Staţiunea Băile Felix, un magnet pentru reumatici. Ce boli pot trata faimoasele ape termale din judeţul Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare staţiune balneară din România, recunoscută şi pe plan internaţional datorită apelor sale termale, reuşeşte să atragă anual zeci de mii de turişti, indiferent de sezon. Considerată o perlă a judeţului, staţiunea a devenit un brand naţional

Unicitatea apelor termale din Felix constă într-un echilibru fiziologic între compoziţia chimică şi termalitate, ceea ce le face extrem de apreciate şi eficiente atât în cure externe, cât şi în cure interne. Puţini ştiu că apele termale din Bihor pot fi şi băute. Chiar dacă pare greu de crezut, apa termominerală din aceste bazine este bună de băut. O spun analizele şi o spun şi specialiştii. Mai mult decât atât, medicii o recomandă pentru consumul zilnic.

Apele de aici sunt în fruntea topului apelor curative din Europa, lucru dovedit de analizele efectuate de instituţiile de specialitate din Occident.

Potrivit medicilor, apa termală poate fi folosită sub formă de crenoterapie (cure interne cu ape minerale) – pentru anumite afecţiuni ale stomacului, intestinului subţire şi gros, colecistului, ale aparatului urinar, afecţiuni metabolice şi endocrine. Evident, cele mai cunoscute beneficii sunt în curele externe, adică sub formă de balneaţie.

image

Băile Felix, eficiente

Dr. Gheorghe Moraru, medic primar de recuperare medicală în cadrul unuia dintre centrele de sănătate din staţiunea Băile Felix explică: „Apele de la Băile Felix sunt printre cele mai bune ape de tratament antireumatic: pentru reumatism inflamator, degenerativ, dar şi de terapie în cazul sechelelor posttraumatice şi afecţiunilor neurologice“.

De altfel, un număr mare de turişti vin la Băile Felix tocmai pentru a atenua manifestările reumatismului. „Vin din Moldova după 20 de ani de când n-am mai fost în Băile Felix şi am rămas plăcut surprinsă de ce am găsit. S-au schimbat foarte multe. Ador să stau în apă termală, mai ales că îmi face foarte bine la reumatism. Mi-a prins bine şi apa termală pe care o beam după ce se răcea. De când mă ştiu îmi iese hemoglobina mare, însă după acea cură, mi-au ieşit valori mult mai bune şi la hemoglobină, şi la sideremie (n.r. – prezenţa fierului în sânge)“, ne-a mărturisit turista Ramona Firea.

image

În plus, băile cu ape termale de la Băile Felix vin în ajutorul celor cu hernie de disc cervicală sau lombară, cu afecţiuni ale sistemului nervos central sau periferic, cu pareze, paralizii, nevrite, polinevrite sau cu boli ale sistemului circulator, cum sunt, de exemplu, arteritele.

Din punct de vedere chimic, apa este caracterizată ca fiind bicarbonatată, sulfatată şi clorurosodică, ceea ce îi conferă o acţiune benefică în: constipaţie cronică, colite cronice spastice şi dureroase, megacolon (dilatare anormală a colonului), dischinezii duodenale, gastrită hiperacidă, hepatite cronice, diabet zaharat, gută.

„Atât prin termalitatea ei naturală, adică Tº = 37/38º C, cât şi prin compoziţia ei chimică, este definită ca o apă oligominerală mezotermală. Dintre anioni, în ordinea valorilor găsite, cei mai importanţi sunt: bicarbonic – 439 mg%, sulfat –208 mg%, iar dintre cationi, cei mai importanţi sunt: calciu – 139mg%, sodiu – 71 mg%, magneziu – 24 mg%“, a afirmat cercetătoarea Simona Bişboacă din Oradea.

Un efect mai puţin cunoscut al apei termale este acela că poate combate valorile crescute ale tensiunii arteriale. Potrivit specialiştilor din cadrul unei baze de tratament, după o cură externă cu aceste ape, de 10-14 zile, tensiunea scade progresiv până aproape de normalizare.

image

„Apele termale de aici să nu creadă cineva că se alimentează din precipitaţii sau depind de variaţiile de temperatură. Parcurgerea drumului din Pădurea Craiului, unde este zona de infiltraţie, până în zona noastră, a durat în jur de 20-22 de mii de ani“, afirmă prof. univ. dr. Nicolae Josan, profesor la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Oradea. ;

Puţină istorie

În literatura de  specialitate se acreditează ideea că Băile Felix au fost cunoscute şi utilizate încă din epoca romană. Pe teritoriul lor s-au descoperit monede romane, dinari imperiali din vremea împăratului Hadrian şi două stele funerare inscripţionate, înglobate în construcţiile băilor Elisabeta.

image

Izvoarele termale se consideră că au fost descoperite în jurul anului 1221, staţiunea fiind una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din România. Izvoarele termale din Băile Felix, Băile 1 Mai, au fost cunoscute şi utilizate încă din Evul Mediu timpuriu, relatările despre efectele tămăduitoare ale lor înmulţindu-se în secolele XV-XVI. Amenajările legate de băi din perioada modernă au fost iniţiate între 1711 şi 1721 de administratorul premonstratens Felix Welcher, cel care a dat şi numele staţiunii. După o perioadă de creştere relativ lentă a prestigiului băilor, în anii 1890, odată cu noi foraje ce au produs debite mari de ape termale, a început ascensiunea spectaculoasă a staţiunii.

image

În altă viziune, cea mai veche mărturie a Băilor Felix a fost descoperită într-o Diplomă a Vaticanului. Aici era menţionată existenţa unor ape termale lângă Cetatea Oradea sub denumirea de Băile Oradiei. Între anii 1711-1721 apar primele aşezăminte organizate pentru tratament sub numele de Baia lui Felix, iar din 1885 se captează un nou izvor, având temperatura de 49 de grade Celsius.

În anul 1731 se face prima analiză a apelor termale şi a proprietăţilor curative ale acestora, aşa cum sunt cunoscute astăzi. După 40 de ani, în 1771, bazinul de lemn a fost transformat în bazin de piatră şi tot atunci au fost amenajate cabine de băi. Prima clădire a fost construită între 1766 şi 1772, însă staţiunea începe să se dezvolte abia în 1885, când a fost realizat primul foraj modern la izvorul principal.

„Nufărul termal“ este considerat simbolul staţiunii, fiind descoperit în anul 1789 de botanistul Pál Kitaibel şi denumit în 1908 de către  J. Tuzson, care face asemănarea cu nufărul de Nil. Planta a fost declarată monument al naturii în anul 1931. Apele din staţiunea balneo-climaterică Băile Felix au obţinut în 1896, la expoziţia mondială de la Paris, medalia de aur şi Diploma de onoare.

Israelienii, nemţii şi austriecii, fideli Băilor Felix

Astăzi, turiştii pot beneficia la Băile Felix de oferte speciale, având posibilităţi de cazare în hoteluri renovate de la două la cinci stele, cu baze de tratament balnear modernizate, plaje extinse, bazine interioare şi exterioare cu apă termală, deschise tot timpul anului. Aceste oferte sunt atractive atât pentru turiştii din România, cât şi pentru străini. „Din turiştii străini care au rămas fideli Băilor Felix putem menţiona cetăţenii israelieni, care sunt o constantă în Băile Felix şi care vin în număr mare pentru refacere şi recuperare. Alte ţări bine reprezentate sunt Germania, Austria, Italia şi Ungaria“, afirmă economistul Cristian Tăutu, responsabil mrketing în cadrul SC Turism Felix.

image

Fiind pe un trend crescător, societatea Turism Felix a avut în anul 2014 aproape 52 de mii de turişti. Cifra de afaceri a fost de aproximativ 50 de milioane de lei. Capacitatea de cazare în staţiune este de aproximativ 7.000 de locuri, în perioada estivală proprietarii de pensiuni şi de hoteluri având majoritatea locurilor ocupate. Lunile iulie şi august sunt considerate luni de vârf.

Cum vor românii să le fure turiştii maghiarilor

În a doua parte a lunii septembrie, turiştii vor putea beneficia la Băile Felix de un complex balnear de cinci stele. Hotelul Lotus Therm, proiect al societăţii Turism Felix, care acum se află în construcţie, poate fi considerat perla coroanei staţiunii şi un punct de atracţie la nivel internaţional.

image

Noul hotel va cuprinde un centru ultramodern de Wellness & SPA, săli de tratament ultradotate, un complex de 14 bazine interioare şi exterioare cu apă termală şi recirculantă. Elementul de noutate va fi constituit de patru domuri retractabile care acoperă bazinele interioare.

Astfel, noul complex oferă şapte bazine cu apă termală şi alte şapte cu apă încălzită. Lucrările la proiect au început în 2010. „Toată investiţia este preconizată a se recupera în aproximativ 15 ani. În mod clar vom lua din turiştii vecinilor maghiari“, a precizat investitorul Florian Serac, directorul societăţii.  

Cum erau atraşi turiştii nordici în comunism

Pe lângă turiştii autohtoni, până în 1990 exista un mare segment de turişti veniţi din ţările nordice – Finlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca. Un alt segment important îl reprezentau cetăţenii celor două Germanii. Atractivitatea crescută era dată de faptul că în acea perioadă casele de sănătate din străinătate decontau tratamentul efectuat la Băile Felix.

Va mai recomandam:

FOTO Unicul complex balnear de cinci stele din România, gata să-şi deschidă porţile. Investiţia se apropie de 30 de milioane de euro

Ce boli tratează terapia cu ape termale de la Băile Felix, unice în Europa, şi ce se întâmplă în organism când sunt băute

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite