Dr. Beres Zolt, şeful SMURD Bihor: „Fata avea fracturată coloana cervicală, iar abdomenul era întins. Nu de hipotermie a murit“

Dr. Beres Zolt, şeful SMURD Bihor: „Fata avea fracturată coloana cervicală, iar abdomenul era întins. Nu de hipotermie a murit“

Dr. Beres Zsolt

Medicul Beres Zsolt, şeful SMURD Bihor, primul care a evaluat răniţii accidentului aviatic din Apuseni,  susţine că studenta Aurelia Ion nu a decedat din cauza hipotermiei, ci a leziunilor foarte grave pe care le-a suferit în momentul impactului avionului cu solul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Totodată, potrivit şefului SMURD Bihor, tânăra nu ar fi supravieţuit nici dacă ar fi fost condiţii ideale, vizibilitate, temperatura aerului bună, caldă şi s-ar fi intervenit în 30 de minute cu un elicopter care să preia direct victimele.


"De când am participat la acea operaţiune, sunt obosit de hărmălaia mediatică, să aud că pilotul şi studenta din avion au murit de hipotermie pentru că nu s-a ajuns la timp la locul prăbuşirii. Eu nu am făcut autopsia, dar judecând clinic şi ţinând cont şi de experienţa mea de salvator montan şi speo, nu cred că pilotul şi studenta care au murit ar fi supravieţuit nici dacă salvatorii ar fi ajuns la ei în 30 de minute" , a declarat pentru Mediafax, medicul Beres Zsolt, şeful UPU a Spitalului Clinic Judeţean din Oradea şi al SMURD Bihor, coordonatorul în teren al primelor operaţiuni de evaluare a stării de sănătate a supravieţuitorilor accidentului aviatic din Munţii Apuseni.


El a susţinut că a se afirma "că pilotul şi fata au murit de hipotermie este o mare prostie".


"Să afirme cineva că pilotul şi fata au murit de hipotermie este o mare prostie. Copilotul, care era cu femurul fracturat şi a pierdut doi litri de sânge, nu a murit de hipotermie, ceea ce înseamnă că nu de hipotermie a murit nici pilotul, ci din cauză că avea răni extrem de grave. De altfel, nu se moare de hipotermie în 30 de minute, aşa cum s-a întâmplat cu pilotul", a spus Beres.


Leziuni pe care le avea Aurelia Ion erau foarte grave.


"Fata avea fracturată coloana cervicală, iar abdomenul era întins, semn al unei imense hemoragii interne. Nu de hipotermie a murit, aceasta este opinia mea categorică. De altfel, şi doctorul Ianceu (unul dintre medicii răniţi în accident - n.r.) a spus că fata stătea pe un loc mai în spatele avionului, dar a fost proiectată în faţă de forţa impactului. Practic, ea a devenit tetraplegică din acel moment", a spus şeful SMURD Bihor, pentru Mediafax.


Secretarul de stat Raed Arafat l-a desemnat pe dr. Beres Zsolt, şeful SMURD Bihor  să coordoneze activităţile de evaluare a răniţilor şi de evacuare a acestora din teren până la punctul din care aceştia au fost preluaţi de echipajele coordonate de directorul medical al operaţiunii, coordonatorul SMURD Cluj, doctoriţa Golea.


Din Oradea au pornit două echipaje de Terapie Intensivă Mobilă şi o maşină de medic, cu doi medici, doi paramedici şi un asistent, iar pe drum s-a alăturat încă un echipaj de paramedici, cu o maşină, din oraşul bihorean Aleşd.


"În momentul când ne-am întâlnit cu colegii din Aleşd, din mers, am primit informaţii de la Dispecerat că vor interveni echipaje SMURD din trei judeţe, şi ştiam că, potrivit protocolului, va trebui să anunţăm ordinea de sosire. De asemenea, în acel moment ştiam că va exista un punct de comandă din partea ISU şi un medic care va coordona întreaga operaţiune, ca aşa-numit director medical, din partea SMURD din judeţul de competenţă teritorială. Am intrat imediat pe frecvenţa SMURD Cluj cu aparatura de comunicaţie radio din maşini, să anunţăm că vom intra pe teritoriul lor", a spus şeful SMURD Bihor.


La sugestia salvamontistului bihorean Mircea Petrescu, colonelul de la ISU Alba a ordonat împărţirea în trei grupuri a echipelor de căutare a răniţilor, formate din pompieri, personal medical, salvamontişti şi localnici: "O echipă în care era şi salvamontistul Mircea Petrescu, de la Ştei (n.r. – judeţul Bihor), s-a dus spre Vârful Pietreasa, eu am mers spre pârtia Mătişeşti, unde am vrut să urc ca să văd dacă, aşa cum putea fi logic, răniţii au făcut un foc ca să fie reperaţi" a afirmat Bereş.


Când a ajuns în vârful pârtiei a fost anunţat că a fost identificat locul unde se prăbuşise avionul.


"M-a sunat o colegă, care mi-a spus că un localnic a găsit locul unde s-a prăbuşit avionul, şi că trebuie să mă îndrept acolo, spre Pietreasa. Ţin minte exact ce mi-a spus colega: «S-au găsit victimele, dr. Arafat a spus să evaluezi victimele şi să coordonezi evacuarea până la sosirea medicului-şef de la SMURD Cluj care va fi directorul medical». Am întrebat unde sunt victimele, mi s-a spus şi am luat-o în direcţia aia, pe care era şi centrul de comandă. Încă nu ştiam care era starea victimelor", a spus Beres.


"Pe drum ne-am întâlnit cu cea de-a doua victimă pe care o aduceau nişte localnici. Prima a fost studenta de 23 de ani, pe o targă improvizată, alături de dr. Radu Zamfir, care s-a deplasat pe propriile picioare. Fata a fost scoasă de lângă epavă de localnici şi de salvamontiştii din Bihor, care au încercat s-o resusciteze, şi a fost deja evacuată înainte să-i pot face o evaluare. A doua victimă adusă, tot de nişte localnici, a fost copilotul, care era în stare de cod roşu, adică foarte grav, cu fractură de femur. Era alb ca varul, somnolent, a trebuit să fie evacuat de urgenţă. În spatele maşinii de medic în care eram eu se afla o maşină de prim-ajutor, l-am pus acolo şi i-am acordat primul-ajutor, pe targă - lichide, încălzire, analgezie -, după care trebuia să trimit maşina jos, spre intersecţia din sat, unde se aflau deja peste 12-15 maşini şi de unde trebuia preluat şi dus mai departe la Cluj. Pentru că drumul era îngust şi nu se putea întoarce maşina, le-am spus băieţilor de pe ambulanţă să meargă cu spatele până unde vor putea întoarce", susţine şeful SMURD Bihor.


Au fost tot felul de speculaţii potrivit cărora personalul medical sau paramedicii au aşteptat pe marginea drumului, fără să intervină, aceste afirmaţii fiind contrazise de medicul orădean, acesta susţinând că astfel de afirmaţii nu pot decât să-l supere.

Mai puteti citi:

Poveştile eroilor din Apuseni. Cum au reuşit oamenii simpli să doboare tot sistemul

 

Medicul chirurg Sorin Ianceu, speranţa Transilvaniei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările