FOTO Staţie de tratare mecano-biologică a deşeurilor, de peste 27 de milioane de lei. Când va fi dată în funcţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor Foto-Claudia Bonchis
Staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor Foto-Claudia Bonchis

Staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor este realizată în proporţie de 70%, urmând să fie finalizată în arpoximativ o lună. Situată în Episcopia, lângă halda de gunoi ecologică, staţia de tratare a deşeurilor face parte din proiectul în valoare de 250 milioane lei finanţat prin POS Mediu, privind implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor.

Lucrările la staţia de tratare mecano-biologică (MBT) au început în luna august a anului trecut şi sunt realizate de firma orădeană Euriteh. Valoarea lucrării este de 27 milioane lei.

Potrivit lui Mihai Lupău, reprezentantul firmei constructoare, la această staţie vor fi aduse deşeuri din tot judeţul pentru a fi sortate şi, la final, după un proces care durează aproximativ 45 de zile, vor fi transformate într-un produs similar compostului, care va fi folosit pentru acoperirea gropii de gunoi.

Directorul Euriteh, Emilian Gherdan, a menţionat că aproximativ 40% din valoarea proiectului o reprezintă tehnologia importată din Germania. Capacitatea staţiei de tratare va fi de 60.000 tone pe an. Şeful CJ Bihor, Cornel Popa, a menţionat că o parte din resturile care nu vor putea fi prelucrate ar putea să fie transformate în combustibil, care ar putea fi folosit de fabrica de ciment de lângă Aleşd. Pentru asta ar trebui să se facă un alt proiect.

Pe de altă parte, staţia de tratare din Episcopia face parte dintr-un proiect mai mare, cel privind sistemul de management integrat al deşeurilor, în valoare totală de 250 milioane lei, cea mai mare parte din sumă fiind plătită prin POS Mediu. Investiţia este realizată la nivelul întregului judeţ şi asumată de toate cele 101 unităţi administrativ-teritoriale.

 "Partea de colectare trebuie făcută într-un mod unitar. Nu vom mai putea fi în situaţia de a avea depozitări clandestine. Nu vom mai putea fi în situaţia de a avea deşeuri nesortate”, a menţionat managerul de proiect, Horia Carţiş. Acest proiect presupune împărţirea judeţului în şase zone: Oradea, Aleşd, Salonta, Beiuş, Marghita şi Săcueni.

Horia Carţiş a menţionat că prin proiect au fost alocate sume de bani pentru închiderea depozitelor vechi de la Oradea (24 milioane lei), Beiuş (2,1 milioane lei), Marghita (2,2 milioane lei), Săcueni (1,6 milioane lei), Ştei (2,4 milioane lei), Aleşd (2,4 milioane lei), Salonta (3,2 milioane lei) şi Valea lui Mihai (2,2 milioane lei).

"La nivelul judeţului, pe lângă închiderea depozitelor vechi, avem în proiect şi construirea de staţii de sortare şi de transfer la Salonta, Beiuş, Marghita, Săcueni, iar la Ştei, o platformă de stocare temporară a deşeurilor”, a precizat managerul de proiect.

Fiecare din cele 6 zone va avea câte un operator de salubritate, deşeurile colectate urmând să ajung la Oradea, la staţia de tratare. Şeful CJ Bihor a anunţat că odată finalizată investiţia va fi scoasă la licitaţie operarea staţiei de la Oradea, dar şi serviciul de salubritate aferent fiecărei zone în parte.

Va mai recomandam:

Ghidul pentru obţinerea de fonduri europene în gestionarea deşeurilor, lansat de ministerul de resort

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite