STENOGRAME Prim-procurorul Parchetului Bihor cheltuia şpaga de la evazionişti pe prostituate de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim procurorul Vasile Popa
Prim procurorul Vasile Popa

Zece mii de euro a plătit un evazionist orădean pentru satisfacerea plăcerilor prim-procurorului Vasile Popa, şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Chiar şi minore s-au aflat printre cele care şi-au oferit magistratului serviciile celei mai vechi meserii din lume.

Prim procurorul Vasile Popa, fostul şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a fost arestat, săptămâna trecută, acuzaţiile aduse de procurorii DNA fiind foarte grave.

Este ştiut faptul că Popa a primit peste 50.000 de euro de la afaceristul orădean Dorinel Edu, pe parcursul a doi ani, din 2011 până în septembrie 2013.

 Ce este interesant este faptul că o parte din bani se duceau pe prostituatele de lux al prim-procurorului. Mai exact, potrivit anchetatorilor, 10.000 de euro au ajuns în conturile prostituatelor plătite de Edu pentru Popa. Fetele erau plasate de către omul de afaceri fie la locuinţa prim procurorului, fie la diferite hoteluri.

Tot surse din cadrul anchetatorilor susţin că Popa ar fi întreţinut relaţii sexuale cel puţin cu o minoră de 16 ani.

Totodată, una dintre “fetiţele de lux” a rămas însărcinată cu şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Femeia a dorit să păstreze copilul, dar la auzul veştii, se pare că procurorul s-a făcut roşu de furie . Astfel, în cele din urmă după şantaj şi ameninţări, femeia a fost de acord să facă avort, totul întâmplându-se în primăvara acestui an.

Omul de afaceri orădean Dorinel Edu îi plătea lui Vasile Popa şi deplasările cu avionul la Bucureşti. Astfel, Edu îi cumpăra biletele de avion pentru toate deplasările persaonale sau în interes de serviciu pe care Popa le făcea în Capitală. Bineînţele, în cazul deplasările de serviciu Popa şi le deconta, astfel că acestea erau plătite de două ori, toţi bani ajungând în buzunarul magistratului.

Nouă controale în 12 luni

Potrivit rechizitoriului de arestare, Vasile Popa, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a constrâns o femeie, agent economic, în perioada  2013 - 2014, prin ameninţarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune în cazul în care nu i-ar remite suma de 7.700 lei, reprezentând diferenţa de bani rămasă nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior.

Femeia a declarat era ameninţată de magistrat. "Vasile Popa s-a enervat foarte tare, reproşându-mi acest lucru şi ameninţându-mă într-un mod foarte urât: "Nu ştii cu cine ai de-a face" şi "Nu îţi doresc să ai aşa un duşman ca mine", se arată în dosarul anchetatorilor.

“În perioada care a urmat, firma aparţinând persoanei vătămate a fost controlată în repetate rânduri, fiind aplicate şi sancţiuni contravenţionale. În perioada imediat următoare proferării ameninţărilor, persoana vătămată a fost controlată de nouă ori. Arătăm că ultimul control data din 02.11.2009, cele nouă controale ulterioare desfăşurându-se pe parcursul a douăsprezece luni”, se arată în referatul de arestare.

Mită de la Brândaş şi determinarea unei prelevări

Popa ar fi împărţit “frăţeşte”12.000 de euro cu  fostul adjunct al IPJ Bihor, Ioan Brândaş, bani pe care adjunctul IPJ i-a primit de la evazionişti pentru a le rezolva un dosar penal. Brândaş l-a sunat pe Popa şi i-a propus “să rezolve” o treabă în schimbul a 6.000 de euro. Nimic mai simplu, Popa a executat misiunea şi s-a ales cu mii de euro, iar evazioniştii au scăpat de problemele cu legea.

Potrivit referatului de arestare, în cursul lunii aprilie 2014, Vasile Popa Constantin l-a determinat pe dr. Gabriel Mihalache, şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor, să efectueze o prelevare de organe într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale.

“Vasile Constantin Popa a făcut demersuri pe lângă, medicul şef al Serviciului de Medicină Legală Bihor, să-şi dea acordul pentru prelevarea de organe de la victima unei agresiuni, care era în moarte cerebrală. Deşi în astfel de cazuri este obligatorie efectuarea unei autopsii, care nu poate avea loc decât după 24 de ore de la constatarea decesului, la intervenţia lui Vasile Constantin Popa, medicul şef şi-a dat acceptul pentru prelevarea rinichilor, pancreasului şi corneelor victimei . În lipsa acestor organe, rezultatele autopsiei nu mai puteau fi relevante”, se arată în referatul de arestare.

Popa, pericol  public

Joi seara, după ce a fost reţinut de procurorii DNA, prim procurorul Vasile Popa a fost audiat, din nou, de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti care au decis să-l aresteze pentru 30 de zile.

“A săvârşit mai multe acte infracţionale de corupţie – şantaj şi luare de mită, dovedindu-se astfel dispreţul făţiş al acestuia faţă de legi, faţă de instituţia în care activează – Ministerul Public, şi cetăţenii al căror interes ar fi trebuit să-l apere, să-l protejeze, precum şi lipsa sa de scrupule în a-şi folosi autoritatea cu care a fost investit în vederea obţinerii de avantaje personale, mai concret de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Este cert, în prezenta cauză că, pe lângă pericolul social deosebit de mare al infracţiunilor reţinute în sarcina prim procurorului POPA Vasile Constantin, printre care şi mai multe acte materiale de luare de mită, cu limite de pedeapsă ridicate, probele administrate evidenţiază şi pericolul concret al acestuia pentru siguranţa publică, prin perseverenţa sa infracţională şi împrejurările concrete de săvârşire a faptelor – folosirea de intermediari pentru a obţine mita”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Pe 15 octombrie, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor decide dacă prim procurorul Popa va rămâne sau nu în arest.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite