Studiu comun al cercetătorilor chinezi şi americani: dieta ce opreşte îmbătrânirea la nivel celular

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii unei echipe de cercetători chinezi şi americani au demonstrat că restricţiile alimentare cresc imunitatea şi opresc îmbătrânirea organismului.

"Ştiam deja că restricţia de calorii creşte durata de viaţă, dar acum am putut observa toate schimbările care apar la nivel de celule unice", a explicat Juan Carlos Izpisua Belmonte în articolul publicat în revista de ştiinţă Cell

Coordonatorul echipei de cercetare, profesor în cadrul Institutului Salk pentru Studii Biologice din Statele Unite Salk's şi titular al catedrei Roger Guillemin, Belmonte susţine că studiul oferă acum noi oportunităţi pentru a opri îmbătrânirea la oameni, cel mai mare factor de risc pentru  apariţia unor boli grave, inclusiv cancerul, demenţa, diabetul şi sindromul metabolic.

În noua lucrare, Belmonte şi colaboratorii săi - profesori care îşi desfăşoară propriile programe de cercetare în China - au comparat rozătoare hrănite normal cu altele care au beneficiat de o dietă cu 30% mai puţine calorii, de la vârsta de 18 luni până la 27 de luni, echivalentul unor subiecţi umani cu vârste între 50 şi 70 de ani.

Atât la începutul, cât şi la încheierea studiului, echipa lui Belmonte a izolat şi analizat un număr de 168.703 celule din 40 de tipuri de celule la 56 de şobolani. Celulele proveneau din ţesuturi grase, ficat, rinichi, aortă, piele, măduvă osoasă, creier şi muşchi.  

Imagine indisponibilă

Rezultatul? Multe dintre modificările apărute în cazul şobolanilor aflaţi la dieta normală nu au apărut la şobolani ţinuţi la o dietă restrânsă, ţesuturile şi celulele rozătoarelor urmărite fiind similare cu ale şobolanilor tineri. În general, spun cercetătorii, 57% din modificările observate în ţesuturile de şobolani hrăniţi normal nu au fost prezente la şobolani aflaţi la o dietă cu restricţii de calorii.

„Experimentul ne-a arătat nu numai efectul restricţiei de calorii asupra acestor tipuri de celule, dar a furnizat şi cel mai complet şi detaliat studiu despre ceea ce se întâmplă la nivel unicelular în timpul îmbătrânirii”, a explicat un alt cercetător implicat în studiu, Guang-Hui Liu, profesor la Academia Chineză de Ştiinţe.

Echipa încearcă acum să utilizeze aceste informaţii în efortul de a implementa strategii pentru creşterea vieţii şi a duratei de sănătate.

„Oamenii spun că„ eşti ceea ce mănânci ”şi descoperim că acest lucru este adevărat în mai multe moduri”, spune Concepción Rodriguez Esteban, şi el cercetător al personalului de la Salk. „Starea celulelor pe măsură ce îmbătrâneşti depinde în mod clar de interacţiunile tale cu mediul tău, care include ce şi cât mănânci.”

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite