Sute de ouă otrăvite, descoperite pe un fond de vânătoare din Bihor. Autorii împrăştie momeli de un deceniu fără să fie prinşi

Sute de ouă otrăvite, descoperite pe un fond de vânătoare din Bihor. Autorii împrăştie momeli de un deceniu fără să fie prinşi

Specialiştii susţin că ouăle au fost injectate cu un pesticid extrem de toxic

Sute de ouă otrăvite au fost găsite pe un teren agricol din apropierea municipiului bihorean Salonta, analizele toxicologice dispuse de comisarii Gărzii de Mediu Bihor arătând că acestea au fost injectate cu oxamil, un pesticid extrem de toxic, folosit pentru combaterea dăunătorilor la legume.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ouăle toxice au fost găsite de un bihorean plasate lângă vizuini de vulpi şi cuiburi de coţofene pe un fond de vânătoare este administrat de Asociaţia Crişana Hunting, bărbatul fiind convins că momelile au fost aruncate de vânători, pentru a-i elimina pe răpitorii puilor de fazani şi iepuri.
 
Asociaţia a fost înfiinţată de controversatul afacerist Dorel Ungur, cel despre care Adevărul a dezvăluit că a fost reclamat pentru şantaj, după ce a încercat să intimideze rudele unui bărbat pe care l-a zdrobit cu maşina pe o trecere de pietoni iar apoi a fugit de la locul faptei.
 

Comisarii de Mediu vor sesiza Parchetul

Ouăle otrăvite au fost ridicate de comisarii Gărzii de Mediu şi trimise spre analiză la un laborator specializat, rezultatul primit arătând că este vorba despre pesticid puternic şi extrem de toxic, oxamil, comercializat sub denumirea Vydate, folosit pentru combaterea dăunătorilor la legume şi care poate fi utilizat doar de persoane autorizate. 
 
"Vom sesiza Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta, pentru identificarea şi tragerea la răspundere a autorului"; a declarat, pentru Adevarul.ro, Sever Şerbănescu, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor. 
 
Nu este pentru prima dată când procurorii din zonă sunt chemaţi să găsească persoanele care plasează momeli otrăvite pe fondul respectiv de vânătoare, reclamaţii similare fiind înaintate organelor de cercetare penală, în fiecare primăvară, de mai bine de un deceniu.
 
Printre cei care au reclamat cazurile de otrăvire se numără şi reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Milvus Group. 
 
 Ereţi de stuf otrăviţi găsiţi pe fondul de vânătoare de lângă Salonta de Asociaţia Milvus FOTO:Milvus.ro
 
 
Potrivit unui raport publicat pe site-ul organizaţiei, pe fondul de vânătoare administrat de Crişana Hunting  au fost găsite de-a lungul anilor 37 de păsări păsări răpitoare, unele foarte rare şi periclitate, inclusiv două acvile de câmp (cunoscute şi ca acvile imperiale), 11 ereţi de stuf, un stârc cenuşiu şi un erete alb. 
Ornitologii Asociaţiei Vilnius au întocmit şi o hartă cu locurile unde au descoperit momeli şi păsări otrăvite pe fondul de vânătoare de lângă Salonta FOTO: Milvus.ro
 
 
 Până în prezent, însă, procurorii nu au reuşit să identifice autorii, toate dosarele fiind clasate.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările