Smart Campus la Oradea. Cum arată noul proiect făcut cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de cercetare din Oradea va avea laboratoare cu roboţi de ultimă generaţie FOTO Primaria Oradea
Centrul de cercetare din Oradea va avea laboratoare cu roboţi de ultimă generaţie FOTO Primaria Oradea

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei a semnat, miercuri, contractul de finanţare cu fonduri europene pentru dezvoltarea unui Centru de cercetare în cadrul Universităţii Oradea, în valoare de peste 31 milioane lei.

Centrul de cercetare de la Oradea, pentru care ministerul a semnat, miercuri, contractul de finanţare, a fost gândit pentru a-i ajuta pe studenţii de la disciplinele tehnice să să facă practică în laboratoare cu dotări identice cu cele din industria orădeană. 

Concret, proiectul propune construirea unei clădiri noi de tip „smart-campus" în incinta campusului universitar, cu o suprafaţă construită de aproximativ 827,5 mp, având un regim de înălţime subsol+parter+etaj.

Clădirea va fi dotată cu laboratoare (pentru linii de roboţi industriali, sudură cu laser, centre de prelucrare cu comandă numerică şi programarea acestora etc.), spaţii de birouri de cercetare şi inovare, spaţii de conferinţe, cursuri, prezentări şi zonă expoziţională.

centru cercetare

Centrul de cercetare va avea laboratoare cu roboţi de ultimă generaţie. FOTO: Primaria Oradea

Dotările se vor face în baza consultării principalelor companii din Parcul Industrial şi din economia orădeană care se vor putea implica în anii următori în dotarea suplimentară, respectiv înlocuirea unor elemente de laborator pe măsură ce aceşti roboţi industriali se modernizează, pentru ca studenţii să facă practică pe aparaturi de ultimă generaţie. 

În ceea ce priveşte amenajările exterioare, proiectul propune crearea de spaţii publice care vor funcţiona ca spaţii de agrement urban pentru relaxare şi recreere, adresate atât studenţilor cât şi cercetătorilor, angajaţilor şi vizitatorilor centrului. 

Valoarea totală a proiectului este de 31.703.395,18 lei (TVA inclus), durata de execuţie estimată fiind de 24 de luni.

Ministrul Lucrărilor Publice a semnat, miercuri, 21 de noi contracte de finanţare cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, în valoare totală de 148.445.153,10 lei. Pe lângă dezvoltarea Centrului de Transfer Tehnologic al Universităţii din Oradea, au primit finanţare proiecte publice din Sibiu, Timiş, Ilfov, Botoşani dar şi firme private. 

Vă recomandăm şi: 

Ambasadorul SUA în România: Revoluţia nu s-a terminat complet. Mai există baronii roşii care nu ar trebui să fie în parlament sau în guvern. Reacţia PSD 

Două sectoare din DN 76 Deva - Oradea, în şantier după mai mulţi ani de blocaj. Cum s-a lucrat FOTO

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite