Singurul furnizor de agent termic din Oradea, Electrocentrale, a intrat în insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electrocentrale în insolvenţă
Electrocentrale în insolvenţă

Electrocentrale Oradea a intrat în procedura de insolvenţă. Anunţul a fost făcut public chiar de către primarul oraşului Oradea, Ilie Bolojan. Consiliul de administraţie al societăţii, constatând că societatea are datorii pe care nu le poate achita, a cerut Tribunalului Bihor insolvenţa societăţii.

Tribunal Bihor a admis  cererea de insolvenţă şi numirea Casei de Insolvenţă Transilvania Filiala Bihor SPRL, iar în cadrul şedinţei de Consiliu a fost înaintat consilierilor proiectul de hotărâre privind mandatarea Adunării generale a Acţionarilor (AGA) SC Electrocentrale Oradea pentru a numi administratorul special al societăţii privind procedura insolvenţei.

Primarul Ilie Bolojan a explicat motivele care au condus la solicitarea insolvenţei, care pot fi grupate în mai multe categorii.

Astfel, SC Electrocentrale Oradea SA se confruntă în prezent cu o situaţie economică dificilă drept pentru care conducerea societăţii a ajuns la concluzia că se impune o reorganizare a acesteia în urma căreia să fie achitate datoriile restante conform unui program de plată a creanţelor şi o restructurare operaţională şi financiară a societăţii însoţită de lichidarea unor bunuri din patrimoniu în conformitate cu un plan de reorganizare al societăţii.

"Starea de insolvenţă a societăţii a fost generată de: practicarea de tarife reglementate de autorităţile de reglementare în domeniul energiei şi a serviciilor de utilităţi publice sub costurile reale ale societăţii, pierderea unor clienţi importanţi consumatori de aburi ca urmare a falimentului acestora, randamentul scăzut al centralei termice şi inexistenţa unor soluţii tehnice care să determine creşterea acestui randament, gradul de uzură a instalaţiilor precum şi lipsa resurselor financiare pentru retehnologia centralei şi pentru realizarea de investiţii menite să reducă pierderile tehnologice în sistem, toate acestea au condus la  adâncirea crizei financiare cu care se confruntă societatea" , a menţionat primarul Ilie Bolojan.

Datoriile societăţii la data de 30 iunie se ridicau la o sumă de 302.175.144 lei, din care suma de 185.373.505 lei reprezintă datorii pe termen scurt, iar suma de 116.801.639 lei sunt datorii pe termen mediu şi lung. Prin urmare datoriile înregistrate de societate sunt superioare valorii lichidităţii.

Cu toate acestea, având în vedere importanţa serviciilor oferite de către Electrocentrale SA s-a constatat că societatea trebuie să-şi continue activitatea. Astfel, administraţia locală va depune toate eforturile pentru găsirea soluţiilor care să asigure continuitate în funcţionarea societăţii, astfel ca populaţia municipiului să nu fie afectată.

"Vreau să asigur orădenii că există stocuri de cărbune pentru încălzirea apei calde şi că se  va furniza în continuare apă caldă în municipiu" a declarat Ilie Bolojan.

Prezentă la conferinţa de presă, Nadia Haş, directorul economic la Electrocentrale Oradea SA a menţionat că în ultima perioadă au fost derulate negocieri cu furnizorii care au pornit procedurile de executare silită împotriva societăţii, însă având în vedere cuantumul datoriilor acumulate de aceasta cea mai bună decizie pentru asigurarea continuităţii serviciilor oferite de Electrocentrale a fost solicitarea întrării în insolvenţă.

Starea actuală de insolvenţă nu va afecta însă proiectul termiei pe fonduri europene care trebuie dus la bun sfârşit şi care va asigura cetăţenilor condiţii de calitate în furnizarea agentului termic.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite