Spitalul Judeţean din Oradea, primul spital din România cu heliport pe acoperiş

Spitalul Judeţean din Oradea, primul spital din România cu heliport pe acoperiş

A fost inaugurat primul heliport construit pe cladirea unui spital

Primul heliport construit pe clădirea unui spital  a fost inaugurat la Oradea. El va fi funcţional abia de la începutul lui 2016, după ce se va finaliza procesul de autorizare a lui, proces care a fost deja demarat.  Asfel, pacienţii în stare critică nu vor mai fi transportaţi cu ambulanţele până la aerportul din Oradea sau până la stadionul municipal, acolo unde aterizau elicopterele SMURD sau cele ale MAI.

Ştiri pe aceeaşi temă

“Este primul heliport pentru spital amplasat astfel încât ca pacientul să ajungă în cel mai scurt timp în sala de terapie intensivă. Am pornit cu o sponsorizare a Fundaţiei Rompetrol pentru o platformă terestră. Dar pentru a duce pacientul cât mai repede în sălile de operaţii am hotărât că avem nevoie de un heliport modern. De aceea a şi durat cinci ani, fiind primul de acest gen din ţară. Acum avem doar 17 metri până la lift. Nu se mai pierde timp foarte preţios cu transportul la aeroport, cu transferurile. Fără heliport nu se poate face medicină de urgenţă”, a declarat managerul general dr. Gheorghe Carp.

Panglica inaugurală a fost tăiată de prefectul Claudiu Pop, managerul general al spitalului, dr. Gheorghe Carp, şi medicul Hadrian Borcea, fost medic şef la UPU-SMURD Bihor şi iniţiatorul proiectului.

Heliportul va fi deservit exclusiv de elicopterele destinate urgenţelor medicale, adică cele care au capacitatea şi tonajul adecvate, ale MAI, cele SMURD şi o parte din elicopterele Forţelor Aeriene Române.

Autorizarea heliportului este în curs, fiind deja efectuată evaluarea structurilor din clădire, şi urmează până la sfârşitul lunii octombrie să se obţină avizul pentru demararea procedurii de autorizare, astfel încât până la finele anului să poată începe efectiv transportul bolnavilor cu afecţiuni urgenţe pe calea aerului.

Beneficiarii curselor de elicopter vor fi pacienţii în stare critică, pentru care se impune transferul urgent către spitalul judeţean, indiferent de distanţă, din judeţ sau zonele învecinate.

Investiţia totală, de aproape 250.000 de euro, a pornit în urmă cu cinci ani, de la o sponsorizare a Fundaţiei Rompetrol, care apoi s-a extins ca finanţare, cu contribuţii de la Ministerul Sănătăţii, Fundaţia pentru SMURD, Holcim, Primăria Oradea, Spitalul Judeţean.

La construcţia existentă se va mai adăuga, în viitorul apropiat, un sistem de iluminat, balizarea pentru zborul nocturn. Ultimele verificări au demonstrat că structura permite şi zbor de noapte.

Festivitatea celor 30 de ani ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea a reunit sâmbătă după-amiază, în sala Teatrului de stat, invitaţi de marcă ai sistemului sanitar naţional – foştii miniştri Cseke Attila şi Ritli Ladislau, actualul şi fostul preşedinte al CNAS – Vasile Ciurchea şi Cristian Buşoi, profesori universitari, şefi de secţie din spitale, medici în vârstă apreciaţi pentru generaţiile pe care le-au format.

 

 

Inaugurare Heliport

Imagini din aceeasi galerie
  • Inaugurare Heliport
  • Inaugurare Heliport
  • Inaugurare Heliport
  • Inaugurare Heliport
  • Inaugurare Heliport
  • Inaugurare Heliport
  • Inaugurare Heliport
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările