Tabloul pentru care Guvernul Ungariei a plătit 9,4 milioane de euro. Opera de artă are 32 de metri pătraţi şi este considerată esenţială pentru cultura maghiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Ungariei a plătit 3 miliarde de forinţi, adică aproximativ 9,4 milioane de euro, pentru a achiziţiona un tablou semnat de pictorul maghiar Munkácsy Mihály, transmite agenţia de presă MTI.

Anunţul a fost făcut miercuri, 9 ianuarie, într-o conferinţă de presă organizată de  Gulyás Gergely, ministrul însărcinat cu Oficiul Primului Ministru, organizată alături de Papp László, primarul municipiului Debreţin, acolo unde tabloul se află expus în Muzeul Deri. 

Opera de artă intitulată „Golgotha”, este parte a unei trilogii - Hristos în faţa lui Pilat, Ecce Homo şi Golgotha - având ca temă Săptămâna Patimilor, şi a fost singurul tablou care se mai afla în proprietate privată, după ce, în 2015, Guvernul a achiziţionat lucrarea "Hristos în faţa lui Pilat" de la Galeria de artă „Hamilton” din Canada pentru 5,7 milioane de dolari. 

„Cele trei tablouri vor rămâne expuse în continuare în muzeul Déri”, a declarat Gulyás, citat de MTI. 

trilogie


Trilogia semnată de pictorul maghiar Munkácsy Mihály (1844-1900) constituie un punct de referinţă al creaţiei sale, impresionând atât prin detalii cât şi prin mărime. Prima compoziţie a fost „Hristos în faţa lui Pilat” (417x636 cm), adică de peste 26 de metri pătraţi, fost terminată în 1881. A urmat, apoi, o a doua compoziţie, „Golgotha” – 1883 (460x712 cm), adică de peste 32 metri pătraţi, iar în anul 1896 realizează lucrarea „Ecce Homo” (403x603 cm), circa 24 metri pătraţi. 

Curios este, după cum scrie presa maghiară, că Munkácsy nu a gândit cele trei tablouri ca un întreg şi nici nu le-a văzut expuse vreodată laolaltă. În timp ce Ecce Homo a fost donată Statului maghiar în 1924, celelalte două tablouri au ajuns acasă abia după 1990, după ce, iniţial, au fost expuse prin mai multe muzee europene şi au ajuns, apoi, în colecţiile unor miliardari americani.

Tabloul Golgotha, cel cumpărat acum, a fost trimis în Ungaria în 1991, pentru restaurare, fiind predat apoi în custodia Muzeului Deri de proprietarul Julian Beck, un comerciant de artă american. În 2003, opera a fost cumpărată cu 7 milioane de dolari de miliardarul american de origine maghiară Pákh Imre, deţinătorul celei mai mari colecţie de opere semnate de.Munkácsy din lume. 

Guvernul maghiar a purtat mai multe negocieri cu Pákh, dar i-a oferit doar 6 milioane de dolari pentru tablou, ofertă refuzată de miliardar, motiv pentru care, pentru a preveni scoaterea din ţară a operei, în 2015, Ministerul Culturii al Ungariei a cerut şi obţinut în instanţă declararea "Golgothei" monument istoric de interes naţional. 

Demersul a fost catalogat, atunci, de Pákh drept unul "demn de Mafia anilor 1920" iar ca răspuns a acoperit opera care era expusă încă de atunci Muzeul  Deri, alături de celelalte două părţi ale Trilogiei, interzicând să mai fie prezentată publicului până la finalizarea tuturor demersurilor în Justiţie. 

Procesele au continuat, până anul trecut, când sentinţa din 2015 a fost declarată nelegală iar Guvernul Ungariei a reluat negocierile, cele două părţi căzând în final de acord asupra preţului.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite