Sumă uriaşă adunată din donaţii la Oradea. Şi edilii îşi cedează o treime din venituri pentru echipament medical şi kituri de testare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădenii au strâns donaţii de peste jumătate de milion de euro pentru echipamente şi kituri de testare pentru spitale, între sponsori numărându-se şi edilii municipiului Oradea, dar şi directorii din primărie care au decis să-şi doneze o treime din venituri pe toată perioada crizei generate de coronavirus.

Potrivit evidenţelor, actualizate zilnic pe portalul municipalităţii, spitalele orădene au primit în ultimele trei săptămâni peste 180 de donaţii din partea companiilor locale, ONG-uri, dar şi oameni de rând, suma ridicându-se, miercuri, la 2,6 milioane lei, echivalentul a peste 500.000 euro.

Printre sponsori se numără şi primarul Ilie Bolojan care a hotărât ca pe timpul stării de urgenţă să îşi doneze 30% din salariu pentru spitalele orădene, exemplul său fiind urmat de viceprimari, directorii din subordine, câţiva consilieri locali, managerii companiilor locale. 

Pe lista donatorilor apar magistraţi, avocaţi, numeroşi oameni de afaceri, dar şi simpli orădeni, contribuţiile variind între 50 lei şi 800.000 lei. Au fost companii care au contribuit, însă, pe lângă sume de bani, cu alimente, cantităţi uriaşe de dezinfectanţi sau spirt sanitar. 

"Este o datorie morală să fim alături de sistemul medical în aceste vremuri. Trebuie să le mulţumim medicilor orădeni că rămân în prima linie a luptei împotriva COVID-19 şi managementului spitalelor că, prin implicarea de care a dat dovadă, nu vedem demisii ca în alte părţi", a explicat Ştefan Kopanyi, un dezvoltator imobiliar orădean care, prin ONG-ul pe care îl patronează, a donat 500.000 lei. 

Din sumele strânse, de altfel, s-a achiziţionat şi primul aparat de testare de tip PCR, care a şi fost pus în funcţiune la Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu Oradea, transformat în spital dedicat luptei împotriva COVID-19.

"Tot secretul în lupta cu noul coronavirus este să avem o cât mai mare capacitate de testare, pentru a putea preveni extinderea epidemiei şi a interveni eficient acolo unde este nevoie. Dacă nu au aparatură, materiale şi mijloace de protecţie, medicii nu au cum să îşi poată face munca", a explicat coordonatorul spitalelor bihorene, Gheorghe Carp.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite