru etc. Boala dintelui cauzează senzaţia de curent şi nu invers”, susţine medicul orădean Vlad Deac.

Stomatologii susţin că, de obicei, dinţii sănătoşi, cei fără carii sau infecţii dentare nu dor de la curent. Se poate vorbi despre o sensibilitate a smalţului în cazul dinţilor sănătoşi, dar nicidecum nu poate fi vorba despre durere de la curent.

“Durerea de dinţi nu apare de la curent, decât dacă pacientul are carii, defecte de smalţ sau tartru. Le recomand ca imediat ce apar acest dureri să efectueze un control dentar. Este chiar obligatoriu. Aceea durere ne poate arăta că este vorba despre o carie mică sau mare, rădăcină neextrasă, dinte care se mişcă, tartru sau parodontită.

image

Dr. Vlad Deac

Pacienţii ajung la falsa impresie a durerilor dentare din cauza curentului şi pentru că, de multe ori, durerea nu se localizează la un singur dinte, ci ajunge să cuprindă chiar şi jumătate din maxilar, ba chiar şi urechea. Cei mai mulţi dintre pacienţi, potrivit stromatologilor, ajung destul de târziu la dentist, astfel că, în primă fază apelează la tot felul de metode neconvenţionale cum ar fi ţigara aprinsă şi pusă în ureche, cornetul de hârtie, usturoi în ureche, etc. Din păcate, prin utilizarea acestor metode, durerile nu vor dispărea. Cea mai sigură cale pentru a scăpa de aceste dureri o reprezintă consultul stomatologic.

“Cea mai nefericită soluţie e automedicaţia. Nici ţigara aprinsă sau cornetul din hârtie nu pot trata cauza, eventual o pot ameliora, prin faptul că ţin cald pe zonă, nu pentru că este pus în ureche. Sunt rare cazurile de hipersensibilitate dentară când durerea apare spontan la rece, dulce, sau acru. În general este consecinţă a smalţului degradat. Durerea care este sub formă de junghi, de aici asimilarea ei cu curentul, este stimulată de rece, dulce sau acru, iar acestea sunt toate semne ale unei afecţiuni dentare”, a mai precizat. Dr. Vlad Deac.

Vă mai recomandăm:

Copilului tău îi este frică de dentist? Cum alungi teama de stomatolog şi care este procedeul medical care te asigură că micuţii vor avea dinţii sănătoşi

Cinci lucruri pe care să le facem zilnic ca să nu ajungem la stomatolog

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite