UPDATE Tatăl internaţionalului Neşu a murit. Mihăiţa Neşu: "Mă bucur că m-am întors din Olanda. E un an foarte greu, dar acesta e cursul vieţii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Neşu, tatăl fotbalistului Mihaiţă Neşu, a murit. Unele surse susţin că ar fi vorba despre o sinucidere prin ingerarea unei cantităţi mari de medicamente. Cel mai bun prieten al internaţionalului, George Ogăraru, susţine că nu este vorba despre o sinucidere. După tragedia care i s-a întâmplat fiului său, în primăvară, Mircea Neşu şi-a îngropat soţia.

UDPATE 14.30

Mesajul lui Neşu

“Azi noapte a murit şi tata. Nu s-a sinucis aşa cum s-a anunţat. S-a stins după o săptămână la terapie intensivă, chinuit fiind de insuficienţă cardiacă, respiratorie şi renală. Dumnezeu să-l odihnească! Mă bucur că m-am întors din Olanda şi am putut fi lângă părinţii mei în ultimele lor luni. Să-i mai supăr puţin cu obrăzniciile mele. E un an foarte trist, dar acesta e cursul vieţii şi cu ajutorul lui Dumnezeu depăşim toate momentele grele. Mulţumesc tuturor pentru suport şi celor din media, care m-au căutat, să mă ierte, dar să mă înţeleagă că nu vorbesc cu ei” a scris Mihai Nesu pe pagina de Facebook a fundaţiei sale

UPDATE 12.29

Doliu la Universitatea Cluj 

Pe siteul oficial al U Cluj a fost postat un mesaj de condoleanţe:

„Doliu la Universitatea: Doctorul Mircea Neşu a încetat din viaţă

Dezamăgirile şi bucuriile din teren pălesc în faţa adevăratelor încercări ale vieţii. În această dimineaţă, doctorul Mircea Neşu, unul dintre fotbaliştii de legendă ai Universităţii Cluj, parte din generaţia noastră de aur, care a câştigat Cupa României în 1965, a trecut la cele sfinte. Suntem alături de Mihai şi ne întreaga familie Neşu în aceste momente triste. Dumnezeu să-l odihnească!”

UPDATE 11.48

Ogăraru: „Nu a fost sinucidere”

„E o zi tristă pentru noi. Ştiam că situaţia este destul de dificilă pentru că am ţinut mereu legătura cu Mihăiţă. Tatăl său era de o săptămână internat la terapie intensivă. Medicii au  anunţat că nu mai are mult de trăit. A fost un moment foarte greu. Nu a fost vorba de sinucidere. Ziarele care speculează asta ar trebui să aibă bunul simţ de a se gândi la Mihai şi nu la rating. Tată său era bolnav de mai multă vreme şi de o săptămână era la terapie intensivă. Suferea de insuficienţă respiratorie, renală, cardiacă. Am vorbit cu Neşu. Cum credeţi că se simte un copil care în mai puţin de şase luni îşi îngroapă ambii părinţi”, a declarat George Ogăraru, cel mai bun prieten al lui Mihăiţă, pentru Adevărul. 

Update 11.10

Corpul neînsufleţit al lui Mircea Neşu, tatăl fotbalistului Mihaiţă Neşu, va fi transferat la Spitalul Municipal din Oradea, la Institutul de Medicină Legală, pentru efectuarea autopsiei. 

Potrivit unor surse, dr. Mircea Neşu ar fi înghiţit medicamente, fiind găsit mort, în această dimineaţă, în locuinţa sa din Oradea. Veştile triste par să nu se mai sfârşească pentru internaţionalul Mihăiţă Neşu, fostul fundaş stânga al Stelei şi al echipei naţionale. În primăvara acestui an, mama fotbalistului a murit, femeia fiind diagnosticată cu cancer în urmă cu mai mulţi ani, iar boala a revenit pe fond de stres. Tragedia de atunci l-a determinat pe Neşu să se mute definitiv în România, alături de tatăl său. 

image

Cine este Mircea Neşu 

Mircea Neşu (74 de ani) a venit la Cluj în anii ’60 ca student la Medicină şi a rămas în istoria clubului de fotbal. El a câştigat Cupa României din 1965 cu Universitatea, fiind titular într-o echipă devenită legendă. Zeci de ani mai târziu, numele Neşu revine la “U” Cluj, odată cu cooptarea lui Mihăiţă în staff-ul “şepcilor roşii”. Fostul internaţional, imobilizat într-un scaun cu rotile după cumplita accidentare din 2011, se va ocupa de analiza video a meciurilor şi antrenamentelor. După retragere, Neşu a rămas în fotbal ca arbitru şi, mai târziu, observator şi oficial în cadrul Comisiei Centrale a Arbitrilor. Tatăl său, doctorul Mircea Neşu, a fost devastat după episodul dramatic din viaţa fiului său, dar şi după pierderea soţiei, în 2014.

CV Mircea Neşu

- s-a născut în 1940, în localitatea Cacica (Suceava)

- a jucat fotbal ca mijlocaş, bifînd 145 de meciuri şi 4 goluri în prima ligă

- a câştigat Cupa României cu “U” Cluj în 1965

- între 1978 şi 1986 a activat ca arbitru în “B” şi în “A”

- s-a retras din arbitraj în ’86, motivîndu-şi gestul prin acuze la corupţia din arbitrajul românesc

- medic de profesie, a lucrat la Băile Felix

- a fost observator de arbitri şi a făcut parte din mai multe comisii ale arbitrilor în ultimii 15 ani

Suferinţă crâncenă de părinte

Mircea Neşu a povestit, pentru „Adevărul” cum decurge recuperarea fiului său în Olanda la două luni după  tragicul accident. „Trebuie aşteptat, fiecare muşchi are nevoie de luni întregi să-şi reia activitatea. Terapia merge încet. Mihai depinde doar de el. E optimist, puternic, motivat. Ştie că lupta e lungă şi dură. Dacă o fi nevoie, la toamnă vom reveni şi noi, părinţii, la Utrecht", a continuat fostul arbitru.  

Neşu s-a întors pe stadion 

Viaţa lui Mihăiţă Neşu părea să intre în normal, în septembrie, când a reînceput munca în sportul care-l pasiona. El ocupa postul de analist video al Universităţii Cluj. Pe 23 septembrie, la meciul dintre Csu Craoiva şi „U” Cluj, Neşu a intrat în vestiarul „şepcilor” şi a fost aplaudat în picioare de spectatori, jucători şi arbitri în momentul în care şi-a făcut apariţia pe „Cluj Arena”.  El a fost cooptat de prietenul său cel mai bun, George Ogăraru în stafful său.

Drama lui Mihăiţă Neşu

Transferat în 2009 de la Steaua la echipa Utrecht, Mihai Neşu se afla deja la al treilea sezon în Olanda în momentul în care a avut loc teribilul accident. În mai 2011, ocupa postul de fundaş şi s-a ciocnit în timpul antrenamentului de coechipierul său, Alje Schut. În anul 2011, la patru luni după accidentarea care l-a redus la paralizie de la umeri în jos, Mihai Neşu făcea o declaraţie tulburătoare: „Oamenii au vise cu ei zburând. Subconştientul meu s-a adaptat. Noaptea, visez că merg“. 

10 mai - Mihăiţă este accidentat grav, fracturându-şi coloana în zona primelor vertebre ale gâtului.

11 mai - Intervenţia chirurgicală efectuată timp de cinci ore la Spitalul Universitar din Utrecht este declarată reuşită.

24 mai - Pentru prima dată respiră fără ajutorul aparatelor.

3 iunie - După 24 de zile de paralizie completă, în care comunica numai cu soţia şi cu părinţii indicând cu ochii literele, fotbalistul poate vorbi şi îşi simte umerii şi braţul drept, fără să le poată mişca.

14 iunie - Începe recuperarea în regim de internare la clinica „De Hoogstraat", din Utrecht; scapă de imobilizarea totală la pat.

27 iunie - Este vizitat de colegii de echipă şi de oficialii clubului, singurii care au acces la el în afara familiei; în interiorul instituţiei se deplasează cu ajutorul unui scaun electric special, pe care îl dirijează cu bărbia! 

Cariera lui Mihăiţă Neşu

„Mihai Neşu este un fost internaţional român care şi-a încheiat cariera fotbalistică la doar 28 de ani în urma unui accident petrecut la antrenamentul echipei FC Utrecht din data de 10 mai 2011, când şi-a fracturat o vertebră cervicală ce l-a lăsat, momentan, paralizat de la umeri în jos. Mihai a avut primul contact cu fotbalul la vârsta de 10 ani în Oradea, fiind îndrumat de antrenorul Ioan Naom. La 18 ani, Mihai se transferă la FC Steaua Bucureşti după ce a fost observat la un turneu de juniori de către antrenorul secund al echipei din Bucureşti din acea perioadă, Ştefan Iovan. Odată ajuns sub comanda lui Victor Piţurcă, Mihai îşi face loc treptat în echipa mare a Stelei, debutând pe 21 aprilie 2002 în meciul Petrolul 1 - 1 Steaua. În cei şapte ani petrecuţi în lotul echipei din Ghencea, Mihai a adunat 128 de meciuri oficiale în toate competiţiile, marcând un gol”, se arată pe siteul fundaţiei lui Neşu.

În septembrie 2008, Mihai se transferă în Olanda la FC Utrecht, cu care semnează un contract pe patru ani. În primii trei ani, Mihai a bifat 104 meciuri în toate competiţiile, marcând două goluri, în timp ce ultimul an al contractului scadent în vara lui 2012 a coincis cu accidentarea şi perioada sa de recuperare. De asemenea, Mihai Neşu a fost selecţionat de nenumărate ori şi în lotul echipei naţionale a României, pentru care a îmbrăcat tricoul oficial de joc de opt ori. In palmaresul sau sunt 3 titluri de campion al Romaniei cu Steaua Bucuresti si 2 Supercupe. 

Fundaţia Mihai Neşu

„Încă din 2010, cu un an înainte de nefericitul accident suferit de Mihai Neşu, acesta s-a implicat voluntar în antrenarea echipei de copii UVV din Utrecht, dorind să le ofere şansa de a juca fotbal sub supervizarea unui sportiv deja consacrat. Prima iniţiativă caritabilă a avut loc în acest cadru, atunci când – drept mulţumire pentru grija lui – părinţii copiilor antrenaţi de Mihai au decis să facă o colectă de echipamente sportive care să fie expediate în ţara sa natală, România. Astfel, încă din acest moment, Mihai Neşu a reprezentat un punct în jurul căruia iniţiativele umanitare s-au putut dezvolta”,  se arată pe siteul fundaţiei. Fundaţia Mihai Neşu sprijină copiii cu dizabilităţi şi boli cronice din România prin implicarea în proiecte şi acţiuni caritabile, în vederea îmbunătăţirii stării lor de sănătate. Fundaţia îşi propune dotarea cât mai multor centre de recuperare la standarde internaţionale, dar şi dezvoltarea unor programe de educare şi conştientizare pentru copii şi părinţii acestora.

Citeşte şi

EXCLUSIV Suferinţă crâncenă de părinte. Tatăl lui Neşu vorbeşte despre drama fotbalistului paralizat în Olanda

Mircea Neşu ne-a povestit cum decurge recuperarea fiului său în Olanda. La două luni după ce i-am dat - în cel mai dificil dialog pe care l-am avut în viaţă - cumplita veste a accidentării la coloană a lui Mihăiţă, ieri, am vorbit din nou cu fostul arbitru.

Mihăiţă Neşu a început treaba la U Cluj

Fotbalistul accidentat grav în 2011 s-a mutat din Olanda la Oradea, însă o dată pe săptămână se va deplasa la Cluj pentru a le comunica jucătorilor concluziile analizelor sale video atât în privinţa adversarilor, cât şi a propriei echipe.

VIDEO Aplauze în picioare pentru Mihăiţă Neşu, care şi-a făcut apariţia la meciul dintre "U" Cluj şi CSU Craiova

Momente emoţionante înaintea partidei dintre „U” Cluj şi CSU Craiova, cu fostul fotbalist în prim plan. Noul analist video al echipei „U” Cluj a intrat în vestiarul „şepcilor” şi a fost aplaudat în picioare de spectatori, jucători şi arbitri în momentul în care şi-a făcut apariţia pe „Cluj Arena”.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite